A legemlékezetesebb sportsikereink – a 6:3-tól a szapporói hősökig

P.K. P.K.P.K. P.K.
Vágólapra másolva!
2008.11.25. 17:26
A Nemzeti Sport Online új sorozatot indított, melynek keretei között havonta két alkalommal – elsősorban video-összeállítások segítségével – elevenítjük fel a hazai és nemzetközi sportélet legemlékezetesebb, legviccesebb, vagy éppen legvitatottabb jeleneteit, alakjait. Számítunk olvasóink ötleteire, videóira is! A mai részben a 6:3 évfordulójának apropóján a legcsodálatosabb magyar sportsikereket idézzük fel (a teljesség igénye nélkül).
Örökké emlékezetes sikerek: itt a sorozatban harmadik olimpiai aranyérmét nyerő magyar férfi vízilabda-válogatott ünnepel Pekingben
Fotó: Czagány Balázs
Örökké emlékezetes sikerek: itt a sorozatban harmadik olimpiai aranyérmét nyerő magyar férfi vízilabda-válogatott ünnepel Pekingben
Örökké emlékezetes sikerek: itt a sorozatban harmadik olimpiai aranyérmét nyerő magyar férfi vízilabda-válogatott ünnepel Pekingben
Fotó: Czagány Balázs
Örökké emlékezetes sikerek: itt a sorozatban harmadik olimpiai aranyérmét nyerő magyar férfi vízilabda-válogatott ünnepel Pekingben

Sorozatunk következő részeihez várjuk olvasóink ötleteit, videóit az nso.kozos@ringier.hu vagy a nsonline@nemzetisport.hu címre.
Ha van barátságos mérkőzés, amelyet egy magyar szurkoló sosem felejt el, akkor az az 1953. november 25-én megrendezett Anglia–Magyarország találkozó. Azt túlzás lenne állítani, hogy Puskásék 6:3-as győzelme a magyar sporttörténelem legnagyobb sikere volt, de az biztos, hogy felejthetetlen!

AZ ÉVSZÁZAD MÉRKŐZÉSE – MAGYAR GÓLOK



Legalább ennyire felejthetetlen volt Keleti Ágnesnek az 1956-os melbourne-i ötkarikás játékokon nyújtott teljesítménye is, ugyanis egy olimpián szerzett négy aranyérmével (talaj, gerenda, felemás korlát, kéziszercsapat) máig magyar csúcstartónak számít az összesen ötszörös ötkarikás bajnok tornásznő. Ráadásul az akkori politikai helyzetet tekintve különösen megsüvegelendő teljesítménye.

KELETI ÁGNES GYŐZELME 1956-BAN



Egy ilyen összeállításból természetesen nem hiányozhat Papp László sem, aki már háromszoros olimpiai aranyérmesként 1961-ben a profik között kétszer is legyőzte a német Peter Müllert, és a második meccsen akkora verésben részesítette az NSZK-beli bokszolót, hogy Müller még a ringből is kizuhant.

PAPP LACI KIÜTI A RINGBŐL MÜLLERT



A magyar labdarúgás az Aranycsapat korszaka mellett a megelőző két, illetve azt követő egy évtizedben élte még fénykorát, így vitathatatlanul az 1960-as években is. Ezt bizonyítja a Ferencváros 1965-ös VVK-elsősége és a magyar válogatott 1966-os, Brazília elleni győzelme (3–1) is az angliai vb-n. A videókon a Ferencváros Juventus felett aratott torinói sikere, illetve Farkas János és Bene Ferenc braziloknak lőtt góljai láthatók.

BENE MEGSZÉDÍTETTE A BRAZILOKAT



FARKAS JÁNOS CSODAGÓLJA



FERENCVÁROSI VVK-GYŐZELEM 1965-BEN



Téli sportokban nincsenek olyan hagyományaink, mint futballban, van viszont világbajnok jégtáncpárosunk: Regőczy Krisztina és Sallai András 1980-ban, a dortmundi világbajnokságon állhatott a dobogó tetejére, a Lake Placid-i olimpián pedig ezüstérmet szerzett.

REGŐCZY KRISZTINA ÉS SALLAI ANDRÁS VB-GYŐZELME



1988-ben 14 évesen robbant be a köztudatba a „kicsi lányka”, Egerszegi Krisztina, akinek szöuli győzelmét Török László közvetítése még inkább emlékezetessé teszi.

EGERSZEGI KRISZTINA 1988-BAN – TÖRÖK LÁSZLÓ KOMMENTÁLÁSÁBAN



Kőbán Rita volt az első magyar kajakos hölgy, aki K–1-ben olimpiát tudott nyerni (1996-ban, Atlantában).

KŐBÁN RITA ÖTKARIKÁS BAJNOKI CÍME ATLANTÁBAN



Vízilabdában sok legendás csapatunk volt, de három olimpiát egymás után a „Kemény-legényekig” egyik társaság sem tudott nyerni. Összeállításunkban Kásás Tamásék első, sydneyi ötkarikás elsőségét idézzük fel.

KÁSÁSÉK ELSŐ OLIMPIAI BAJNOKI CÍME – KNÉZY JENŐ KÖZVETÍTÉSE



Talmácsi Gábor 2007-ben írt sporttörténelmet a gyorsasági motorosok 125 kcm-s kategóriájában megszerzett világbajnoki címével.

A VALENCIAI FUTAM UTÁN VILÁGBAJNOK LETT TALMÁCSI



Talmácsihoz hasonló bravúrt ért el 2008-ban a magyar jégkorong-válogatott is azzal, hogy megnyerte a Divizió 1-es világbajnokságot. A „szapporói hősök” az utolsó meccsen Ukrajnát győzték le.

A MINDENT ELDÖNTŐ VAS-GÓL



Egy ilyen, a legendás magyar sportsikereket tartalmazó összeállítás sohasem lehet teljes, tekintve, hogy a győzelmeket napestig sorolhatnánk, másrészt számos nagy diadal felvétele nem található meg a különböző videómegosztókon. Írásunkban többek között ezért nem szerepel Körömöczy Zsuzsa 1958-as Roland Garros-elsősége, a férfi kosárlabda-válogatott 1955-ös Európa-bajnoki címe, vagy éppen a női kézilabda-válogatott 1965-ös vb-aranyérme. Persze ettől még ezek a nagyszerű eredmények is örökké emlékezetesek maradnak számunkra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik