31. nyári egyetemi világjátékok: letette a fogadalmát száztizenhárom magyar hallgató

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.07.17. 15:02
null
Eskütétel a Testnevelési Egyetemen (Fotó: Koncz Márton)
Tizenegy nap múlva megkezdődik a 31. egyetemi világjátékok, a készülő magyar egyetemisták és főiskolások a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tettek fogadalmat.

 

Megfogadták, becsületesen, töretlen akarattal, legjobb tudásuk szerint és a fair play szellemében készülnek a csengtui, 31. nyári egyetemi világjátékokra a magyar küldöttség tagjai. A nemzetek közti barátság nemes eszméje igaz képviselői lesznek a korábban universiade néven futó multisport-eseményen, és mindent megtesznek az eredményes szereplésért.

A nagyszabású rendezvény július 28-ától augusztus 8-áig tart, közel 8000 sportoló részvételével. Közülük 113 lesz magyar, akik 12 különböző sportágban méretik meg magukat (asztalitenisz, atlétika, cselgáncs, evezés, íjászat, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, tekvandó, úszás, vívás és vízilabda).

Az edzőként korábban négy olimpia előtt is hasonló fogadalmat tevő Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen elhangzó köszöntőjében kiemelte, az eredetileg 2021-re tervezett, de kétszer is elhalasztott eseményre négy évet kellett várni, de már csak 11 napot kell várnia folytatásra, s hangsúlyozta, a sikeres szereplés előrevetítheti az eredményes olimpiai versenyzést is, hiszen Tokióban is a húsz magyar éremből 13-at egyetemista szerzett.

A sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám is köszöntötte a Kínába készülő társaságot: „A fogadalomtétel különleges, ünnepi pillanat. Az alkalom súlyát növeli, hogy a világ második legnagyobb multisport-eseményén képviselhetik Magyarországot. Az új magyar sportirányítás egyik legfontosabb célja az egyetemi sportélet megtartó erejét növelni, hogy a tehetséges fiatalok az érettségi után ne hagyjanak fel a sportolással. Ne kelljen választaniuk sport és tanulás között, a két közösségformáló erő együtt segítse az életüket. Ezért ebben a tanévben is meghirdettük a Magyar Sportcsillagok-ösztöndíjprogramot.”

Az államtitkár a kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros universiade-aranyérmes Nagy Tímea gondolataival engedte útjára a több mint száz tagú küldöttséget: „Ha valamit el akarok érni, tenni kell érte. Nem biztos, hogy fél év vagy öt év után megkapom, sosem lehet tudni. De hinni kell benne, a kitartás meghozza az eredményét. Nem is az éremtől lesz valaki gazdag, hanem az odáig vezető úttól. Az érem csak hab a tortán.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik