MTI
M. B.
2023.02.03 10:44 Frissítve: 2023.02.03 11:16

SuperEnduro GP: Zsigovits Norbert az első tízben akar zárni Budapesten

Egy top10-es helyezéssel elégedett lenne, mert a mostani idényben minél több ilyen eredmény elérése a célja Zsigovits Norbertnek, a Papp László Budapest Sportarénában szombaton sorra kerülő SuperEnduro GP terepmotoros világbajnoki futam Prestige kategóriás magyar indulójának.

Zsigovits Norbert ambíciózus célokkal vág neki a budapesti versenynek (Fotó: Szendi Péter/Vas Népe, archív)

A 23 éves versenyző az MTI-nek elmondta, természetesen ennél jobb eredményekről álmodik, ám azokat hosszabb távon tartja elérhetőnek, az idei szezonban ugyanis elsősorban az a fontos a számára, hogy a lehető legtöbbször a fináléban, az élmezőnyben küzdhessen a pozíciókért.
Zsigovits a december 10-én rajtolt idényben mutatkozott be a legmagasabb, úgynevezett Prestige géposztályban, s már az első, lengyelországi viadalon sikerült bejutnia a döntőbe, ám akkor még nem végzett az első tízben. A következő fordulóban, a németországi Riesában viszont a három finálés futam egyikét a 10. pozícióban zárta, s egy ehhez hasonló eredménnyel hazai közönség előtt is elégedett lenne.

„Egészen egyedülálló a budapesti verseny hangulata, most is telt ház lesz, de a korábbi években is jól látszott, hogy itthon mennyire szeretik ezeket az eseményeket és milyen sokan szurkolnak nekünk a helyszínen” – mondta a motoros, és hozzátette, a versenynaptárban szereplő öt helyszín közül Lengyelországban tapasztalt valamelyest hasonló hangulatot, mint Budapesten, igaz, ott elsősorban a hatszoros világbajnok Taddy Blazusiak miatt volt hatalmas nézősereg a futamon.


„A hazai verseny mindig különleges, részben ezért is iktattam be a programomba egy kis extra felkészülést, ugyanis két hétig Spanyolországban edzettem több olyan ellenfelemmel együtt, akikkel Budapesten is összecsapok. Természetesen önmagában a két hét motoron töltött idő is nagyon hasznos és rengeteg tapasztalatot tudok ilyenkor gyűjteni, de jó volt ellesni néhány dolgot a nagy sztároktól” – fogalmazott Zsigovits Norbert.

A Motorsport Talent Management (MOTAM) versenyzője arról is beszélt, hogy a versenyek előtt szeret egy kicsit „elbújni” a világ elől, és egyedül felkészülni a rajtra. Elmondta, hogy a sportcsarnokokban rendezett SuperEnduro GP-futamok elősorban az intenzitásukat tekintve különböznek a klasszikus, szabadtéri enduro-viadaloktól, utóbbiakon ugyanis órákon keresztül motoroznak terepen, az óra ellen versenyezve.


„Itt azért rövidek a versenyek és egyszerre sokan vagyunk fent egy viszonylag szűk pályán, ezért teljesen más jellegű a küzdelem, mint a klasszikus enduróban, és másfajta koncentrációt is igényel ez a fajta versenyzés” – tette hozzá.

Az idény további részéről a HUMDA Academy által is támogatott Zsigovits azt mondta, a márciusban sorra kerülő további két SuperEnduro GP-viadalon a tervek szerint rajthoz áll, azt követően viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a klasszikus enduro-versenyek helyett inkább a HardEnduro-világbajnokság futamain indul. Utóbbi abban különbözik a hagyományos enduro-motorozástól, hogy mesterséges és természetes akadályokon keresztül, szabadtéren versenyeznek egymás ellen a motorosok, de nem külön-külön rajtolnak, hanem egyszerre.

A szombaton sorra kerülő budapesti SuperEnduro GP-viadal 11.30 órakor kezdődik a Papp László Budapest Sportarénában, a fő program pedig 18 órakor startol. Ennek során az Európa-kupa, a juniorok, valamint a Prestige kategória mezőnye versenyez, utóbbi két géposztályban három, míg az Európa-kupa mezőnyének kettő döntő futamot rendeznek. Az Európa-kupában további négy magyar induló lesz, Szőke Márk, Liszka Roland, Csizmazia Barnabás, valamint Tadics Dániel.
2023.02.10 23:11:48

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Jelenleg a Ferencváros és a válogatott sikerei tartják az ernyőt az egyébként még messze nem hatékony magyar modell fölé. A győzelmet nyilván nem kell megmagyarázni, s minket, szurkolókat ez érdekel igazán, de ha hosszabb távon nem szilárdul meg az alap, akkor prognosztizálható a ciklikusság: egyszer fent, egyszer lent.

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.