Lélegzetelállító légi mutatványokat láthatnak az érdeklődök Balatonfüreden

Vágólapra másolva!
2009.07.01. 14:46
A sikeres szerdai szabadedzést követően csütörtökön rendezik Balatonfüreden a Grand Aero Challenge nemzetközi műrepülő show-t, versenyszámai a szinkronrepülés, a ballonvadászat és a freestyle műrepülés.
Veres Zoltán a világ legkorszerűbb műrepülőgépével, az MXS-sel indul a versenyen
Veres Zoltán a világ legkorszerűbb műrepülőgépével, az MXS-sel indul a versenyen
Veres Zoltán a világ legkorszerűbb műrepülőgépével, az MXS-sel indul a versenyen
Veres Zoltán a világ legkorszerűbb műrepülőgépével, az MXS-sel indul a versenyen

A nemzetközi mezőnyt az Európa-bajnok ötletgazda, Veres Zoltán mellett a dél-afrikai Nigel Hopkins, a szlovák Frantísek Pytlík, az olasz Francesco Fornabaio és a német Peter Steiman alkotja.

A lélegzetelállító mutatványokra mindig kapható Veres Zoltán új, a legmodernebb technikát képviselő MXS műrepülőgépe Magyarországon a Grand Aero Challengen debütál versenykörülmények között. Az MXS-sel egyébiránt Veres megnyerte első versenyét: februárban az Al Ain-i Aerobatic GP-t.

„Hihetetlen erő van az új gépemben, és örülök, hogy végre a magyar közönségnek is megmutathatom, mit tud – mondta Veres Zoltán. – A repülő teljesítménye 380 lóerő, és mindössze öt mázsa a súlya… A világszínvonalú gép bemutatkozásánál is fontosabb a Grand Aero Challenge debütálásának sikere. Azon dolgozunk, hogy a Balaton-parti verseny jövőre nemzetközi Grand Prix-sorozat állomása legyen.”

Az első füredi légi csata párharcait délelőtt 10 órától láthatja a Tagore-sétány közönsége. A feladat során a két repülőgép egyszerre repül át a füstrakéták jelezte rajtvonalon, majd ugyanazt a programot repülik végig egymás mellett: a gyorsaság számít, de a bírák a gyakorlatok pontos végrehajtását is figyelik.

A csata délben folytatódik, amikor a cél az ellenséges erők „megsemmisítése”. A ballonvadászat során három kísérletet tehet a pilóta, hogy a repülőgép orrára szerelt tűvel kilyukassza a fél méter átmérőjű meteorológiai léggömböt. A feladatot nehezíti, hogy csakis a ballon alól, maximum 20 fokos szögben – mintegy a vízfelületről felfelé – süvítő repülő vadászhatja le a ballonokat, amikor azok 200 méteres magasságba érkeznek.

A párharc és a vadászat után békésebb műfajban bizonyíthatnak a pilóták. A 14 órakor kezdődő freestyle verseny zenére komponált műrepülő-bemutató, amely a parton is hallható akkordok dallamára szórakoztatja a füredi sétány közönségét. A légi viadal a Kékszalag-fesztivál felvezető eseménye, a belépés ingyenes.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik