MTI
M. B.
2023.03.27 13:27 Frissítve: 2023.03.27 14:00

Rali: az Európa-bajnokságon folytatja a Hangodi, Bunkoczi ralis páros

A rali Európa-bajnokság (ERC) hátralévő versenyein áll rajthoz a mostani idényben a Hangodi Bendegúz, Bunkoczi László páros a hétfőn bemutatott, sötétszürke festésű Peugeot 208 Rally4 típusú versenyautóval.

Hangodi Bendegúz és Bunkoczi László a Kanári-szigeteken áll először rajthoz (Fotó: Facebook/Hangodi Bendegúz - Bunkoczi László rally versenyzők)

A duó budapesti sajtótájékoztatóján Hangodi Bendegúz elmondta, az idén elsősorban a tapasztalatszerzés a cél, és egyelőre még nem tudják elhelyezni magukat az Európa-bajnokság ERC4 kategóriájában.

„Az év végére az is kiderül, hogy jövőre tudjuk-e folytatni az Eb-n, de alapvetően szeretnénk a következő évben is ott indulni” – jelentette ki a 22 éves versenyző, aki azt is elárulta, hogy a soron következő Kanári-szigeteki, valamint az azt követő lengyelországi Eb-futamra a Tagai Racing Technology készíti majd fel a versenyautójukat, utána pedig a Berényi Racing lesz a partnerük ebben.

„A további helyszínek közül Svédország még kérdéses, de Lettországban, Olaszországban, Csehországban, és természetesen az idényzáró magyarországi Rally Hungaryn a tervek szerint ott leszünk a mezőnyben” – fogalmazott Hangodi.

Navigátora kiemelte, a fiatal versenyzőtársával ritkán vannak vitáik, a legtöbb dologban egyetértenek.

„A gumipartnerünk miatt nem tudtunk volna az ERC junior kategóriában indulni, ott ugyanis kötelező egy másik abroncsgyártó termékeit használni” – árulta el Bunkoczi László.

„Rendkívül nehéz évünk lesz, szerintem csak az első néhány verseny után tudjuk majd igazán felfogni, hogy mibe is kezdtük bele. Ugyanakkor ha mi ketten kihozzuk magunkból a százszázalékos teljesítményt, akkor én már helyezéstől függetlenül elégedett leszek” – tette hozzá Hangodi.

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke hangsúlyozta, hogy az Európa-bajnokság a világ legrégebbi ralis versenysorozata, és sportdiplomáciai szempontból is lényeges, ha a különböző nemzetközi szériákban vannak magyar indulók.

„Magyarországon az Európa-bajnoki futamnak már van egy története hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel, utóbbiakat úgy tűnik, hogy sikerült diplomáciai úton rendezni, így Magyarország visszakerült az Eb térképére” – emelte ki az MNASZ elnöke.

Őry Kornél
, a Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) motorsport szakértője szerint Hangodi és Bunkoczi párosa jó példája annak, hogy hogyan lehet eljutni Magyarországról nemzetközi szintérre, a fiatal versenyző fejlődési görbéje pedig a tapasztalt navigátor mellett még gyorsabb.

„Számunkra az a cél, hogy a HUMDA támogatásával az ERC mezőnyében is minél sikeresebbek tudjanak lenni” – jelentette ki Őry.

Az ERC idei szezonja május elején folytatódik a Kanári-szigeteken.

2023.06.03 06:42:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A német a hétvége eddigi valamennyi szakaszában a leggyorsabbnak bizonyult.

2023.02.10 23:11:48

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Jelenleg a Ferencváros és a válogatott sikerei tartják az ernyőt az egyébként még messze nem hatékony magyar modell fölé. A győzelmet nyilván nem kell megmagyarázni, s minket, szurkolókat ez érdekel igazán, de ha hosszabb távon nem szilárdul meg az alap, akkor prognosztizálható a ciklikusság: egyszer fent, egyszer lent.

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.