PIETSCH TIBOR
PIETSCH TIBOR
2021.07.19 23:22 Frissítve: 2021.07.20 23:10

Prága csábítása – Pietsch Tibor jegyzete

 

„Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt...”

Augusztus 25-én lesz 17 éve annak, hogy a ferencvárosi B-közép a megannyi Edda-remekmű egyikéből kiragadatott idézetet festette fel arra a méretes drapériára, amelyet a prágai Toyota Arena vendégszektorában feszített ki. A zöld-fehérek akkor valóban a küszöbön toporogtak, sőt a budapesti „odavágón” elért 1–0-s győzelmüknek köszönhetően fél lábbal már át is lépték. A végén mégis bezárult előttük az a bizonyos, éppenséggel a Bajnokok Ligája főtáblájára nyíló kapu: a Sparta Praha 2–1-es összesítéssel ejtette ki az FTC-t.

Ha minden jól megy, ez év augusztusában ismét a cseh fővárosba vezet az FTC útja a BL kvalifikációs szakaszában, a különbség annyi, hogy nem a Sparta, hanem a Slavia otthonában lesz jelenése. Ehhez nem kell más, mint hogy túljusson második selejtezőkörös ellenfelén, a Zalgiris Vilniuson. A magyar bajnoknak minden oka megvan arra, hogy tisztelje a litván aranyérmest, ugyanakkor semmi oka sincs arra, hogy tartson tőle. Az Üllői úton az elmúlt esztendőkben tapasztalható fejlődésnek is betudható, hogy az első felvonás előtt nyugodt szívvel kijelenthetjük: a Ferencváros a favorit! Pályán és azon kívül egyaránt sokat tettek ennek érdekében (is) a IX. kerületben – ezért (is) emelkednek ki a magyar futballból és ezért (is) jegyzik újra a nevüket Európában.

A folyamatos előrelépés tettekben is mérhető, hogy csak a legnagyobbakat említsük: 2019 őszén az Európa-liga, rá egy évre a BL csoportkörében méretett meg a Ferencváros. Ma már megint ott tart, hogy ha elüti a továbbjutástól a Zalgirist, a csoportkörös részvétele biztossá válik – legrosszabb esetben az Európa-konferencialigában. Jelenleg persze aligha az Ekl-főtábláról ábrándoznak Dibusz Dénesék – akiknek nem is olyan rég megadatott, hogy a fényárban pompázó „nagyszínpadon” játszhassanak, nyilván nem a félhomályban „úszó” kis pódiumra vágynak…

Mostani állás szerint létezik középút is: ha a Vilnius mégis legyűrhetetlen akadálynak bizonyul, az Európa-liga harmadik selejtezőkörében a Mura–Ludogorec párharc vesztesével kell megküzdenie a Ferencvárosnak. A szlovéniai vagy a bulgáriai túra szervezésével azonban még érdemes várni, az utóbbival annak ellenére is, hogy Razgradba meglehetős bajos eljutni. Innen nézve az alig háromszáz kilométerre lévő Muraszombat ideális úti cél lenne, de ha már itt tartunk, tudunk egy szinte minden szempontból csábítóbbat.

Prágát, bizony.

Nyugodt szívvel kijelenthetjük: a Ferencváros a favorit!

2021.09.15 21:27:14

Bajnokok Ligája KRASZNAI BENCE

Hiába birtokolták többet a labdát a franciák, a belgák veszélyesebben játszottak náluk.

2021.09.15 20:24:32

Bajnokok Ligája B. Á., H. Á.

Az angol csapat remek mérkőzésen múlta felül olasz ellenfelét • Az Atlético és a Porto nem bírt egymással.

2021.09.15 20:35:19

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Kihagyták ziccereiket az olaszok, Camavinga zseniális gólpasszt adott – a csoport élén azonban a Sheriff áll!

2021.09.15 12:31:19

Bajnokok Ligája BOROS MIKLÓS

„Az elnök bejött az öltözőbe, közénk dobott egy kézigránátot. Azt mondta: ha nem nyertek, a meccs után igazi lesz a gránát.”

2021.09.14 19:06:33

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Rosszul kezdődött a katalánok Messi utáni korszaka a BL-ben, a német csapat szerencsés gólokkal, de megérdemelten nyert.