Rögbi-vb: Új-Zéland letarolta az eddig hibátlan Olaszországot – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.30. 00:14
null
Új-Zéland hatásos hakával hangolt (Fotó: AFP)
Új-Zéland az esélyeknek megfelelően legyőzte Olaszországot a Franciaországban zajló rögbi-világbajnokság pénteki mérkőzésén – a 79 pontos különbség (96–17) egyúttal üzenet is a riválisoknak: hiába kezdett vereséggel az All Blacks, továbbra is a favoritok közé tartozik.

Új-Zéland a franciák elleni vereséggel kezdte a vb-t, ezért aztán pénteken mindenképpen győznie kellett. S hiába álltak eddig előrébb az olaszok az A-csoport tabelláján, a hagyományos erőviszonyok alapján biztosra lehetett venni, hogy az új-zélandiak nyernek is.

A tekintélyes különbség pedig arra enged következtetni, hogy az All Blacks igencsak a szívére vette a nyitányon elszenvedett vereséget. A hatalmas kedvvel és kegyetlen elkötelezettséggel játszó új-zélandiak közül Aaron Smith már 33 perc után mesterhármasnál járt, és az este folyamán összesen 14 támadás végén került az olasz célvonal mögé a labda. Elképesztő egyenlőtlenség…

Két-két célt ért el Will Jordan, Dane Coles és a meccs emberének megválasztott Ardie Savea is. A második félidőben becserélt Sam Whitelock 149. alkalommal volt válogatott – mondhatni méltó körülmények között lett új új-zélandi csúcstartó.

EGY KIS ÍZELÍTŐ A LYONI ESTÉBŐL
A háromszoros világbajnok Új-Zéland az ötödik legnagyobb különbségű vb-győzelmét aratta (145–17 a csúcs 1995-ből, Japán volt az áldozat), míg az olaszok a második legsúlyosabb vereségüket szenvedték el (a legnagyobbat is az új-zélandiak mérték rájuk, 1999-ben 101–3-ra győztek).

Új-Zéland jövő csütörtökön Uruguayjal játszik, ha nyer, negyeddöntős (van kétség…?), míg az olaszok egy nappal később a franciákkal találkoznak – ha győznek, történetük során először ők is továbbjutnak, de erre csak az igazán bátrak mernek nagy tétben fogadni.

ÖSSZEFOGLALÓ

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
A-CSOPORT, LYON
Új-Zéland–Olaszország 96–17
(49–3)
Az állás: 1. Franciaország 13 pont (3 mérk.), 2. Új-Zéland 10 (3), 3. Olaszország 10 (3), 4. Uruguay 5 (3), 5. Namíbia 0 (4)

A JÁTÉKHÉT TOVÁBBI PROGRAMJA

• Szeptember 27., szerda
A-CSOPORT, LYON
Uruguay–Namíbia 36–26 (12–20)
Szeptember 28., csütörtök
D-CSOPORT, TOULOUSE
Japán–Szamoa
28–22 (17–8)
Szeptember 30., szombat
B-CSOPORT, LILLE
21.00:
Skócia–Románia
C-CSOPORT, BORDEAUX
17.45:
Fidzsi-szigetek–Grúzia
D-CSOPORT, NANTES
15.00:
Argentína–Chile
Október 1., vasárnap
B-CSOPORT, MARSEILLE
21.00:
Dél-Afrika–Tonga
C-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
17.45:
Ausztrália–Portugália

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A HARMADIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik