Európai Játékok: fellobbant a láng Minszkben

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.06.22. 00:21
null
Tűzijáték a II. Európa Játékok megnyitóján a minszki Dinamo Stadionban (Fotó: MTI)
A hivatalos adatok szerint 22 ezren férnek be a két éve felújított és a fehérorosz labdarúgó-válogatott otthonának számító minszki Dinamo Stadionba, ennél kevesebben pedig nem nagyon voltak a 2. Európai Játékok péntek késő esti megnyitóünnepségén.

 

Noha hivatalosan csak ezzel kezdődött el a megméretés, azért péntek reggel óta már több sportágban versenyeztek a résztvevők – a magyarok 3x3-as kosárlabdában, íjászatban és ökölvívásban voltak érdekeltek, több-kevesebb sikerrel.

Az Európai Játékok ugyan nem olimpiai esemény, de az ötkarikás hagyományokat követi, így maga a megnyitó is minden elemet tartalmazott, amit az olimpiákról ismerhetünk. A tűzijátékkal kezdődő műsor természetesen elsősorban a fehérorosz tradíciókat mutatta be, rendkívül látványos fény- és kitűnő hangtechnikával. Kicsit olyan volt az élmény, mint maga Minszk: a múlt és a jelen eklektikus találkozása.

A csapatok bevonulását természetesen a görögök kezdték, és a házigazdák zárták, a mosolygós és jókedvű magyar csapat az ötven résztvevő ország közül huszadikként érkezett a stadionba. A zászlót, amint azt szerda este kihirdette a csapatvezetés, a cselgáncsozó Ungvári Miklós vitte. A végtelenül lelkes közönség a mieinket is ünnepelte, de abba a köszöntésbe, amit a végén vonuló fehéroroszok kaptak, beleremegett a lelátó. A cselgáncsozók egyébként népszerűek voltak, Ungvárival együtt a sportág 12 képviselője kapta meg a megtiszteltetést, hogy vigye hazája zászlaját.

A magyar küldöttség bevonulása (Fotó: MTI)
A magyar küldöttség bevonulása (Fotó: MTI)

 

Egy másik zászlót, az Európai Olimpiai Szövetségét (EOC) hat helyi sportlegenda hozott be a stadionba. A tőrvívó Jelena Belova és Aljakszandr Romanykov, a cselgáncsozó Igor Makarov, a síakrobata Alla Cuper és a súlylökő Janyina Pravalinszkaja-Karolcsik együtt kilenc olimpiai bajnoki címmel büszkélkedhet, és ehhez még hozzáadhatjuk a sí-mesteredző Nyikolaj Kozeko tanítványai által nyert hét aranyat is. Videoüzenetben bejelentkezett António Gutteres, az ENSZ főtitkára, majd az olimpiai eskü letétele után az EOC elnöke, a szlovén Janez Kocijancic és Alekszandr Lukasenko köztársasági elnök mondta el beszédét. A béke Magyarországot is megjáró lángját hét olimpiai bajnok fehérorosz sportoló hozta, aki közös erővel, látványos megoldással gyújtotta meg a hatalmas fáklyát, ezzel ért véget a két és fél órás ünnepség.

Na jó, egy kis tűzijáték még a végére is maradt.

Szombaton hét sportágban lesznek érdekeltek a magyarok, többek között cselgáncsban is, amely a férfi ökölvíváshoz hasonlóan egyben Európa-bajnokság a résztvevőknek. Ungvári Miklós szombaton még nem lép tatamira, így a csapat egyik hangulatfelelőse kipihenheti a zászlóvivés fáradalmait.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik