Képes Sport
ROSKA EMESE BOGLÁRKA 2021.02.03 15:11

Amerikai? Orosz? Japán? Nem, egy spanyol a vízes vb-k legtöbb érmet nyerő női sportolója

Úszóklasszisok és orosz sportági vetélytársak sorát lekörözve Ona Carbonell a vizes-világbajnokságok történetének legtöbb érmét gyűjtő női sportolója. Még nem tudni, a spanyol műúszó bővíti-e kollekcióját, hiszen augusztusban édesanya lett, ám a fotóit elnézve kijelenthető, nincs messze korábbi formájától.

Ona Carbonell augusztusban édesanya lett, ám a fotóit elnézve kijelenthető, nincs messze korábbi formájától (Fotó: AFP)

Valahogy abban a különleges kvangdzsui pillanatban egyszerre egyesült minden, amitől Ona Carbonell az oroszok uralta műúszásnak spanyolként egyik legkiemelkedőbb alakja. A lelkes közönség tapsviharban tört ki, amikor különleges fehér ruhájában, ártatlanul, mégis fékezhetetlen, mindent elsöprő szenvedéllyel adta elő a Nelson Mandela egyik beszédére komponált programját. A zene a sportág szerves része, ha a klasszikus orosz balett hagyományait és a komolyzenei világot egyre gyakrabban is váltja fel a népszerű popzene, muzsika nélkül elképzelhetetlen a műúszás. Erre jön a mindig újításra törekvő Carbonell, és a Laureus-díj első, 2000-es monacói gáláján elhangzott, visszafogott zenei alapon szóló Mandela-mondatokra kűrözik elképesztően – hát persze, hogy elolvadt a közönség, különösen a dél-afrikai kontingens. A spanyol klasszis pedig – a lelátón szurkoló családtagjai szeme láttára – megszerezte 23. világbajnoki érmét.

S ezzel visszavonhatatlanul legenda lett. Merthogy hiába nyerik a legjobb úszók szakmányban az érmeket egy-egy világversenyen, vagy sajátítják ki az orosz szinkronúszók a pódium tetejét a legfontosabb eseményeken, a FINA-világbajnokságok történetének legjobban dekorált női sportolója egy arannyal, valamint 11 ezüsttel és 11 bronzzal Carbonell. A férfiak mezőnyében az amerikai Michael Phelps (33) a csúcstartó, ám összessé­gében is csupán ő és Ryan Lochte (27) előzi meg a szinkronúszás spanyol nagyasszonyát.

Akinek egyébként most legkevésbé sem az a gondja, hogy az elhalasztott tokiói olimpián gondolkodjon vagy az éremgyűjtemény bővítésére készüljön, hiszen augusztusban adott életet gyermekének, Kainak. Igaz, ezt a közösségi oldalán posztolt, edzés közben készült képeiről senki sem mondaná meg, hiszen ugyanolyan elképesztően sudár és hajlékony, amilyennek Kvangdzsuból megmaradt emlékezetünkben.


Bár akkortájt még a tokiói részvételt célozta meg, néhány hónappal később kiderült, ő és korábbi tornász párja, Pablo Ibánez családalapítás előtt áll, így a szinkronúszás háttérbe szorult. Azonban alig másfél hónappal a szülés után Carbonell ismét edzésbe állt, a már említett fotók önmagukért beszélnek.

 NÉVJEGY: ONA CARBONELL BALLESTERO
Született: 1990. június 5., Barcelona
Nemzetisége:  spanyol
Magassága: 174 cm
Sportága: műúszás
Kiemelkedő eredményei: olimpiai 2. (páros, 2012), olimpiai 3. (csapat, 2012), világbajnok (csapat szabad kombináció, 2009), 11x vb-2. (egyéni technikai: 2015, 2017, 2019; egyéni szabadprogram: 2017, 2019; csapat szabadprogram: 2007, 2009, 2013; csapat technikai verseny: 2009, 2013; csapat szabad kombináció: 2013), 11x vb-3. (egyéni technikai: 2013; egyéni szabadprogram: 2013, 2015; páros technikai program: 2011, 2013; páros szabadprogram: 2011, 2013; csapat technikai verseny: 2007, 2011, csapat szabadprogram: 2011; akrobatikus kűr: 2019)

„Pedig nem volt könnyű… A szülés után nagyon megváltozik a test, ráadásul az elején Kai teljesen lefoglalt. Kezdetben nagyon megéreztem, hogy a születése előtt eltelt egy évben sokkal kevesebbet mozogtam. Amikor visszatértem a vízbe, technikailag jól ment, ám a fizikai állapotom nem volt a megszokott. Bár nem szedtem fel sokat, talán csak két-három kilót, azt azért le kellett adnom”  – kezdte lapunk megkeresésére a 30 éves sportoló.

Előbb a válogatottat irányító Fudzsiki Majuko által ajánlott személyi edzővel készült otthon, aztán a két, két és fél óra gyakorlás napi négyre kúszott fel, és a medencés munka is visszakerült a programba: olyannyira, hogy az év vége felé már a Kanári-szigeteken edzőtáborott a csapattal. Bár neki jól is jöhetne a tokiói játékok halasztása, hiszen így van esélye a visszatérésre…

„Arra törekszem, hogy visszatérjek a korábbi szintemre, és ismét a Dél-Koreában látott Ona legyek.”

„Nem akarok az olimpiával foglalkozni: tudom, hogy lesz, ám inkább arra törekszem, hogy visszatérjek a korábbi szintemre, és ismét a Dél-Koreában látott Ona legyek.

Persze, ha nem térne vissza, akkor is legendaként és sztárként vonulhatna vissza. Utóbbi titulus sem túlzás, hiszen bár itthon kevéssé népszerű a sportág, és képviselői a fejlődés rögös útjának még csak az elején járnak, a szinkronúszás világszerte kedvelt, a világeseményeken elkapkodják rá a jegyeket, a sportági csillagok pedig elismert sportolók.

Spanyol uralkodók egymás között – a királyi pár, VI. Fülöp és Letizia is büszkén fogadta (Fotó: Ona Carbonell/Twitter)

Carbonellről egyébként már a pályafutása kezdetén megjósolták, hogy az ikonok egyike lehet: amikor 15 évesen bekerült az erős spanyol válogatottba, sokan a jövő meghatározó szinkron­úszóját látták benne. Joggal, hiszen mindene megvolt hozzá: a ritmikus gimnasztikából hozott alapoknak köszönhetően elképesztő hajlékonyság, nagyszerű fizikai adottság, páratlan ritmusérzék, elképesztő elszántság és az önkínzás határát súroló, a sportághoz elengedhetetlen lemondás. Már egészen fiatalon is korát meghazudtoló érettséggel, kifejezőkészséggel bontakoztatta ki tehetségét a vízben, minden versenyszámban, minden műfajban versenyképes.

A világ- és Európa-bajnokságok gazdag programjával ellentétben az olimpián csak a párosok és a csapatok versenyeznek, talán ezért fordulhatott elő, hogy az akkortájt a mediterrán országban sportági mindenhatónak számító Anna Tarrés a 2008-es pekingi olimpián még nem számított az egy évvel korábban egyébként a csapat technikai számában már vb-bronzérmes, ám csak 18 éves Carbonellre. Négy évvel később, Londonban azonban megszerezte éremgyűjteménye talán legértékesebb két darabját, egy-egy ezüstöt és bronzot. Hazai pályán, a 2013-as barcelonai vb-n hét érmet akasztottak a nyakába, ez pályafutása másik csúcspontja, ám azóta sem rendeztek úgy világbajnokságot, hogy ne állt volna dobogóra. Beletartozik a sorba Budapest is, a Vajdahunyad vára előtti páratlan környezetben is szólt neki a taps, például az Edith Piaf zenéjére előadott egyedi koreográfiáért. Az Európa-bajnokságokkal már más a helyzet, nem is mindegyiken indult, a 2018-as versenyszezont például gyakorlatilag kihagyta – mint mondta, a hosszú évek óriási terhelése után vissza kellett vennie a tempóból.

 LEGENDÁKKAL EGYÜTT
 Noha az elmúlt években a spanyol szinkronúszás szinte egyet jelentette Ona Carbonell-lel, előtte is klasszisok neve fémjelezte a sportágat. A vb-ken húsz érmet szerző Gemma Menguallal például duóban is szerepelt: Carbonell 14 éves korában került össze az akkor 28 esztendős ikonnal. Később Andrea Fuentesszel közösen varázsolták el a közönséget, párban együtt lettek ezüstérmesek a londoni olimpián.
„Gyerekként Gemma volt az ideálom, aztán sokat készültem vele. Tényleg nagy volt közöttünk a korkülönbség, ám ha azonosak a céljaid, ez nem is számít” – idézte fel a közös munkát Carbonell, aki manapság fiatalok példaképe.

Helyette inkább részt vett a Masterchef of Spain hírességek részvétel zajló kiadásán. Noha családja sem értette, mit keres a főzőversenyben, hiszen korábban – saját elmondása szerint – legfeljebb salátákat készített, és még tojást sem sütött, az élsportoló elszántságával és alaposságával mesterszakáccsá nőtte ki magát, meg is nyerte a versenyt. Bár a televíziós kirándulás után még többen ismerték fel az utcán, a népszerűségére korábban sem panaszkodhatott. Három perc, negyven másodperc címmel könyvet írt londoni szerepléséről, és Elena Sirena néven négy, gyerekeknek szóló könyvet is kiadott, plusz saját fürdőruha-kollekciót dobott piacra. Eközben divattervezést tanult, az ikonikus Nelson Mandela-előadás nem kevésbé egyedi dresszének tervezéséből is kivette a részét. „Mindig igyekeztem feszegetni a határaimat – sommázta a változatos kihívások sorát. – Tartom, hogy mindezekből sokat lehetett tanulni.”

Meseszerű szépség a vízben és a parton (Fotók: AFP)

A földrészeket mintázó kűrruhában szerzett ezüstje után sem siránkozott, hogy miért nem lett arany belőle, a legnagyobb tisztelet hangján beszél az aranyakat „elorzó” oroszokról. „Csodálom őket, mert rengeteget dolgoznak és kivételes sportolók. Sok barátom van közöttük.”

Arról már nem esett szó, milyen a viszonya a nagy riválisok egyikével, a 21-szeres világbajnok Szvetlana Romasinával, ám példa lehet neki a kor- és vetélytárs, aki Budapesten gömbölyödő pocakjával fotózkodott, Kvangdzsuban viszont ismét – kétszer éppen őt megelőzve – a világ tetejére varázsolta magát. A fukuokai vébé 2022-re halasztott időpontjában pedig Ona Carbonell ismét topformában lehet – amilyenben 2019-ben elköszönt egy időre a sportágtól.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. január 30-i lapszámában jelent meg.)

2021.12.02 12:42:57

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

A kiadvány erőssége, hogy a miniportrék mindenkiről megemlítenek egy-egy érdekességet.

2021.12.02 13:09:13

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Michal Listkiewicz magyar barátaival rendszeresen viteti magának Varsóba a Nemzeti Sportot.

2021.12.02 13:25:02

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Kocsics L. Mihály remek kötete új köntöst kapva, értékálló mű lévén, érdemes az újrakiadásra.

2021.11.30 16:23:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Könyvcsomagok, ajándékkártyák, előfizetések, háztartási kisgépek – csak néhány az ajándékok közül.

2021.11.28 08:35:51

Egyéb egyéni BABJÁK BENCE

„Nem úszóedzőként, hanem a teljesítményt növelő szakemberként tekintek magamra.”