Superenduro: a motorsport gladiátorai nálunk csaptak össze

Vágólapra másolva!
2022.02.05. 22:13
A világbajnoki címvédő Billy Bolt nyerte meg a superenduro-világbajnokság magyar futamát, amelyet hétezer néző előtt tartottak meg a Papp László Sportarénában. Az Európa-kupában Liszka Roland dobogóra állt.
A lengyel Taddy Blazusiak végzett a 2. helyen (Fotó: Földi Imre)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
A lengyel Taddy Blazusiak végzett a 2. helyen (Fotó: Földi Imre) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

A levegőben összeért a válluk, a kanyarokba olykor négyen-öten próbáltak egyszerre befordulni, az ugratókon bemutatott produkciójukat nézve pedig az volt az ember érzése, hogy ezek a fiúk fittyet hánynak a gravitációra. A levegő urai. Így nevezik őket, és nem véletlenül, hiszen amit a superenduro-mezőny produkált, az tényleg lélegzetelállító.

A királykategória – vagy ahogy itt hívják prestige – indulói között hét világbajnok mutatta meg tudását a Papp László Sportaréna szűk, technikás, ugyanakkor előzésre nagyon is alkalmas pályáján, amelyet korábbi motokrossz vb-menőnk, ifj. Németh Kornél álmodott meg. A szervezők 1500 tonna földet, 100 tonna követ és 50 tonna faanyagot mozgattak meg annak érdekében, hogy a lehető legtöbb izgalmat kínálja a pálya a versenyzőknek és a nézőknek egyaránt.

A délelőtti edzések során világosan kiderült, itt nem babra megy a játék, egyrészt elkezdődött az erődemonstráció – a sajtótájékoztatón kivétel nélkül az összes világbajnok elmondta, hogy a magyar pálya kőkemény kihívás elé állítja őket. Ezt a próbát a legjobban a címvédő brit Billy Bolt állta ki, aki a lengyel futam után a magyaron is a leggyorsabb volt.

„Ez a rettenetesen szűk és technikás pálya fizikailag is nagyon megviselte az embert, alaposan

elfáradtunk – mondta Bolt. – Az első futam csalódást okozott, de a második és a harmadik már sokkal jobb volt, és mivel vezetem a bajnokságot, nincs okom a panaszra.”

A magyar szurkolók (a hivatalos adatok szerint hétezren voltak) a junior világbajnoki mezőnyre voltak leginkább kíváncsiak, hiszen ott versenyzett Zsigovits Norbert, aki már két éve, az Európa-kupa szereplésével is felrobbantotta az arénát. Nos, a magyar tehetség ezúttal sem okozott csalódást, az első futamban rögtön szerzett egy harmadik helyet (a közönség ettől valósággal eksztázisba esett), összesítésben pedig a hatodik helyen végzett.

„Ez nem volt piskóta – törölgette a homlokáról az izzadtságot a magyar versenyző. – Mindent kiadtam magamból, az első futam után majdnem meghaltam, úgyhogy saját magamat kellett nyugalomra inteni, hogy a továbbiakban ne hibázzak. A második és harmadik futam nem úgy sikerült, ahogy az első után reméltem, de a hazai közönség szeretete mindenért kárpótolt. Felülmúlhatatlan érzés volt a szurkolásuk, onnan tudtam, hogy nem leköröztem, hanem előztem, hogy ők őrjöngtek – egy versenyző erről álmodik.”

Az Európa-kupa mezőnyében is tapsolhattunk magyar sikernek: a 17 éves Liszka Roland (a legfiatalabb enduro-bajnok) most először indult superenduro-viadalon (két éve még a gyerekek mezőnyében láthattuk), és nem vallott szégyent, sőt.. Két futam alapján felállhatott a dobogó harmadik fokára.

„Az első futamon úgy lettem negyedik, hogy kettőt is estem, és megmondom őszintén, nem gondoltam, hogy lehet ennél jobb, ehhez képest a második futamon végig a második voltam, egyszer akadtam csak el, akkor sem tudtak megelőzni. Ha a verseny előtt felajánlják ezt a helyezést, azonnal aláírtam volna” – nyilatkozta Liszka.

SUPERENDURO-VB, 2. FORDULÓ, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA
Prestige: 1. Billy Bolt (brit, Husqvarna) 60 pont, 2. Blazusiak (lengyel, GasGas) 50, 3. Walkner (brit, Beta) 46. Junior: 1. Dominik Olszowy (lengyel, GasGas) 60, 2. Sella (izraeli, KTM) 43, 3. Poirot (francia, Sherco) 42, ...6. Zsigovits Norbert (magyar, KTM) 35. Európa-kupa: 1. Sonny Goggia (olasz, KTM) 40, 2. Addesso (francia, Sherco) 32, 3. Liszka Roland (magyar, KTM) 30, ...5. Szőke Márk (magyar, Sherco) 20, ...8. Csizmazia Barnabás (magyar, Beta) 16

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik