Gyárfás: A cél a kajak-kenusok túlszárnyalása

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.11.08. 15:19
null
Jakabos Zsuzsanna (balra) a rövid pályás Eb-n és a vb-n is rajthoz áll, Hosszú Katinka csak a vb-n versenyez (Fotó: Tumbász Hédi)
Címkék
Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya több dobogós helyezést vár a magyaroktól a november végi rövid pályás eindhoveni Európa-bajnokságon és a december közepén rendezendő dubai világbajnokságon egyaránt.

A szakvezető a hétvégi százhalombattai, szintén 25 méteres medencébe kiírt országos bajnokság kapcsán megrendezett hétfői sajtótájékoztatón beszélt erről.

A kapitány ugyanakkor hozzátette, hogy az európai (LEN) és a nemzetközi szövetség (FINA) nem volt tekintettel a versenyzőkre, egy tavaszi Eb, illetve egy decemberi vb jobb lett volna mindenki számára. Így tudniillik néhány héten belül kell(ene) kétszer is csúcsformába kerülniük azoknak, akik mindkét világversenyen rajthoz állnak.

Duplázó a magyarok között is akad, akiknél a legjobbakra rábízta a választást a szakvezetőség. Az augusztusi normál medencés, 50-es pályán rendezett Európa-bajnokság hat hazai aranyérmének birtokosai közül az Amerikában tanuló Hosszú Katinka (ő 3 első helyet szerzett a Margitszigeten), továbbá Cseh László (2) és Gyurta Dániel (1) a vb-szereplés mellett döntött, míg a 4x200 méteres női gyorsváltó további tagjai, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes és Dara Eszter, akárcsak a budapesti Eb-második Jakabos Zsuzsanna mindkét év végi viadalon indul. 

„A hollandiai kontinensviadalon összesen öt nő és tíz férfi, a dubai vb-n pedig öt női és négy férfi úszó alkotja a magyar válogatottat” – mondta Kiss, aki utóbbi eseménnyel kapcsolatban még korainak nevezte az esélylatolgatást, hangsúlyozván, hogy az esemény még messze van, annyit viszont leszögezett, hogy a legjobbaktól érmet vár a vb-n is. – Az eindhoveni Eb-n pedig reális esélyt látok rá, hogy dobogón álljon az eredményhirdetéskor a két Verrasztó, Jakabos, Mutina, Biczó Bence, s Darában is bízok.”

A vegyes úszás olimpiai másodikja, a sokszoros vb- és Eb-érmes Cseh László arról beszélt, hogy reményei szerint csúcsformában lesz, s a budapesti Európa-bajnoksághoz hasonló teljesítménnyel végez Dubajban is. Az ötkarikás ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel úgy fogalmazott, hogy 200 m mellen sikerült már sokszor győznie, s arra számít, hogy az idei év végén se lesz ez másként.
Gyárfás Tamás, a hazai szövetség elnöke kiemelte, hogy a LEN magazinjának szavazásán a második legjobb európai úszónak választották meg Hosszú Katinkát, illetve Cseh Lászlót is, a rövid pályás Eb-vel és vb-vel kapcsolatos várakozásokat pedig így foglalta össze: „Az idei kiemelkedő sikereink után szeretnénk nagyszerű kajak-kenusainkat is túlszárnyalni eredményességben.”

 

A MAGYAR INDULÓK 
Rövid pályás Eb, Eindhoven, november 25–28.:
Nők: Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn
Férfiak: Bernek Péter, Biczó Bence, Hős Péter, Kozma Dominik, Molnár Ákos, Pulai Bence, Szána Zsombor, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Zámbó Balázs
Rövid pályás vb, Dubai, december 1519.:
Nők: Dara Eszter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn
Férfiak: Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Verrasztó Dávid

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik