Vívás: Szilágyi Áron nyolcadik magyar bajnoki címét szerezte

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.12.18. 18:34
Mind a hat fegyvernemben bajnokot avattak szombaton a Ludovika Arénában, és ünnepélyes keretek között elbúcsúztatták Szász-Kovács Emesét – riói bajnokunk vasárnap lép utoljára pástra az ob csapatversenyén.
Szilágyi Áronnak nyolc – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)
Szilágyi Áronnak nyolc – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)

„Nagyon sokat köszönhetek Emesének én is, a magyar vívósport is. Mit mondhatnék még? Szeretünk, Emese” Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző búcsúztatója könnyesen ért véget szombaton a Ludovika Arénában: Szász-Kovács Emesét a Magyar Vívószövetség hivatalosan is elbúcsúztatta.

Rió ötkarikás bajnoka ugyan vasárnap a Vasas SC színeiben még pástra lép a magyar bajnokság csapatversenyén, ám a Magyar vívás napját hagyományosan az ob egyéni küzdelmeinek napján rendezik, s ilyenkor ünneplik az év sikereit is.

Ezért aztán Szilágyi Áron is szépen felöltözött, szép szavakkal méltatta klubtársát, majd futott az öltözőbe, hogy felvegye a vívóruháját: háromszoros olimpiai bajnokunk ugyanis döntőt vívott.

Mondhatnánk persze, hogy természetesen, csakhogy Szilágyi – saját bevallása szerint is – saját magának tette nehézzé a fináléig vezető utat azzal, hogy a pénteki csoportasszók során összeszedett egy vereséget. Ennek is köszönhetően már a negyeddöntőben összetalálkozott az egyéni világbajnok Szatmári Andrással.

A nap és az ob egyik legszebb és legfordulatosabb asszóját hozta kettejük találkozója, és a létező legkisebb különbséggel, 15:14-gyel végződött.

Szilágyira a fináléban Iliász Nikolász várt, s az UTE vívóját Decsi András tanítványa 15:11-re győzte le.

„Az olimpia után többen megkérdezték, én csak azt a versenyt tudom megnyerni? Gondoltam, bizonyítok újra – viccelődött Szilágyi Áron, aki egyébként a nyolcadik egyéni magyar bajnoki címét szerezte szombaton. – Kemény kis asszóim voltak a nap folyamán, de ez nem baj, kicsit rozsdás még mindenem.”

Női kardban és férfi tőrben új bajnokot avattak Katona Renáta és Szemes Gergő személyében, női párbajtőrben Muhari Eszter két év után ismét győzni tudott, míg női tőrben Mohamed Aida és Kondricz Kata, a két tokiói olimpikon küzdött meg az aranyéremért: utóbbi két tussal győzött.

„A nap folyamán fokozatosan melegedtem be, az elődöntőben Pásztor Flórával egy fordulatos asszót vívtam. Aztán hosszabb szünet következett: tanakodtunk, hogyan töltsem, végül edzőmmel hazamentem a családjához, sorozatot néztünk, és a gyerekei is lekötöttek. A döntőben minden jól alakult, amíg én irányítottam, aztán viszont jött egy kisebb holtpont, de az edzőm, Marco Goncales szerencsére tudott segíteni” – nyilatkozta Kondricz Kata.

Férfi párbajtőrben a Vasas házirangadóját Koch Máté nyerte meg.

ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA
EGYÉNI VERSENY

KARD
Férfiak
Döntő:
Szilágyi–Iliász 15:11. Országos bajnok: Szilágyi Áron (Vasas SC, edző: Decsi András), 2. Iliász Nikolász (Újpesti TE), 3. Péch Miklós (MTK) és Vigh Benedek (Vasas SC)
Nők
Döntő:
Katona–Battai 15:14. Ob: Katona Renáta (Vasas SC, e: Boros György), 2. Battai Sugár Katinka (Interfencing DSC), 3. Pusztai Liza (BVSC-Zugló) és Szűcs Luca (BVSC-Zugló)

PÁRBAJTŐR
Férfiak
Döntő:
Koch–Nagy D. 9:8. Ob: Koch Máté (Vasas SC, e: Halla Péter), 2. Nagy Dávid (Vasas SC), 3. 3. Bányai Zsombor (Vasas SC) és Kulcsár Viktor (Vasas SC)
Nők
Döntő:
Muhari–Nagy K. 10–9. Ob: Muhari Eszter (BHSE, e: László István), 2. Nagy Kinga (DVE), 3. Balogh Bella (Vasas SC) és Gachályi Gréta (AVA)

TŐR
Férfiak
Döntő:
Szemes–Frűhauf 15:8. Ob: Szemes Gergő (FTC, e: Szabó István), 2. Frűhauf Benjámin (Törekvés SE), 3. Dósa Dániel (Törekvés SE) és Mendrey Tamás (Újpesti TE)
Nők
Döntő
: Kondricz–Mohamed 15:13. Ob: Kondricz Kata (BHSE, e: Marco Goncalves), 2. Mohamed Aida (Újpesti TE), 3. Pásztor Flóra (Törekvés SE) és Kollár Anna (Törekvés SE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik