Sportkedvelő pápák – világklasszisok sora kereste már fel a katolikus egyházfőt

Vágólapra másolva!
2021.09.12. 10:53
A szeptember 5-én kezdődött Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvénysorozatának záró napján, szeptember 12-én tart ünnepélyes szentmisét a budapesti Hősök terén Ferenc pápa. A katolikus egyház 266. pápájának mostani látogatása előtt kereken 25 évvel, 1996 szeptemberében járt pápa legutóbb Magyarországon – akkor II. János Pál már másodszor jött hozzánk az 1991 augusztusi látogatása után.
Gianluigi Buffon, Ferenc pápa – a békét szimbolizáló olajággal – és Lionel Messi (Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images) 
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Gianluigi Buffon, Ferenc pápa – a békét szimbolizáló olajággal – és Lionel Messi (Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


És talán éppen kettejükről, Ferenc pápáról és a 2014. április 27-én általa szentté avatott II. János Pálról mondható el, hogy leginkább kötődtek a sporthoz, a sportolókhoz.

Köztudott, hogy a lengyel Karol Wojtyla fiatalkorában futballozott, kapus volt, hokizott, síelt, úszott, kerékpározott, és 1978-as beiktatásától 2005-ös haláláig talán több sportolóval találkozott akár hivatalos körülmények között, audiencián, akár magánmeghallgatáson, mint elődei együttvéve.
Az argentin Jorge Mario Bergoglióról tudjuk, hogy futballrajongó, a Buenos Aires-i San Lorenzo klubjának bíborosként pártoló tagja is volt (egyes források szerint azért kötődött gyerekkorától az egyesülethez, mert édesapja a klubban kosárlabdázott), s többször kijelentette, drukkol az FC Barcelonának is, elsősorban honfitársa, Lionel Messi miatt. De amióta 2013 márciusában átvette a tisztéről lemondó XVI. Benedektől – a közismerten a Bayern Münchennek szurkoló német Joseph Ratzingertől – az egyház irányítását, felsorolni is nehéz, hány világhírű sportolóval találkozott, saját maga, a versenyzők és a szurkolók legnagyobb örömére.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. szeptember 11-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik