Izrael: tornacsarnokot neveztek el Keleti Ágnesről Netanjában

Vágólapra másolva!
2023.04.16. 18:43
null
Benkő Levente (jobbra) a tábla előtt
Benkő Levente nagykövet vasárnap Netanjában részt vett a Wingate Testnevelési és Sportintézet Keleti Ágnesről elnevezett csarnokának ünnepélyes átadóján – tájékoztatta a Nemzeti Sportot Magyarország Tel-Aviv-i Nagykövetsége.    

 

Az eseményen az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes barátai, egykori tanítványai mellett Shay Abrahamy, a Wingate Intézet igazgatója, illetve Yael Arad cselgáncsozó olimpikon, az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke is felszólaltak, majd emléktáblát avattak abban a csarnokban, ahol annak idején az ötszörös magyar olimpiai bajnok izraeli tornászok egész generációit nevelte fel.

Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak is az emléknapja, s a dátum az idén szinte egybe esik Jom Hasoával, Izrael Állam a holokauszt mártírjainak és hőseinek szentelt emléknapjával – ez adja a csarnok névadóünnepségének időzítését.

Keleti Ágnes maga is holokauszt-túlélő, aki világraszóló sikereit a világháború és a vészkorszak borzalmait követően érte el és nyert öt olimpiai aranyérmet Magyarországnak, mielőtt az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után Izraelben települt le, ahol aztán 34 éven keresztülkészítette fel izraeli tornászok generációit edzőként a Wingate Intézet most róla elnevezett termében.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik