Pezsgett a Balaton: több mint nyolcezren úszták át a magyar tengert

CH. G. A.CH. G. A.
Vágólapra másolva!
2008.08.02. 19:18
Címkék
Szombaton rendezték a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 kilométeres távon a 27. Coca-Cola Balaton-átúszást. A szélcsendes, ideális kánikulai időben 8312-en teljesítették a próbát.
Több mint nyolcezren vetették magukat a Balaton habjaiba
Fotó: Farkas József
Több mint nyolcezren vetették magukat a Balaton habjaiba
Több mint nyolcezren vetették magukat a Balaton habjaiba
Fotó: Farkas József
Több mint nyolcezren vetették magukat a Balaton habjaiba

TRAGÉDIA BOGLÁRON,
MEGHALT EGY FÜRDŐZŐ FIÚ

Délután adtunk hírt arról, hogy elhunyt egy 15 éves fiú a Balatonnál, és az előzetes hírek az átúszással hozták kapcsolatba a halálesetet. A rendőrségi vizsgálat azonban tisztázta, hogy a fiú nem vett részt a rendezvényen, hanem a strandon fürdőzött. Az ügyben Horváth László, a Somogy megyei Rendőrkapitányság munkatársa adott részletes tájékoztatást a Nemzeti Sportnak. Az alezredes elmondta: bár tény, hogy elhunyt egy 15 éves fiú szombaton a balatonboglári Platán strandon, ő nem az átúszáson vett részt, hanem csak éppen ott fürdőzött, amikor a tragédia történt vele.
Már reggel hétkor nagy volt a nyüzsgés a Balaton északi partján, a révfülöpi hajókikötő térségében: gyülekeztek a bátor vállalkozók a magyar tenger 27. alkalommal megrendezett átúszására.

Mint ismeretes, egy héttel ezelőtt a drasztikus hidegfront miatt – 17 fokosra hűlt le a tó vize – elhalasztották az immár nagy hagyományú tömegsportrendezvényt, most azonban, augusztus első hétvégéjén semmi akadálya nem volt a vízi erőpróbának. Napok óta tombol a kánikula, és – ami roppant fontos – szombatra teljesen elült a szél, csupán alig érezhető fuvallat fodrozta a tó felszínét.

A nyolc órai rajtot követően nem sokkal, kilenc óra után már partot is ért az első, korán kelő Balaton-átúszó a boglári Platán strandon, hogy aztán utána szakadatlan tömegben kapaszkodjanak ki a Balaton 26 fokos, langyos habjai közül az úszók. Összesen 8312-en teljesítették az 5.2 kilométeres távot; az időkorlát öt óra volt, vagyis az első sportemberek reggel nyolckor, az utolsók 13 órakor csobbantak a vízbe.

Az úszófolyosót önkéntesek serege biztosította: 30–40 méterenként horgonyoztak a vitorlások, motorcsónakok, így aztán valóságos aranyhíd kötötte össze az északi partot a délivel.

Az átúszók között immár hagyományosan ott volt Erdei Zsolt, a WBO félnehézsúlyú profi ökölvívó világbajnoka, aki 1998 és 2007 után harmadszor szelte át a víztükröt. Immár tradicionálisnak mondható az is, hogy ”Madár” hatalmas dugóba kerül Budapest határában – ezúttal négy órába telt neki a rendes körülmények között 1–1.5 órás autóút, de megérkezett, s becsülettel teljesítette a penzumot.

Az ismert Balaton-átúszók között ott voltak a Vasas bajnok vízilabdacsapatának a pekingi olimpián nem szereplő tagjai, öttusázók – köztük Tibolya Péter –, s több száz igazolt úszó, vízilabdázó, öttusázó, tehát olyanok, akiknek közük van az úszáshoz.

Visszatérve Erdeihez: a profiként veretlen ökölvívó a Speedo világszabadalomnak minősülő, a most a napokban piacra dobott újdonságával, a vízben is használható MP3-mal a fülén tette meg az 5.2 kilométeres távot – mint mondta, az andalító muzsika megkönnyítette az úszást, csak éppen már négy kilométer után az a veszély fenyegette, hogy elalszik a vízben...

Erre azért szerencsére nem került sor, és nem aludt el a verseny győztese, a Budapestről érkező 18 éves Pták Olivér sem, aki fantasztikusnak mondható, 1:03.59 perces idővel abszolválta az 5.2 kilométert.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik