Vajda Attila lesz a magyarok kezdőembere

TÓTH MÁRTONTÓTH MÁRTON
Vágólapra másolva!
2006.08.16. 17:10
Címkék
Augusztus 17-én, csütörtökön megkezdődik a 35. Felnőtt Síkvízi Kajak-Kenu Világbajnokság, melynek 1998 után ismét Szeged ad otthont. Az idei év utolsó, legfőbb megmérettetése a világbajnokságok történetének legnépesebb mezőnyét adja, 82 ország adta le nevezéseit a szervezőbizottságnak, s ez a legszínvonalasabb versenyt feltételezi.
Az olimpiai bronzérmes kenus, Vajda Attila lesz a magyarok kezdőembere
Mirkó István
Az olimpiai bronzérmes kenus, Vajda Attila lesz a magyarok kezdőembere
Az olimpiai bronzérmes kenus, Vajda Attila lesz a magyarok kezdőembere
Mirkó István
Az olimpiai bronzérmes kenus, Vajda Attila lesz a magyarok kezdőembere
Először a kenu egyesek szállnak vízre, ahol nagyon erős a mezőny, hiszen indul a németek többszörös olimpiai és világbajnok kenusa, Andreas Dittmer, az olimpiai cím védője, David Cal Figueroa, az idei Európa-bajnok román Florin Mironcic, Atlanta kétszeres olimpiai bajnoka, a cseh Martin Doktor, valamint az orosz klasszis, Maxim Opalev. A sérüléséből nemrég felépült és a csapatba az utolsó pillanatban bekerült olimpiai bronzérmesünk, Vajda Attila is komoly esélyekkel vág neki a leghosszabb távnak, futamában indul a tavalyi világbajnokságon előtte végző kanadai Richard Dalton. A középfutamokra péntek reggel kerül sor.

A kenusok után rajtol el a férfi kajak egyesek mezőnye, ahol 7 előfutamot rendeznek 68 versenyzővel. Ebből a mezőnyből négy középfutamba lehet továbbkerülni, s onnan a szombat délutáni döntőbe. A végső győztes megjósolhatatlan, hiszen az eltiltását töltő ausztrál Nathan Baggaley kivételével minden esélyes rajthoz áll. Ott lesz a norvég olimpiai és világbajnoki címvédő, Eirik Veraas Larsen, a kanadai olimpiai bajnok Adam van Koeverden, az új-zélandi Ben Fouhy, aki az idei poznani Világkupán minden idők legjobb eredményével győzött (3:24.495), az újdonsült brit Európa-bajnok Tim Brabants. S persze ne feledkezzünk meg Benkő Zoltánról, aki az Eb-n gyönyörű hajrát bemutatva az ezüstéremig jutott.

A férfiak után a nők hasonló versenyszámát rendezik meg, ahol a három előfutamból az első helyezettek egyből döntőbe kerülnek, így már az előcsatározások során nagy küzdelmet ígér az első futamban induló olasz Josefa Idem és a német világbajnok Katrin Wagner-Augustin rivalizálása. Szerencsére friss Európa-bajnokunk, Benedek Dalma az előfutamában még nem akad össze igazi nagy ellenféllel.

Az egyeseket a páros versenyek követik, amelyben Kozmann György és Kolonics György kenu párosa csak a középfutamba kvalifikálhatja magát, hiszen itt is négy előfutamot bonyolítanak le. Fő ellenfeleik a német olimpiai és világbajnoki cím védők, Christian Gille és Thomas Wylenzek, az orosz kettős, Alekszander Kosztoglod és Alekszander Kovalev. Nem szabad megfeledkezni a Racicében rendezett idei Európa-bajnokságon aranyérmes lengyel Marcin Grzybowski, Lukasz Woszczynski és a kubaiak Világkupát nyerő párosáról, Szergej Torresről és Karel Aguilarról sem.

A kajak kettesek mezőnyében a magyar színeket képviselő háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és a tavaly ezen a távon más párral világbajnok Kucsera Gábor számít az egyik nagy esélyesnek, hiszen idén ők lettek Európa legjobbjai, ám a tavalyi Európa-bajnok román egység, Ionut Anghel és Marian Sevici, valamint a német páros, Andreas Ihle és Rupert Wagner is komoly erőt képvisel.
Kovács Katalin és Janics Natasa. Ha női kajakozás, mindenkinek az ő nevük jut az eszébe. Az első előfutamban induló lányoktól meglepetés lenne, ha nem az egyenes ágú döntőbe jutást jelentő első helyet szereznék meg.

A kenu négyeseknél Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás és Balázs Gábor, az Európa-bajnoki bronzérmes egység legnagyobb riválisai a kontinenselső németek, a fehéroroszok, valamint a junior Európa-bajnok ukránok lehetnek.

A kajak négyeseknél új magyar egység mutatkozik be, a kétszeres olimpiai bajnok Horváth Gábor és Vereckei Ákos mellé Gyökös Lajos és a tavaly ezer párosban aranyérmes Kökény Roland szállt be. Már az előfutamban találkoznak az örök rivális németekkel, akikkel nagy csata várható az egyből döntőt érő első helyért. A szlovák négyes más futamban szerepel, de feltehetően a szombat délutáni döntőben velük is találkozik a magyar hajó.

Az utolsó 1000 méteres előfutamban állnak rajthoz a női kajak négyesek, ahol az Európa-bajnok Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa, Keresztesi Alexandra alkotta egységnek nem jelenthet gondot az első három hely valamelyikének a megszerzése.

A csütörtök délutáni 500 méteres versenyeket is a kenusok kezdik, ahol a magyar induló a világbajnoki újonc, 22 éves Mike Róbert. Az ő futamában indul a román Florin Mironcic, a cseh Doktor Martin, a német Andreas Dittmer, de itt nincs egyenes ágú döntőbe jutás, a cél az első hat hely valamelyikének megszerzése lehet, ami a péntek délutáni középdöntőt jelenti. A mezőny tagja még az orosz Maxim Opalev, a spanyol David Cal Figueroa és a lengyel Pawel Barszkiewicz.

A kajak egyesek 500 méteres mezőnye a legnépesebb, hiszen nyolc előfutam kerül lebonyolításra, minden futamból az első négy helyezett és a négy legjobb ötödik kerül tovább a péntek délutáni középcsatározásokba. Biztosan új bajnokot avatnak, hiszen az eltiltott ausztrál Nathan Baggaley nem védheti meg tavaly Zágrábban szerzett címét. A legnagyobb esélyesnek a kanadai olimpiai bajnok Adam van Koeverdent tartják, de az Európa-bajnok Benkő Zoltánnal is komolyan kell számolni, ám a többi rivális is beleszólhat az aranyért folytatott küzdelembe.

A női mezőnyben ezúttal nem lehet egyből döntőbe kerülni, a négy előfutamból az első hat helyezett és a három legjobb 7. időt elért versenyző jut be a középfutamba. Benedek Dalma, az újdonsült kajakkirálynő Josefa Idemmel, az olaszok rutinos versenyzőjével került egy futamba. A szám világbajnoka, Nicole Reinhardt idén második helyre szorult a magyar lány mögött a kontinensviadalon, ám kiélezett küzdelemben. Dobogóra esélyes még a lengyel Beata Mikolajczyk.

A párosok küzdelmét is a kenusok nyitják, a Kozmann György, Kolonics György kettős a tavalyi vb második helyezés után a idei Eb-n várakozáson alul szerepelt, ám az elő-, majd a középfutamban bizonyíthatják, hogy az arany egyik várományosai, csakúgy, mint az idén doppingeltiltásából visszatérő Szergej Uljegin, aki Alekszander Kosztoglod párjaként megnyerte az Európa-bajnokságot. A lengyel egység is jó lehet Daniel Jedraszkóval és Roman Rynkiewiczzel, valamint a német Robert Nuck és Stefan Holtz is erősnek tetszik, ők a világbajnok Gille, Wylenzek kettőstől vették el az indulás jogát.

A férfi kajak párosok 500 méteres versenyében a negyedik előfutamban indul a magyar hajó Kammerer Zoltánnal és Kucsera Gáborral. A hat előfutam miatt négy középfutam lesz, tehát nem lehet egyből döntőbe kerülni. A németek élő legendái, Ronald Rauhe és Tim Wieskötter a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnokai, akik utoljára épp Kammerer Zoltántól és Storcz Botondtól kaptak ki a hat évvel ezelőtti olimpián. Idén csak pár centi volt a német és a magyar hajó között, ezért nagyon kiélezett küzdelem várható.

A nők hasonló versenyszámában is a Kovács Katalin, Janics Natasa egység a toronymagas esélyes, ám itt mindenféleképpen középfutamra kényszerülnek, hiszen négy előfutamot rendeznek. A szám összes címét védő magyar egység mellett a németekre is érdemes figyelni, hiszen egy Fischer, a kajakkirálynő Birgit unokahúga, Fanny ül a hajóban Gesine Ruge-val.

A kenu négyeseknél a Fürdök Gábor, Csabai Edvin, Pulai Imre, Novák Ferenc indul, akik a román, lengyel, orosz, belorusz egységgel lesznek nagy csatában a dobogós helyezésekért.

A Boros Attila, Bozsik Gábor, Sík Márton, Csamangó Attila kajak négyes a 3., utolsó előfutamban szerepel, csak a futamgyőzelemmel lehet rögtön döntőbe jutni. Az idei Eb harmadik helyezettjeinek nagy ellenfelei lehetnek a beloruszok, németek, románok és a kontinenselső szlovákok.

A nők hasonló számában a magyar csapathajók „állandó” tagjai, Kovács Katalin, Janics Natasa és Paksy Tímea mellé ezúttal Fazekas Krisztina ül be. Három előfutamra kerül sor és az első helyezettek automatikusan a döntőbe kerülnek. A magyar lányok mellett indulnak a románok, akik az idei Európa-bajnokságon bronzérmet szereztek. Az Európa-bajnoki második németek az első futammal rajtolnak el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik