EJ, sportmászás: Tusnády Nimród tizedik nehézségi mászásban

Vágólapra másolva!
2023.06.25. 01:15
null
Tusnády Nimród elégedett volt azzal, hogy döntőbe jutott (Fotó: Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség/Facebook)
Tusnády Nimród a tizedik helyen végzett a sportmászók nehézségi számában a krakkói központú Európai Játékokon.

 

A versenyt pénteken 18-an kezdték meg, a hetedik helyen négyes holtverseny alakult ki – ebben volt a 19 éves magyar sportmászó is – így a fináléban nyolc helyett tízen szerepeltek.

A Krakkótól kilencven kilométerre, Tarnówban felépített mászóközpontban az eredetileg kiírt kezdési időpont előtt fél órával kevés jel utalt arra, hogy lesz verseny, senki sem készülődött a fináléra. Kiderült, hogy a kitartóan szemerkélő, permetező eső miatt halasztották a kezdést, és felvetődött, hogy el is napolják a versenyt. Végül megszületett a döntés: 20 óra helyett 21.40-kor szólítják az első mászót, és a női döntő került előbbre. A férfiak így 22.40-kor kezdtek.

A hivatalos bejelentés után felkapcsolták a lámpákat, beindult a zene, a mászófal előtt és a lelátón érdeklődők gyülekeztek, akik aztán végig kitartottak.

Ebben a számban az indulók biztosító kötél segítségével másznak, hat percük van arra, hogy minél magasabbra jussanak, és a fogások teljesítése alapján kapják a pontjukat, illetve azonos magasság elérése esetén az idő számít.

A harmadikként mászó, olimpiai aspiráns Tusnády Nimród nem járt szerencsével, az út alsó szakaszán lecsúszott a keze az egyik fogásról, így hamar leesett, és nyolc pontjával tizedik lett. Győzött a francia Diego Fourbet 39 ponttal.

„Rosszul döntöttem, valószínűleg fáradt is voltam egy picit, nem tudtam felmérni a helyzetet kellőképpen. Fogtam a fogást, azt éreztem, hogy tapad, ezek új fogások, van rajtuk egy réteg, ami lekopik, és így valószínűleg az megcsúszott” – kezdte összegzését a verseny után. „Amikor közölték, hogy eltolják a versenyt vagy esetleg holnap lesz, akkor már teljesen be voltam melegítve. A plusz kettő, kettő és fél óra annyi, hogy újra kell tervezni mindent” – folytatta, de aztán úgy fogalmazott, hogy ezt elrontotta, fejben alapvetően menedzselhető lett volna a helyzet.

Összességben ezzel együtt elégedett volt azzal, hogy itt versenyezhetett és döntőbe jutott.

Beliczky Péter vezetőedző úgy látta a szerencsétlen mozdulatot, hogy Tusnády Nimród túlságosan széles lépést tett az új támasz kereséséhez és közben lecsúszott a keze a fogásról. Ugyanakkor azt mondta, ez a legjobbakkal is előfordul, az igazi mászótudás versenysorozatban derül ki.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Bobory Balázs és Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik