Hedwiges Maduro

készítette: BACSKAI J.készítette: BACSKAI J.
Vágólapra másolva!
2005.09.07. 17:31
Címkék
Maduro 2005-ben robbant be a holland futballba: február 27-én lépett először pályára bajnokin a felnőttek között a Roda ellen, de március 26-án a románok ellen a nagyválogatottban is debütálhatott! Van Basten legújabb felfedezettje ezután is a keret tagja maradt, sőt, végig reális eséllyel pályázott a 2006-os világbajnoki szereplésre, de azért így is nagy meglepetést okozott van Basten azzal, hogy Seedorfot és Davidsot is otthol hagyta a holland bajnokságban is szürkén teljesítő Maduróért.

Hedwiges futball-alapjait almerei szülőhelyén, a Waterwijk FC-ben szerezte meg, majd a következő klubja az FC Omniworld volt, innen emelte ki őt az Ajax ifjúsági csapata. Az egyik legtehetségesebb fiatalnak tartott Maduro (2004-ben ő volt az Amsterdamban az Év fiatalja!) természetesen rendszeresen tagja volt az utánpótlás-válogatottaknak, s szerepelt az U-17-es Európa-bajnokságon is. Ennek ellenére ottani viszonyokhoz képest meglehetősen későn, csak 20 éves korában került fel először a nagyokhoz: 2005 februárjában esett át a tűzkeresztségen az Auxerre elleni UEFA-kupa-mérkőzésen, amikor öt percet kapott Anthony Obodai helyén. De három nap múlva következett a már említett bajnoki majd van Basten is felfigyelt a középső középpályásra - ami már csak azért is fura, hiszen Maduro helye az Ajaxban sem mindig egyértelmű Tomas Galásek, Sneijder és Pienaar mellett, másrészt átlaga sem verdesi éppen az egeket, a hatost is éppen hogy csak elérte!

Az Ajax egykori ifiedzői (Danny Blind és a szövetségi kapitány van Basten is) egyértelműen őt tartják a jövő emberének: otthol új, 2008-ig szóló szerződést kötöttek vele; az Oranjében pedig ha nem is volt mindig kezdő, de szinte az összes vb-selejtezőn szerepelt, sőt, a németek elleni "barátságos" mérkőzésen is kezdőként lépett pályára! Nyáron a holland U-21-es válogatott csapatkapitányaként vezette övéit (az Ajaxból Vermeert, Babelt és Emanuelsont is) a hazai FIFA-világbajnokságon, ám a legjobb nyolcnál nem tudtak messzebb jutni, Maduro két gólja ellenére sem. Villámsikerei dacára (hiszen első pályára lépésétől számítva 33 nap, alig három bajnoki után húzhatta magra a címeres mezt) is szilárdan áll a földön: "Nem veszítheted el a fejed, nem csinálhatsz őrült, felelőtlen dolgokat abban a pozícióban, ahol én futballozom, itt nagyon észnél kell lenni. Ha észleled hogy a csapat fárad, lassítani kell a játékot; ha támadnunk kell, én vezetem őket előre. Ezek nagyon felelősségteljes döntések, amiket meg kell tennem a csapatért".
04-05 
Ajax 
12 
BL+ UEFA
2+1
0+0
6.00
05-06 
Ajax 
28 
BL
9
0
5.83
        
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik