Cselgáncs GS: Naji és Karakas bronzért küzdhet délután

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.10.23. 15:25
null
Fehérben Naji Dávid (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Két magyar versenyző, a kaposvári Naji Dávid (60 kg) és a honvédos Karakas Hedvig (57 kg) is ott lesz a budapesti Grand Slam délutáni érmes programjában, mindkét magyar dzsúdós a bronzéremért mérkőzhet súlycsoportjában. Naji Dávid pénteki szereplése bombameglepetés, hiszen ebben a súlycsoportban rég nem küzdhetett éremért magyar dzsúdós nagy nemzetközi versenyen.

 

Hőkapu, lázmérés, fertőtlenítők úton-útfélen, maszkok mögé bújtatott arcok és a lelátón bábeli zűrzavar. Hiszen nézők hiányában a teljesen üres Papp László Budapest Sportarénában tökéletesen lehet hallani a különböző nemzetek képviselőinek, edzőinek bekiabálását, biztatását.

Ez most, 2020-ban a Grand Slam. Amelyet – ha akarják, ha nem – a koronavírus-járvány miatt steril körülmények között kénytelenek lebonyolítani a magyar szervezők, akik a nyár folyamán kidolgozott szigorú, precíz COVID-protokolljuknak köszönhetően kapták meg a Nemzetközi Judo Szövetségtől a rendezés jogát.

Mindenki nagy örömére, hiszen nyolc hónap szünet, pontosabban a februári düsseldorfi Grand Slam óta nem jutottak szóhoz a versenyzők, akik nagy izgalommal várták már a pénteki rajtot, amellyel újraindulhatott az olimpiai kvalifikációs sorozat is.

Az út a Papp László Budapest Sportarénáig azonban nem volt egyszerű. A pénteken színre lépő külföldi versenyzők pontosan négy tesztet tudtak le addig, míg bebocsátást nyerhettek a küzdőtérre, a magyarországi belépést garantáló két teszt után a szállodába érkezéskor és a csütörtök esti mérlegelés során is alá kellett vetni magukat az orr-garat tesztnek, amelynek eredményét csak reggel kapták kézhez.

Volt, aki éppen itt, az utolsó körnél vérzett el, és a küzdelmek helyett pakolhatott, s költözhetett át a pozitívak elszállásolására szolgáló elkülönített szobába.

Sokan vették sikerrel az első akadályt, láthattuk ezt a bemelegítőszőnyegen, amely olyan volt, mint egy nyüzsgő méhkas. A magyarok az első napi öt súlycsoport küzdelmeire 12 versenyzővel érkeztek, igaz, közülük csak ketten jutottak el a legjobb nyolc közé.

A roppant erős felnőtt mezőnyben, az első felvonásban kapott ki Szabó Csaba (60 kg), Szeredás Botond (66 kg), Mamira Luca (48 kg) és Kriza Anna (52 kg) is. Feczkó Csanád (60 kg), Pongrácz Botond (66 kg), Csernoviczki Éva (48 kg) és Pupp Réka (52 kg) a második körben vérzett el, míg a 19 esztendős Naji Dávid (60 kg) pályafutása első Grand Slam-versenyén a franciák 2016-os Európa-bajnokának, Walide Khyarnak a legyőzésével a legjobb nyolc, majd Guszman Kirgizbajev ellen már a legjobb négy közé verekedte be magát – kazah ellenfelét óriási bravúrral az utolsó másodpercekben győzte le. Már az elődöntős szereplése is maga volt a csoda, hiszen férfi 60 kilogrammban tíz éve nem járt magyar dzsúdós a legjobb négy között nagy nemzetközi versenyen. Najinak voltak jó pillanatai az elődöntőben is, de végül ipponnal kapott ki a rutinosabb, világbajnoki ezüstérmes orosz Robert Msvidobadzétól. A magyar fiú így délután a bronzért küzdhet.

Fehérben Karakas Hedvig (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Fehérben Karakas Hedvig (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Ahogyan Karakas Hedvig is, aki 2019 után ismét a legjobbak közé verekedte magát. A BHSE versenyzője orosz és izraeli ellenfél legyőzése után a roppant erős kanadai Jesicca Klimkaittal küzdhetett meg a döntőbe jutásért. Toncs Péter tanítványa láthatóan nem tudott mit kezdeni a világranglista második helyezettjével, aki így az aranyért, Hédi pedig a bronzért harcolhat a folytatásban.

„HIÁNYZOTT A MUNKÁMBÓL AZ ERŐS ELLENFÉL”
Nem várt magától eget rengető szereplést, de a második körben sem szeretett volna elbúcsúzni Csernoviczki Éva. A tatabányaiak olimpiai bronzérmese, az indiai Shushila Devi Likmabammal kezdett, akinek szerepléséhez egyetlen momentumot tudunk feljegyezni, méghozzá azt, hogy alaposan megnyomorgatta Csernoviczki csuklóját.
Akire a folytatásban Distria Krasniqi várt. A koszovóiak tehetsége, aki második a világranglistán, Budapesten első számú kiemelt lett, mert az ukránok világranglista-éllovasa, világ- és Európa-bajnoka, Darija Bilodid nem fogyasztott be 48 kilóra, ezúttal az egy súlycsoporttal feljebb lévő 52 kilogrammos mezőny életét igyekezett megkeseríteni.
Ahogy Krasniqi Csernoviczki Éváét, hiszen a magyar lány hamar ippon-vereséggel zárta a budapesti versenyt.
„Nehéz volt megmondani, hogy milyen állapotban vagyok, hiszen nyolc hónapja nem versenyeztem, nyilván éreztem azt, hogy kicsit bizonytalan vagyok, a fizikumom jó volt, de sajnos hiányzott a munkámból az ilyen szintű ellenfelekkel való készülés. Nem szerencsés, hogy szinte rögtön az elején az első kiemelttel kerültem össze, mert ha most több pontot szerzek, akkor a novemberi prágai Európa-bajnokságon kiemelt lehettem volna. Most is kilencedik voltam a rangsorban, éppen csak egy hellyel maradtam le a kiemelésről, amivel egészen más napom lehetett volna” – mondta Csernoviczki Éva.
Csernoviczki Éva (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Csernoviczki Éva (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik