Munkatársunktól
2023.04.16 18:43 Frissítve: 2023.04.16 19:12

Izrael: tornacsarnokot neveztek el Keleti Ágnesről Netanjában

Benkő Levente nagykövet vasárnap Netanjában részt vett a Wingate Testnevelési és Sportintézet Keleti Ágnesről elnevezett csarnokának ünnepélyes átadóján – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Magyarország Tel-Aviv-i Nagykövetsége.    

Benkő Levente (jobbra) a tábla előtt

 

Az eseményen az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes barátai, egykori tanítványai mellett Shay Abrahamy, a Wingate Intézet igazgatója, illetve Yael Arad cselgáncsozó olimpikon, az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke is felszólaltak, majd emléktáblát avattak abban a csarnokban, ahol annak idején az ötszörös magyar olimpiai bajnok izraeli tornászok egész generációit nevelte fel.

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak is az emléknapja, s a dátum az idén szinte egybe esik Jom Hasoával, Izrael Állam a holokauszt mártírjainak és hőseinek szentelt emléknapjával – ez adja a csarnok névadóünnepségének időzítését.

Keleti Ágnes maga is holokauszt-túlélő, aki világraszóló sikereit a világháború és a vészkorszak borzalmait követően érte el és nyert öt olimpiai aranyérmet Magyarországnak, mielőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után Izraelben települt le, ahol aztán 34 éven keresztülkészítette fel izraeli tornászok generációit edzőként a Wingate Intézet most róla elnevezett termében.


 

2023.09.29 14:57:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Második magyarként indulva a földkerülő Vendée Globe-on. (x)

pr
2023.09.29 18:30:14

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sok kiváló Kovács Istvánról eszünkbe jutott régi mániánk, a »legsportosabb« magyar vezetéknevek ranglistájának összeállítása. Az egyszerűség kedvéért az olimpiai bajnoki cím lett a siker mértékegysége.

2023.09.28 18:52:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Minden focipólómra az apám orvosi táskájából kivett leukoplasttal tizenhatost ragasztottam.”