NS Hosszabbítás: A „Fanándi”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.17. 20:41
null
Fa Nándor nem sokkal a kikötés előtt (Fotó: AFP)
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk:

 

Higgy magadban, és tanulj meg együtt élni a gondolattal, hogy folyamatosan a komfortzónádon kívül vitorlázol. Nem érezni, nem fázni, nem fájni – ez a maratoni vitorlásversenyek alapvetése. Ha valaki, hát Fa Nándor tökéletesen tisztában van ezzel. A Vendée Globe földkerülő szóló vitorlásversenyt nyolcadik helyen teljesítő magyar versenyző képtelen egy túrahajóval, napközis szinten csetleni-botlani a vízen. A vitorlázás számára egyet jelent a versenyzéssel, a kihívással!

– Megszállott, kőkemény, magányos harcos… Jó néhány jelzőt önre aggattak az utóbbi években, de milyen ember valójában „Fanándi”?
– Fáradt a „Fanándi”, és kell neki jó sok idő, hogy kipihenje magát, és visszatérjen belé a motiváció…
– Hallom, beteg is…?
– Ne is mondja! Négy napig a halálomon voltam, ledöntött a lábamról a láz...
– Igen, ez gyakori, hogy az ember teljesít valami nagy-nagy feladatot, elér valami nagy-nagy célt, amire az összes energiáját összpontosítja, és utána rögtön megbetegszik.
– Rám nem jellemző. De most extrém módon kimerültem, és két héttel a célba érkezés előtt kifutottam a vitaminokból is, úgyhogy minden szempontból tárt karokkal vártam a nyavalyát, amely az egész családunkat letarolta. Mintha a fáradtság nem lett volna elég… Nagyon kiürült belőlem minden a verseny során, most rettenetesen élvezem a társaságot, és nem is vágyom másra. Gyönyörködöm az óceánban, de egyetlen porcikám sem kívánja, hogy kimenjek a vízre.
– Ahol nyilván a fáradt „Fanándi” nem kerülhetett előtérbe…
– Nem. Ott, vagyis a Vendée Globe során egy nagyon fegyelmezett Fa Nándi tette a dolgát, pontosan úgy, ahogy eltervezte, gépszerűen, érzelmek nélkül. Hideg fejjel és hidegvérrel, precízen, fegyelmezetten – mert csakis ezzel a hozzáállással lehet elérni a kitűzött célt.
– Tudom, hogy ez a földkerülés jóval, jóval többről szólt ennél, de muszáj feltennem az egyik olvasónk kérdését: mit rendelt az étteremben, amikor partot ért?
– Azt kértem, hogy pizzát hozzanak, de a családom méltatlannak tartotta, és egy gyönyörű nagy steakkel lepett meg, mellé zöld salátával. Jó, hogy nem hallgattak rám… Persze, pizza is volt, de azt megette más.

Hogy a fagyasztva szárított ételek közül miért a chili com carnét hagyta meg Fa Nándor, hogy miként győzte le a 93 nap során a fáradtságot, hogyan lett kenusból versenyvitorlázó, miként tudott aludni és miért gyűlt meg a baja az elektronikával, arról a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében olvashatnak.

És még olvashatnak arról is, hogy…
– újabb Andy Möllerre jellemző fordulatként, miután a klasszis középpályás BL-t nyert a Borussia Dortmunddal, az ősellenség Schalkéhoz szerződött;
– filmélményei miatt lett vívó, majd újságíró, aztán televíziós a 80. születésnapját ünneplő Dávid Sándor, akivel Tóth Anita kolléganőnk ezúttal nem a Formula–1-ről sztorizgatott;
– mely stadionokba kényszerülnek a szombati 20. fordulóval folytatódó NB I-es labdarúgó-bajnokság azon klubjai, melyek tavasszal otthon is idegenben játszanak;
– miért készül Vanessza lányával együtt az érettségire a korábbi kétszeres gólkirály Tiber Krisztián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik