Salakmotor: lengyel siker a nagyhalászi Eb-selejtezőn

B. N.B. N.
Vágólapra másolva!
2022.05.21. 19:41
null
Kubera (középen) győzött Nagyhalászban (Fotó: Boros Norbert)
A kontinens legjobb salakmotorosai találkoztak Nagyhalászban, ahol az egyéni Európa-bajnokság (SEC) utolsó selejtezőjét rendezték szombaton. A viadalon 15 ország 16 vaspapucsosa küzdött a kvalifikációért, amit az első öt hely valamelyikének megszerzésével lehetett elérni.

Favoritokból akadt bőven, s a sors fura fintora, hogy közülük hárman, Oliver Berntzon, Matias Nielsen, illetve Dominik Kubera az Eb-t megelőző nap, pénteken késő délután, a 18 órakor kezdődő Ostrów–Lublin lengyel Ekstraliga-meccsen álltak starthoz. A legnagyobb figyelem Kuberára összpontosult, hiszen a lubliniak meghatározó tagja április 22-én kulcscsont sérülést szenvedett, s ezen az összecsapáson tért vissza a versenyzéshez. Kubera teljesítményén nem látszott a közel egy hónapos kihagyás, 9 ponttal zárt, míg a svéd Berntzon 8, a dán Nielsen pedig 5 egységet szerzett a találkozón. A három vaspapucsos számára 20 óra után ért véget a verseny, ezt követően buszba szálltak, s nekivágtak annak a közel 700 kilométeres távnak, ami Ostrówot és Nagyhalászt összeköti, s mindannyian részt vettek a délelőtt 10 órakor kezdődő hivatalos tréningen.

Nem kellett előző nap versenyeznie és hosszú órákat autóznia Fazekas Dennisnek, a magyarok egyetlen reprezentánsának. A nagyhalásziak 21 esztendős salakszórója a pálya ismeretének birtokában, kellő önbizalommal várta az Eb-selejtezőt, ám a Grand Prix nagydíj-győztest (Chris Harris) és dobogósokat (Kubera, Vacláv Milík), illetve páros Európa-bajnokot (David Bellego) felvonultató mezőnyben szinte lehetetlen küldetésnek tűnt a kvalifikáció megszerzése. Ennek ellenére a Nagyhalász Speedway Ring lelátóin helyet foglaló több ezer hazai drukkerek bízott a csodában. A meglepetés – magyar részről – elmaradt, Fazekas 4 pontot szerzett, amivel a 14. helyet szerezte meg. A számos rossz start, illetve sok bukás miatt a két fiatal magyar pályatartalék is megmutathatta magát a közönségnek, Bárány Márk öt starthoz állásból 2 egységet gyűjtött, Füzesi Richárd négyszer próbálkozott, de pont nélkül maradt.

Óriási keresztbeverések jellemezték a versenyt, egyedül Kubera nem tudott hibázni, fantasztikus motorozást bemutatva, maximális pontszámmal magabiztos győzelmet aratott. (A lengyel mindezt úgy érte el, hogy az első futamában Berntzon felborította.) Kubera mögött négyes holtverseny alakult ki, így különfutam döntött a továbbjutó helyek sorsáról. Első indításra Berntzon ütötte ki a motort Levishyn alól, a következő próbálkozásnál pedig Milík borította fel Bellegót, így végül csak ketten maradtak. A dobogóért vívott etapban Bellego legyőzte az ukrán riválisát. A nap kellemetlen meglepetését Harris okozta, aki nem tudott futamot nyerni, ráadásul kétszer motorja is kibabrált vele, végül 7 ponttal a 9. pozícióban zárt. Covatti ennél is rosszabbul járt, egy bukás következtében súlyosan megsérült a bokája, kivizsgálásra a kórházba szállították.

Így Nagyhalászból Kubera, Bellego, Levishyn, Milík, Berntzon, a korábban megrendezett viadalokról, a németországi Stralsundból Bartosz Smektala (lengyel), Kai Huckenbeck (német), Timo Lahti (finn), Frederik Jakobsen (dán), Rasmus Jensen (dán), míg Debrecenből Janusz Kolodziej (lengyel), Dimitri Bergé (francia), Jakob Thorssell (svéd), Andzejs Lebedevs (lett) és Michael Jepsen Jensen (dán) jutott be a SEC Challenge-be, amit június 18-án rendeznek a szlovéniai Krskóban. Boros Norbert

SALAKMOTOR
EB-SELEJTEZŐ, NAGYHALÁSZ

1. Dominik Kubera (lengyel) 15 pont, 2. David Bellego (francia) 11+3, 3. Marko Levishyn (ukrán) 11+2, 4. Vacláv Milík (cseh) 11+kizárva, 5. Oliver Berntzon (svéd) 11+kizárva

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik