A lávamezőn magyarok is drukkolnak a magyar „vaslady”-nek

Vágólapra másolva!
2008.10.10. 17:14
Ami sok-sok éven át a már visszavonult vasember, Kropkó Péter álma volt, de nem vált valóra, sikerülhet Csomor Erikának, talán már szombaton. Esélyes arra, hogy Hawaii-on, a 30. ironman-világbajnokságon az első három között fejezze be a versenyt, sőt…
Csomor Erika (pirosban) dobogóról álmodik
Fotó: Meggyesi Bálint
Csomor Erika (pirosban) dobogóról álmodik
Csomor Erika (pirosban) dobogóról álmodik
Fotó: Meggyesi Bálint
Csomor Erika (pirosban) dobogóról álmodik

Duatlonban szerzett világbajnoki címeivel lett ismert a sportágában Csomor Erika, de tavaly már a triatlonban is a nagy nevek közé emelkedett, Hawaii-on tizedikként ért célba. 2007 végén mégis edzőt váltott, Zemen Jánostól ausztrál szakember vette át a magyar versenyzőnőt.

„Az év elejétől a híres-hírhedt edzővel, Brett Shuttonnal dolgozom, ráadásul a világ legerősebb hosszú távú csapatában, amelynek tagja a Hawaii-on címvédő brit Chrissie Wellington is – írta olvasóinknak a világ túlfeléről Csomor Erika. – Az év elején a Fülöp-szigeteken, majd nyáron Svájcban, közvetlenül az ironmanvébé előtt pedig Koreában készültünk együtt jó néhány héten át. Csapatunkból, a Team TBB-ből hét lány indul, és úgy négy-ötnek van esélye az első tízbe kerülni, vagyis elmondhatjuk, hogy házi verseny lesz. Ez a gárda viszont nem olyan, mint mondjuk egy Tour de France-csapat, itt nem szolgáljuk ki a csapatkapitányt, sőt! Itt az idő, hogy új rangsort írjunk magunknak.”

A magyar hölgy is ott akar végezni a sor elején, bár ebben az évben még reálisabbnak tartja a címvédő mögött a második hely elérését, mint az elsőt. Idei arizonai győzelme, a zofingeni duatlonon sorozatban elért ötödik diadala, és a minden idők második legjobb női ironman idejével (8:47:05 a 3.8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és maratoni futásból álló versenyen), elért rothi második helyezése bizonyítja, fejlődése töretlen, az igazi viszont Hawaii.

„Mindhárom versenyszámban fejlődtem, köszönhetően a speciális és nagyon erős edzéseknek – folytatja Csomor Erika. – Az idén először készültem kizárólag erre a távra. Brett keze alatt lassabban, de sokkal többet edzünk, e táv követelményeinek megfelelően.

Terveim és álmaim is vannak szombatra. Azt hiszem, az első öt hely reálisnak mondható. Ha minden sikerül, másoknak meg kevésbé, akkor talán a dobogó is elérhető, ám ez már az álom kategóriába tartozik.

De Hawaii szigete híres arról, hogy itt néha az álmok is valóra válnak. Jó úszással és okos, erős kerékpározással viszonylag elöl kellene érkeznem a második váltó zónába, és akkor bármi lehet. Tavaly minden idők negyedik legjobb idejét futva jöttem fel a a huszonhetedik hely környékéről a tizedikre.”

Érte és Major Józsefért a helyszínen is szurkolnak majd magyarok, mint Erika említi: „Kis csapat kísért el bennünket, barátok és a hazai ironmanverseny tombolájának nyertese, Podlovics Tamás. Jó a hangulat, de majd meglátjuk, hogy hangzik a drukkolás a lávamezőn. Ránk fog férni. Pénteken éjszakára elszállásoljuk a kerékpárokat a konai kikötő mólóján. Azon az éjjelen a Nagy-szigeten már mindenki éberen alszik és álmodik.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik