Brisbane 2032: rég nem láttunk ennyire olcsó olimpiát

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.02.17. 11:51
null
A tervek szerint az A Gabba stadionban rendeznék az olimpia megnyitóját (Illusztráció: Queensland kormánya)
Ausztrália kormánya és Queensland állam pénteken közölte, hogy összesen 4.9 milliárd dollárt költenek a 2032-es brisbane-i nyári olimpiára, az új helyszínek építésére és a meglévők felújítására. Utánajártunk: ez az összeg nagyjából hatoda a 2021-re halasztott tokiói játékok költségének, míg a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság 44-szer (!) ennyibe került.

 

A Reuters cikkéből kiderül, hogy az ausztrál kormány nagyjából 1.7 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget biztosít a 17 ezer férőhelyes Brisbane Arena felújítására, míg a queenslandi állam ennél kicsivel többet fordít az A Gabba elnevezésű krikettpálya modernizálására. Mindemellett 16 olyan létesítmény van tervben, amelyek újak lesznek vagy korszerűsítik őket, ezt a kormány és az állam ötven-ötven százalékos társfinanszírozásban építteti meg.

A játékok összköltségét eredetileg nagyjából 3.5 milliárd amerikai dollárra tervezték, ez az összeg most 4.9 milliárdra emelkedett. Ettől függetlenül is jóval olcsóbb, mint a legutóbbi három olimpia, a koronavírus-járvány miatt egyéves halasztásra kényszerülő tokiói játékok 28 milliárd, a 2016-os Rio de Janeiró-i multisportesemény 13.2 milliárd, míg a 2012-es londoni olimpia 14.6 milliárd amerikai dollárba került.

S hol van ezekhez képest a nemrégiben Katarban rendezett labdarúgó-világbajnokság összköltsége? Nagyjából olyan távolságban, mint Budapesttől Brisbane. A vb miatt hatalmas infrastrukturális projektet valósítottak meg a katariak, a stadionokon kívül új utakat, metrót, repülőteret, szállodákat és más turisztikai létesítményeket is építettek, amelyek összesen 220 milliárd dollárba kerültek. A jelenlegi állás szerint ebből az összegből 44-szer lehetne megrendezni a rendkívül költséghatékonyra tervezett brisbane-i olimpiát.

Úgy kalkulálnak, hogy az esemény várhatóan 5.5 milliárd dollár gazdasági és társadalmi haszonnal jár Queenslandnek, és több mint 12 milliárd dollárral Ausztráliának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik