Doppingkeresztmetszet Peking előtt, átláthatóság a tiszta magyar sikerekért

Vágólapra másolva!
2007.09.07. 15:50
Tizenegy hónappal a pekingi nyári olimpia előtt kiemelt jelentőségük van a doppingellenes intézkedéseknek, így annak az átfogó cselekvési tervnek, amelyet az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) dolgozott ki, s amelyben fontos együttműködő partner többek között a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) - derült ki Elbert Gábor, az ÖTM sportszakállamtitkára nyilatkozatából a "Doppingkeresztmetszet Peking előtt" címmel meghirdetett sajtótájékoztatón.
Elbert Gábor (jobbról a második) határozott kiállást mutatott a doppingmentes sport ügye mellett
Elbert Gábor (jobbról a második) határozott kiállást mutatott a doppingmentes sport ügye mellett
Elbert Gábor (jobbról a második) határozott kiállást mutatott a doppingmentes sport ügye mellett
Elbert Gábor (jobbról a második) határozott kiállást mutatott a doppingmentes sport ügye mellett

DOPPINGELLENŐRZŐ LABORATÓRIUM MAGÁNKÉZBEN

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az OSEI, közismert nevén a Sportkórház területén korábban működött magyar doppingellenőrző laboratóriumot - együttműködési megállapodás keretében - megvásárolta a teljesen magántulajdonban levő Wessling Kft. Méghozzá azzal a céllal, hogy gazdasági vállalkozásként hasznosítva - számításai szerint két éven belül - a WADA-akkreditációt megszerezze, s háromezer doppingmintát elemezzen majd évente. "Az államnak az antidopping labor nem üzlet, egy privát cégnek az lehet" - kommentálta lakonikusan a sportszakállamtikár a gazdacserét. (MTI)
Az összejövetelen részletesen bemutatták azt a felelősséget is világosabbá és egyértelműbbé tevő rendszert, amelynek révén elkerülhető, hogy megismétlődjenek a 2004-es olimpia ama ügyei, amelyek nyomán afféle "új NDK-ként" emlegette a világ Magyarországot. - jelentette az MTI.

Kamuti Jenő, a MOB főtitkára szerint a magyar sport megítélése szempontjából majdhogynem végzetes lenne akár egyetlen pekingi pozitív eset is, s úgy fogalmazott: "közös feladat, hogy ne legyen". Hozzáfűzte, hogy az athéni olimpia után mára kialakult egységes doppingellenőrző rendszer révén nagy biztonsággal kiszűrhetők a pozitív esetek.

A Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testületnek (NDKT) felügyeli szakmailag a vadonatúj jogintézmény, a NADO, vagyis a Nemzeti Doppingellenes Szervezet munkáját.

2007 első felében, állami megrendelésben egyébként 372 doppingvizsgálat zajlott, s ebből öt lett pozitív.

Az év hátralevő részében további 434 mintavétel következik majd, köztük a hagyományos vizelet- és véranalízis mellett EPO-szűrés és növekedésihormon-vizsgálat is.

A kontroll alapvetően a kiemelkedően eredményes, illetve a nemzetközileg is elismerten doppingérezékeny sportágakat érintette: az atlétikát (88 vizsgálat), a kerékpársportot (34), a súlyemelést (26), az úszást (24) és a kajak-kenut (19).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik