Mauro Damian Rosales

készítette: BACSKAI J.készítette: BACSKAI J.
Vágólapra másolva!
2005.09.07. 17:36
Címkék
Mauro Damian Rosales nemzetisége: argentin 8/1 születési hely: Villa Maria ideje: 1981.02.24. pozíció: jobb oldali támadó középpályás magassága: 171 cm súlya: 68 kg korábbi klubjai: Newell´s Old Boys sikerei: ifjúsági világbajnok (2001)olimpiai bajnok (2004) Copa America-ezüstérmes (2004) holland Szuperkupa-győztes (2005) 99-00 Newell's Old Boys 3 0 - - 00-01 Newell's Old Boys 17 2 - - 01-02 Newell's Old Boys 27 3 - - 02-03 Newell's Old Boys 30 11 - - 03-04 Newell's Old Boys 35 14 - - 04-05 Ajax Amsterdam 22 5 BL+UEFA 4+2 0+0 05-06 Ajax Amsterdam 0 0 BL 0 0 A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupameccsek száma, nemzetközi kupameccsen szerzett gólok száma.
Mauro "Maurito" Rosales egyike a legjobb fiatal argentin szélsőknek, s Európában erősödve hamarosan Claudio Lopez örökébe léphet a válogatottban, az Ajax húzóembereként kiváló kilátásai vannak a 2006-os németországi világbajnokság előtt.

Rosales első klubja a CA Newell's Old Boys volt, ahonnan annak idején Diego Armando Maradona is világh(b)ódító útjára lépett. Az ifiből a nagyok közé egy-két mérkőzésre fellépve az 1999-es bajnokságban lépett először pályára a profik között, s a fiatal, sokszoros utánpótlás-válogatott tehetség olyan mai válogatott középpályások és támadók között erősödhetett, mint Lucas Bernardi, Diego Quintana, Maxi Rodriguez, Bassedas és a kolumbiai Patino. Különösen Maxival értették jól meg egymást, s ezt később több ifiválogatottbeli fellépésen kamatoztatták is. A jó barátok együtt is mutatták meg magukat a hazai rendezésű FIFA-világbajnokságon, amikor is az Albiceleste parádés, gólgazdag játékkal lépett át könnyedén vetélytársaikon. Rosales az első két csoportmérkőzésen még csak a kispadról beállva segíthette övéit, de Jamaica ellen már a kezdő tagja volt, hogy az elődöntőben és a fináléban ismét csak csereként kapjon pár percet. Igaz, Romagnolinak, aki akkoriban kiszorította Mauritót, hatalmas karriert jósoltak; ám Rosales mára igencsak lekörözte Romát: bár meglehetősen sokáig maradt Argentínában a kék-fehér klubcsapatban, tulajdonképpen ez volt a szerencséje, ugyanis tagja lehetett a hazai fiatalokra épített gaucho válogatottnak a 2004-es Copa Americán, majd tagja volt az athéni nyári olimpián kapott gól nélkül, roppant fölényesen győzedelmeskedő nemzeti csapatnak is.

Bielsa és Maurito egykori ifibeli edzője, Pekerman töretlenül bízik benne - Rosales első válogatott mérkőzésére a brazilok elleni világbajnoki selejtezőn került sor, s ennél mélyebb vízbe bajosan lehetett volna bevetni a fiatal szélsőt! A Copa Americán is többször húzta meg remekül a széleket, gólt is szerzett Kolumbia ellen; az olimpián pedig betalált az első mérkőzésen, majd a fináléban Tevez győztes góljának ő volt az előkészítője! A torna után még visszatért ugyan a válogatott soros perui világbajnoki selejtezőjére, de már a holland Ajax Amsterdam játékosaként: Ronald Koeman kérésére a piros-fehér klub ötmillió eurót áldozott a villámgyors játékosért s négyéves szerződést írtak alá. A mester nem titkolta mennyire szerelmes játékába: "Rosales egy százszázalékos jobbszélső remek technikával és sebességgel, aki kiválóan képes harcolni elfutásaival a lescsapda ellen, bár erőnlétén még dolgozni kell.". Volt is ideje Koemannak átgondolnia döntését, hiszen féléves szélsőkeresésnek vetett véget az edző Rosales leigazolásával, s a névsorban olyan jelöltek álltak, mint a nigériai Uche vagy az interes Andy van der Meyde. A hetes mezt a munkavállalási engedéllyel együtt megkapó szélső pár nappal a szerződés aláírás után máris pályára lépett az Eredivisiében.

A beilleszkedési nehézségek leharcolása után télre hatalmas formába lendült (volt egy hétmérkőzéses sorozata, amikor ötször is betalált), ám április 7-én a Willem II. elleni bajnokin olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy műtétje miatt ki kellett hagynia a tavaszi hajrát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik