NOB: az éghajlatváltozás miatt egyszerre jelölik ki a 2030-as és 2034-es téli olimpia helyszínét

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.13. 14:39
null
A 2022-es pekingi téli olimpia záróünnepsége (Fotó: Árvai Károly)
Az éghajlatváltozás hatásai miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken úgy határozott: a jövő nyári párizsi ötkarikás játékokhoz kapcsolódó közgyűlésén egyszerre ítéli oda a 2030-as és 2034-es téli olimpia rendezési jogát.

 

Ezt Thomas Bach NOB-elnök pénteken a szervezet végrehajtó bizottságának ülése után jelentette be. A hét év múlva sorra kerülő (2030-as) havas-jeges játékok rendezéséért Svédország, Svájc és Franciaország van versenyben, a 2034-es téli olimpiát Salt Lake City látná örömmel vendégül, kifejezetten azért, hogy elkerülje a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia és paralimpia szponzorációival való ütközést.

A végrehajtó bizottság kettős odaítélésről szóló javaslatát a vasárnap kezdődő éves rendes közgyűlésnek kell jóváhagynia, ám ez várhatóan csupán formaság lesz.

A NOB-nak csökkenő lehetőségei vannak a téli olimpiák helyszínválasztása kapcsán, Bach szerint mindössze három kontinens 15 olimpiai bizottsága felel meg a követelményeknek, amelyek szerint rendelkezniük kell a havas sportágak helyszíneinek legalább 80 százalékával és a klímaváltozás hatásait figyelembe véve is biztos rendező helyszínnek kell lenniük a havas versenyszámokat illetően a következő évtizedekben.

„Nagyon gyorsan választ kell találnunk a klímaváltozás téli sportokra gyakorolt drámai hatásának kérdésére” – szögezte le Bach.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik