Bemutatták a párizsi olimpia és paralimpia érmeit

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.08. 12:44
Bemutatták az érmeket (Fotó: Getty Images)
A szervezők csütörtökön bemutatták a párizsi olimpia és paralimpia érmeit, melyek elülső oldalán, középen az Eiffel-toronyból kinyert fémből készült hatszöget helyeztek el.

A Párizs 2024 kreatív igazgatója a prezentáción elmondta, az alapgondolat az volt, hogy a játékokat összekössék a francia főváros nevezetességével.

„Párizs legnagyobb szimbóluma az Eiffel-torony. Ez pedig lehetőség a sportolók számára, hogy hazavigyék magukkal Párizs egy darabját” – mondta Thierry Reboul.

A 18 gramm súlyú hatszög Franciaországot jelképezi és az anyaga az Eiffel-torony korábbi felújítási munkái során keletkezett vashulladék, melyet egy titkos raktárban őriztek.

A hatszögű betéteket az olimpiai és paralimpiai érmek előlapjainak közepén helyezték el, azokból fénysugarakat idéző barázdák futnak ki a medáliák széléig.

Az olimpiai érmek hátlapján Niké, a győzelem istennője látható az első, athéni újkori játékok központi stadionjának közepén, valamint a bal felső részében az athéni Akropolisz, a jobb felsőben pedig az Eiffel-torony.

Fotó: Getty Images

Az olimpiára és paralimpiára összesen 5084 érem készül. A Chaumet ékszerház által tervezett medálok 8.5 centiméter átmérőjűek, vastagságuk pedig 9.2 milliméter. Az aranyérmek súlya 529, az ezüstérmeké 525, míg a bronzérmeké 455 gramm.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik