Egy világbajnokság, amelyből évente négy is van

Vágólapra másolva!
2013.01.18. 18:53
null
Tiger Woods, aki 17 győzelmével a vb-sorozat legeredményesebb játékosa (Fotó: Action Images)
A golf sajátos versenyrendszerű sportág, a nemzetközi profi versenyeket földrajzi alapon működő professzionális szövetségek szervezik, és a világbajnokság – amelynek idei sorozatában újra tornát nyert az örökranglistát vezető Tiger Woods – mást jelent, mint általában a többi sportágban. Nézzük, miért!

 

VILÁGBAJNOKSÁG VS MAJOR-TORNÁK

Az évi négy versenyből álló golfvilágbajnoki sorozat viszonylag fiatal képződmény, 1999-ben jött létre – nem sokkal azt követően, hogy megalakult a profi golf globális ernyőszervezete.

A profi golfban – csakúgy, mint a teniszben – négy nagy hagyományú versenyre épül a szezon, ezek az úgynevezett Major-versenyek, amelyeket a tenisz mintájára Grand Slam-tornákként is szokás emlegetni. (Mellékszál: fontos eltérés a másik „fehér sporthoz" képest, hogy a férfiak és a hölgyek Major-versenyeit eltérő időpontban rendezik meg, azok nevükben nem is feltétlenül egyeznek meg.)

Maradván a férfiak vb-tornáinál: e viadalok presztízs tekintetében nem konkurálhatnak a Major-versenyekkel (US Masters, US Open, British Open, PGA Championship), ám minden másban igen. A Major-versenyekénél is magasabb pénzdíjak erős, köznapi értelemben ténylegesen világbajnoki mezőnyt vonzanak még úgy is, hogy a viadalok többségének nem jut hely a versenyidőszak legkapósabb – évtizedek óta foglalt – nyári hónapjaiban.

A NEMZETKÖZI SZÖVETSÉG LÉTREJÖTTE

A legnagyobb profi körversenyeket tömörítő ernyőszervezet, az International Federation of PGA Tours 1996-ban jött létre. A két legjelentősebb szervezet, az amerikai és az európai PGA kezdetektől tagja a szövetségnek, amely amellett, hogy a sportág globális reprezentatív szervezetéül szolgál, 1999 óta megrendezi a világbajnoki versenysorozatot és felügyeli a hivatalos világranglistát. Az említett két regionális tömörülés jelenléte biztosíték arra, hogy a világbajnokság – bár rangban elmarad az említett Major-versenyektől – nem vált súlytalan eseménnyé.

A VILÁGBAJNOKSÁG MEGSZÜLETÉSE

Az évi több versenyből álló világbajnokságot (World Golf Championships – WGC) 1999-ben azzal a céllal hívták életre, hogy a világ legjobb golfozóinak közreműködésével tovább népszerűsítsék a sportágat, növeljék televíziós jelenlétét, és új helyet találjanak neki a sportok nagy családjában. A küldetés sikerrel járt, aminek ékes bizonyítéka, hogy 112 év után a golf visszatér az olimpia hivatalos programjába – 2016-ban Rio de Janeiróban már a legjobb golfozó is olimpiai aranyérmet kap.

A VILÁGBAJNOKSÁG FELÉPÍTÉSE

A vb az első évben három versenyből állt, 2000-től pedig – két esztendő kivételével – négyből. Az egymástól független vb-versenyek 2013-tól kivétel nélkül szerepelnek a legnagyobb presztízsű profi körversenyek programjában, pénzdíjaikat alig veri más verseny, és világranglistapontokban is kiválóan fizetnek.

A versenyek közül hármat az általában szokásos rendszer szerint rendeznek meg, azaz az összesített ütésszám alapján rangsorolják a játékosokat. Egy esetben azonban egyenes kieséses párharcok döntenek – ez mindig a vb-idényt nyitó viadal.

AZ 1. VERSENY: MATCH PLAY
2013. február 20-24. – a győztes: Matt Kuchar (amerikai)
Matt Kuchar
Matt Kuchar

A WGC-Accenture Match Play Championship az egyetlen vb-verseny, amelyet a meccsjáték szabályai szerint rendeznek meg. A két legjobb egyenes kiesés rendszeren keresztül jut el a döntőig, ami sajátos hangulatot ad a szokatlan időpontban megrendezett, a tél támadásinak is kitett viadalnak.

A rendszerint februárban az Egyesült Államokban sorra kerülő viadalra a világranglista első 64 helyezettje kap meghívást.

A győztes a tetemes pénzdíj mellett a 20. század első felének nagyszerű amerikai golfozójáról elnevezett Walter Hagen-kupát is megkapja.

A 2. VERSENY: CHAMPIONSHIP
2013. március 7-10. – a győztes: Tiger Woods (amerikai)

Tiger Woods
Tiger Woods

A korábban különböző európai és egyesült államokbeli helyszíneken megrendezett bajnokságot 2007 óta a floridai Doral látja vendégül március elején.

A szokásosnál szűkebb, körülbelül 70 játékosból álló mezőnyt az aktuális világranglista első ötven helyezettje alkotja, rajtuk kívül a hat legfontosabb profi körverseny (az amerikai, az európai, az ázsiai, a japán, az ausztrálázsiai és a dél-afrikai) további éljátékosai kaphatnak meghívást.

A négyfordulós, 72 szakaszos verseny jelenlegi névadó főszponzora a Cadillac.


A 3. VERSENY: INVITATIONAL
2013. augusztus 1-4. – a címvédő: Keegan Bradley (amerikai)

A címvédő: Keegan Bradley
A címvédő: Keegan Bradley

A szokásosnál itt is szűkebb a mezőny, az általában 75 résztvevőt szigorúan megválogatják. A hagyományos helyszínen (Akron, Ohio) és hagyományos időpontban (augusztus) mindenekelőtt a sportág két nagy csapatversenye, a Ryder-kupa és a Presidents Cup megelőző kiírásának résztvevői ragadhatnak ütőt.

Csupán olyanok csatlakozhatnak hozzájuk, akik a világranglista első 50 helyezettje között találhatók, vagy az előző esztendőben világversenyt nyertek, vagy éppen olyan szerencsések, hogy az ázsiai, az ausztrálázsiai, a japán és a dél-afrikai körverseny egy-egy kiválasztott tornájának címvédői. A verseny négy napig tart, a játékosok 72 szakaszt teljesítenek.

A 4. VERSENY: CHAMPIONS
2013. október 31.-november 3. a címvédő: Ian Poulter (angol)

A címvédő: Ian Poulter
A címvédő: Ian Poulter

A novemberi kínai HSBC Champions mindössze 2009 óta tartozik a világbajnoki versenyek közé (2000 és 2006 között a kéttagú csapatok világkupája volt a vb negyedik viadala).

Szemben a korábban említett három versennyel, az ázsiai vb-viadal a két nagy profi versenysorozat közül tavalyig csak az európai kereseti listájába számított bele. Rangja jelentősen emelkedik azáltal, hogy ettől az évtől a tengerentúlon is „nagykorúvá" érik – igaz, pénzdíjait és pontjait nem a jelenleg futó, hanem a 2013–14-es amerikai PGA Tourhoz számítják majd.

A Major-tornák és a vb-versenyek korábbi győztesei elsőbbséget élveznek a 78 tagú mezőny véglegesítésekor, utánuk az amerikai, az európai, az ázsiai, a japán, a dél-afrikai és az ausztrálázsiai PGA-körverseny győzteseinek nevezései következnek.

A VILÁGBAJNOKSÁG EDDIGI GYŐZTESEI
ÉV MATCH PLAY CHAMPIONSHIP INVITATIONAL CHAMPIONS
2013
Matt Kuchar (amerikai)
Tiger Woods
2012 Hunter Mahan (amerikai) Justin Rose (angol) Keegan Bradley (amerikai) Ian Poulter
2011 Luke Donald (angol) Nick Watney (amerikai) Adam Scott (ausztrál) Martin Kaymer (német)
2010 Ian Poulter (angol) Ernie Els (dél-afrikai) Hunter Mahan (amerikai) Francesco Molinari (olasz)
2009 Geoff Ogilvy (ausztrál) Phil Mickelson (amerikai) Tiger Woods (amerikai) Phil Mickelson
2008 Tiger Woods Geoff Ogilvy Vijay Singh (fidzsi)
2007 Henrik Stenson (svéd) Tiger Woods Tiger Woods
2006 Geoff Ogilvy Tiger Woods Tiger Woods Németország (Bernhard Langer, Marcel Siem)
2005 David Toms (amerikai) Tiger Woods Tiger Woods Wales (Stephen Dodd, Bradley Dredge)
2004 Tiger Woods Ernie Els Stewart Cink (amerikai) Anglia (Paul Casey,Luke Donald)
2003 Tiger Woods Tiger Woods Darren Clarke (északír) Dél-Afrika (Trevor Immelman, Rory Sabbatini)
2002 Kevin Sutherland (amerikai) Tiger Woods Craig Parry (ausztrál) Japán (Izava Tosimicu, Marujama Sigeki)
2001 Steve Stricker (amerikai) elmaradt Tiger Woods Dél-afrikai Köztársaság (Ernie Els, Retief Goosen)
2000 Darren Clarke Mike Weir (kanadai) Tiger Woods Egyesült Államok (Tiger Woods, David Duval)
1999 Jeff Maggert (amerikai) Tiger Woods Tiger Woods

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik