Flört a mágikus 59-essel, ballépés után pazar diadal

Vágólapra másolva!
2013.02.05. 00:48
null
Phil Mickelson (Action Images – archív)
Egy héttel ezelőtt egy szerencsétlen nyilatkozat kapcsán került az érdeklődés középpontjába Phil Mickelson, most pedig – ilyen hollywoodi fordulatokra képes a golf – elképesztően jó játéka révén. A Lefty becenevű balkezes amerikai golfozó tornát nyert a hét végén Phoenixben, és milliméterek választották el attól, hogy a mágikusnak tekintett 59 ütéses körök egyikének büszke gazdája legyen.

 

A golfozók előtt álló kihívás mindig kettős: magától értetődőn le kell győzni az ellenfeleket, ahhoz azonban, hogy ez sikerülhessen, mindenekelőtt „le kell győzni" a pályát. A leküzdendő 18 szakasz természetes és mesterséges akadályok sokaságával nehezített, és hogy hány ütéssel illendő végigmenni rajtuk, azt az úgynevezett par érték jelzi.

A versenyeken 70 és 73 ütés közé – a legtöbbször 72 ütésre – „méretezik" a 18 lyukú pályát, és természetesen minden golfozó arra törekszik, hogy a saját tudásszintjéhez képest optimálisan teljesítsen. A profik értelemszerűen minél inkább távolodni szeretnének a partól – lefelé.

Phil Mickelson káprázatos formában játszott a csütörtöktől vasárnapig tartó Phoenix Openen, és a nyitó fordulóban arra is volt esélye, hogy a 71 ütésre belőtt scottsdale-i pályán 60 ütés alá szorítsa eredményét, és a golfozók körében mágikusnak tekintett 59 ütéssel zárjon. Az utolsó szakaszon pusztán néhány milliméteren múlt, hogy nem sikerült neki.

Hogy mekkora bravúr lett volna, érzékelteti, hogy a tengerentúli PGA Touron eddig mindössze öt golfozó büszkélkedhet 59-es körrel: Al Geiberger (1977, Memphis Classic), Chip Beck (1991, Las Vegas Invitational), David Duval (1999, Bob Hope Classic), Paul Goydos (2010, John Deere Classic) és az ausztrál Stuart Appleby (2010, Greenbrier Classic).

„Attól is eksztázisban érzem magam, hogy hatvannal zártam, de szomorú is vagyok, hiszen ritkán adódik esély az ötvenkilencre – mondta utóbb az amerikai játékos. – Az első kilenc szakasz után kezdett motoszkálni a fejemben, hogy sikerülhet. Amikor az utolsó greenen megcéloztam a lyukat, követtem a labdát, és ahogyan kanyarodott, úgy éreztem, a pereméről bele fog pattanni. Szívszaggató volt, hogy nem így történt..."

A rekord tehát elmaradt – a pályacsúcs természetesen nem –, azonban ez nem törte össze Mickelsont: végig magabiztos előnyt őrizve megnyerte a versenyt. Az utolsó napon egyetlen különleges próbatétele volt: a 7-es szakaszon jó 15 méterről, a labdát részben a green peremén lévő magasabb fűben gurítva ütött birdie-t – amilyen szép, olyan fontos találat is volt, mert ha nem sikerül, Brandt Snedeker egy ütésre felzárkózik, és onnantól ki tudja, mi történhetett volna.

A karrierje harmadik „rajt-cél" győzelmét arató Mickelson végül 28 ütéssel „verte meg" a pályát – összesítésben csupán két ütéssel maradt el Tommy Armour 2003-as, 254 ütéses PGA Tour-rekordjától –, és újabb bizonyítékkal szolgált arra nézvést, hogy joggal emlegetik a sportág legnagyobbjai között.

Immár 41 tornagyőzelem áll a neve mögött, az elmúlt tíz év mindegyikében nyert legalább egy versenyt – ez a leghosszabb élő sorozat a tengerentúli versenysorozatban –, és már húsz olyan idénye van, amelyben legalább egy trófeát hazavitt. Csupán a sportág két legendája, Sam Snead (24) és Jack Nicklaus (21) előzi meg.

Stephen Gallacher és a dubai trófea
Stephen Gallacher és a dubai trófea

A HÉT TOVÁBBI GYŐZTESEI. A skót Stephen Gallacher kilenc esztendőt várt arra, hogy újra győzzön az európai körversenyen: a hét végi Dubai Desert Classic megnyerésével a karrierje második diadalát ünnepelte az EPGA-n. A 38 éves skót öt eagle-t ütött a négynapos verseny során – a szenzációs ötödiket, egyben döntő jelentőségűt mintegy 100 méterről a vasárnapi 16. szakaszon –, és sikere révén egyrészt besepert 300 ezer eurót, másrészt esélyt szerzett arra, hogy ott legyen az áprilisi US Mastersen, az egyetlen major tornán, amelyen még sohasem indulhatott.

Az ausztrál golf nagyasszonya, Karrie Webb sikerével indult az európai női körverseny (LET) idei versenysorozata. Az utolsó napon kétütésnyi hátrányt ugyanekkora előnybe fordító, az utolsó öt szakaszon három birdie-t ütő Webb élete során nyolcadszor nyerte meg az Australian Ladies Masterst, ami párját ritkító bravúr – az Egyesült Államok férfi PGA-sorozatában például Sam Snead ennyivel tartja a rekordot (ő a Greater Greensboro Opent nyerte meg nyolcszor). A 38 éves Webb győzelem nélküli éven van túl, amúgy 53 profi tornagyőzelemmel büszkélkedik.

BAJBAN A KORÁBBI VILÁGELSŐ. Vijay Singh hivatalosan hátfájdalmai miatt lépett vissza a Phoenix Opentől, de döntésében minden bizonnyal szerepet játszott az ellene körvonalazódó doppingvád. A 49 éves fidzsi játékos – aki 2004-ben és 2005-ben is elvette rövid időre Tiger Woodstól a világranglista első helyét – egy minapi interjúban többek között beszélt arról is, hogy krónikus hátfájdalmait szarvasagancs-kivonatból készült gyógyszerrel kezelte. Utóbb kiderült, hogy a szer tiltott izomnövelő hormont tartalmaz. Singh elképedt, mint mondta, fogalma sem volt a tiltott listás összetevőről, és jelezte: kész mindenben együttműködni az amerikai PGA-vel, amely akár egy esztendőre is eltilthatja. A szervezet 2008 óta érvényben lévő doppingkódexe alapján eddig mindössze egy golfozót, az amerikai Doug Barront meszelték el.

A REMÉNY TORNÁJA: REMÉNYTELEN. Megfelelő szponzori érdeklődés híján elmarad a novemberre tervezett dél-afrikai szupertorna, a 8.5 millió dollár összdíjazásúként meghirdetett Tournament of Hope.

Az AIDS-megelőzési kampány részeként megálmodott Remény tornájának szervezői különböző okokból nem tudták kielégíteni a potenciális szponzorok igényeit (az egyik ok a megfelelő erősségű mezőny összetoborzásának nehézsége lehetett – az év végén ez nem egyszerű feladat), de bíznak benne, hogy a távolabbi jövőben megvalósul a verseny.

MERRE FOLYTATJÁK? Az Egyesült Államok körversenye az arizonai kiruccanás után visszatér Kaliforniába (AT&T Pebble Beach National Pro-Am), az európai Touron dél-afrikai versenyek következnek (elsőként a Joburg Open), míg a hölgyek európai körversenye (LET) Új-Zélandon vendégszerepel (ISPS Handa New Zealand Women´s Open).

A HÉTVÉGE LEGFONTOSABB VERSENYEI
AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
WASTE MANAGEMENT PHOENIX OPEN, SCOTTSDALE (TPC Scottsdale)
A pénzdíj: 6.2 millió dollár. A pálya hossza: 6598 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 71
AZ ÉLCSOPORT
1. Phil Mickelson (amerikai) 256 ütés (60, 65, 64, 67)
2. Brandt Snedeker (amerikai) 260 (64, 66, 65, 65)
3. Scott Piercy (amerikai) 261 (70, 66, 64, 61)
EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY
OMEGA DUBAI DESERT CLASSIC, DUBAI (Emirates GC)
A pénzdíj: 2.5 millió dollár. A pálya hossza: 6690 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Stephen Gallacher (skót) 266 ütés (63, 70, 62, 71)
2. Richard Sterne (dél-afrikai) 269 (62, 70, 66, 71)
3. Felipe Aguilar (chilei) 271 (68, 68, 66, 69)
Thorbjörn Olesen (dán) 271 (67, 66, 67, 71)
EURÓPAI NŐI KÖRVERSENY (LET)
VOLVIK RACV LADIES MASTERS, QUEENSLAND (RACV Royal Pines Resort)
A pénzdíj: 203 000 euró. A pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Karrie Webb (ausztrál) 203 ütés (70, 66, 67)
2. Su-Hyun Oh (ausztrál) 205 (70, 64, 71)
3. Chella Csoj (dél-koreai) 205 (69, 67, 69)
Ariya Jutanugarn (thaiföldi) 205 (69, 65, 71)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik