Juanfran

készítette: BACSKAI J.készítette: BACSKAI J.
Vágólapra másolva!
2005.09.07. 17:40
Címkék
Juan Francisco Garcia nemzetisége: spanyol 5/0 születési hely: Valencia ideje: 1976.07.15. pozíció: védekező középpályás magassága: 183 cm súlya: 78 kg korábbi klubjai: Levante, Valencia, Celta Vigo, Besiktas sikerei: Intertotó Kupa-győztes (2000)VB-résztvevő (2002) holland Szuperkupa-győztes (2005) 94-95 Levante (D2B) 3 0 - - 95-96 Levante (D2B) 12 0 - - 96-97 Levante (D2) 33 1 - - 97-98 Valencia CF 20 0 - - 98-99 Valencia CF 21 0 - - 99-00 Celta Vigo 27 2 UEFA 5 1 00-01 Celta Vigo 27 2 UEFA 7 0 01-02 Celta Vigo 25 0 UEFA 2 0 02-03 Celta Vigo 25 1 UEFA 6 0 03-04 Celta Vigo 21 1 BL 6 1 04-05 Besiktas 13 1 UEFA 6 0 05-06 Ajax 0 0 BL 0 0 A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupameccsek száma, nemzetközi kupameccsen szerzett gólok száma.
Juan Francisco García, akit spanyol szokások szerint röviden csak Juanfrannak hívnak, napjaink egyik legjobb hispán balhátvédje, aki karrierje során Sergivel, Romeróval, újabban Raúl Bravóval és Del Hornóval küzd meg a válogatott hármas mezéért - bár a portugáliai kontinenstornáról lemaradt.

A valenciai születésű Jaunfran a Levante UD neveltje, s az eleinte támadóként szereplő fiú 1994-ben került fel a nagyok közé az ifiből, s egészen 21 éves koráig erősítette a később másodosztályba is feljutó együttest. A városi nagytestvér, a Valencia CF is felfigyelt ugyanis a balbekkre, s 1.2 millió euró ellenében fekete-fehér mezbe öltöztették, amelyet két esztendőig viselt, meglehetős sikerekkel: a denevéresek elhódították a spanyol kupát, ő pedig 41 bajnokin léphetett pályára olyan remek védők között, mint a francia Angloma, az argentin Fernando Cáceres, a szerb Djukics, a kameruni Tchato, a svéd Björklund és az olasz Amadeo Carboni, s természetesen a talján balhátvéd volt legfőbb vetélytársa. Az akkoriban felfutó Celta Vigo kétmillió eurót sem sajnált a védőért, s ki gondolta volna hogy egy igazi sikertörténet veszi kezdetét: a világoskékek több évre a spanyol bajnokság meghatározó csapatává váltak, akik a legnagyobbakat is képesek voltak megfricskázni, s sikereik csúcsán eljutottak a BL főtáblájára is! A korszak aranycsapata: Dutruel - Vivas, Cáceres, Djukics, Juanfran - Mosztovoj, Makelele, Vagner, Karpin - G. Lopez, McCarthy, míg az álomkispadon olyan válogatott futballisták ücsörögnek virtuálisan, mint Celades, Revivo, Turdó, Belmadi, Ed Berizzo, Doriva, Giovanella, Edú, Sylvinho, Catanha, Zvonimir Boban, Peret Luccin, Florian Maurice, Cavallero, Mido, Pablo Contreras, Milosevics!!!

2000 májusában hívták be először a spanyol válogatott keretébe, s az olaszok elleni déli rangadón léphetett pályára - bár a barcás Sergi és a deporos Romero személyében komoly vetélytársai akadtak, mégis kezdőember tudott lenni a 2002-es világbajnokságon! Az írek ellen összehozott ugyan egy tizenegyest, amikor Duffot buktatta, ám összességében kiválóan futballozott Helguera, Hierro és Puyol oldalán a védelemben. A Celtában egyébként az Arsenaltól érkezett brazil Sylvinhóval vívott harcot a kezdőért, s bár Juanfran néha középen is felbukkant emberfogóként, igazából soha nem tudott alapemberré válni a galíciaiaknál - igaz, a Celtának volt akkoriban a La Liga legjobban összerakott védelme, többször is ők kapták a legkevesebb gólt a bajnokságban. 2003-as bajnoki negyedik helyezésekor talán maga sem gondolta volna hogy a következő éve milyen tragikusra sikerül: az EB-selejtezőket vívó válogatottból szép lassan kiszorult, Portugáliába sem utazhatott el; ráadásul a hármas terhelés alatt a Vigo összeszakadt, s bár a BL-ben elpáholták a Milant és az Ajaxot is, szezon végén kiestek a Primera Divisionból. A számítógép-rajongó hátvéd természetesen nem követte klubját a süllyesztőbe: ügynöke, Zoran Vekics (Guti és Hierro menedzsere is) a Besiktashoz közvetítette ki a védőt tisztes összegért, 4.5 millió euróért! A Balkánon a spanyol Vicente Del Bosque, a sokszoros BL-győztes mester kezei alatt próbált meg beilleszkedni a sasok közé, azonban az erős keret (Carew, Cordoba, G. Ronaldo, Yildirim, Okan Buruk, Göktan, Sergen, Tayfun, Tayfur, Pancu) ellenére sem sikerült elhódítaniuk a bajnoki címet.

Del Bosque is megbukott a bajnokság felénél, így nyáron Juanfran, mivel az új edző, Riza Calimbay egyáltalán nem számolt vele, a klímaváltoztatás mellett döntött: a brazil Maxwell sérülése miatt balhátvédhiányban szenvedő Ajax 550 000 euróért elővásárlási szerződéssel kölcsönvette őt egy szezonra, ahol a fiatal Urby Emanuelson lesz vetélytársa. Egy jól sikerült idénnyel az Ajax első spanyol nemzetiségű játékosa talán vissza tudná verekedni magát a spanyol válogatottba is, ahol utoljára 2003 júniusában szerepelt utoljára - ha a kezdőből nem is tudja kiszorítani del Hornót, de a bő keretben helye lehet. Egyébként az ArenA nem teljesen ismeretlen számára, hiszen a Celtával már járt itt BL-csoportmérkőzésen, amikor 2004-ben a kelták elütötték a továbbjutástól a hollandokat. Danny Blindék egy olyan balbekket kerestek, aki nem csak védekezni tud, de a támadásokat is ügyesen segíti; s Juanfran is optimistán nézett a jövőbe bemutatkozásakor: ,,A Besiktasból el kellett jönnöm, mert a török edző egyáltalán nem számolt velem. Alig várom már hogy itt játsszak - nagy dicsőség ezt a klubot szolgálni és ezt a mezt hordani. A kölcsönszerződést csak az első lépcsőfoknak tekintem, hosszabb időre szeretnék itt maradni. Amikor a Celtával itt futballoztam, nagyon megérintett a stadion atmoszférája és a fanok szurkolása. Az Ajax egy nagy klub, s remélem, innen visszakerülök a spanyol válogatottba is.".

Egyébként több nagy klub is kereste őt 2005 nyarán: legélénkebben a Bolton, a Manchester City és a Deportivo érdeklődött iránta - korábban, pályafutása során Camacho a Real Madridhoz, van Gaal a Barcelonához is hívta őt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik