Johann Vonlanthen portréja

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.03.28. 15:01
Johan Vonlanthen a 2004-es Európa-bajnokság egyik legnagyobb felfedezettje volt, s igazi villámkarrier futott be, hiszen alig lépett a felnőttkorba, máris UEFA-csúcstartónak vallhatta magát!
A kis Johan Kolumbia északi részén, a tengerparti Santa Martában született, ám "édes"apját soha nem látta. Édesanyja 1994-ben hozzáment egy svájci férfihoz, Roger Vonlanthez s oda is költözött hozzá, ám gyermekeit nem vihette magával, így három gyermekét 1998-ig kolumbiai nagymamájuk nevelte. A zseniális futballpalánta hírében álló hősünk 16 esztendősen mutatkozhatott be a svájci első osztályban, s a labdarúgó pálya volt az egyetlen hely, ahol jól érezte magát az idegen országban. Két kis klub (FC Flamatt, Parque) után a Young Boys igazolta le, ahol a serdülőből szinte azonnal a felnőttek közé került. Debütáló évében megszerezte első gólját is, s a következő szezonban már alapembernek számított a svájci legenda, Stephane Chapuisat mellett. Miután megkapta a svájci állampolgárságot, némi önmarcangolás után a helvét válogatottat választotta, színeikben pályára lépett az U-17-es Eb-n.

Ekkor már az egyik legnagyobb európai tehetségként számon tartatott a Real Madrid, az Ajax, a Bayern München és az Inter megfigyelőinél is, de végül a PSV Eindhovenhez került. 2002. november 15-én írták alá az átigazolási lapot, de azzal a feltétellel, hogy a hatályos jogszabályok miatt csak 18. születésnapja után költözhet Hollandiába munkavállalóként. A 2003-as szezont így Svájcban kezdte el, ám egy törvényváltozás miatt már két mérkőzés után Németalföldre költözhetett, s augusztus 15-én be is mutatkozhatott a PSV-ben. Hiddink 19 alkalommal szavazott neki bizalmat, igaz, mindegyik alkalommal csereként, ám a fiatal három gólt is szerzett. Be is került a svájci U-21-es válogatott keretbe a németországi kontinenstornára, ahol a helvétek mindhárom meccsét végigjátszva egy gólt szerzett.

S újfent rámosolygott a szerencse: Marco Streller közvetlenül a portugáliai, felnőtt Eb előtt megsérült, és őt nevezték be helyére. Ennek örömére Liechtenstein ellen a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott, sőt, a tornán két mérkőzésen is pályára lépett. S ha már ott volt, a franciák elleni góljával minden idők legfiatalabb Eb-döntős gólszerzője lett, 18 évesen, 4 hónaposan és 20 naposan. Ennek ellenére kis híján eladta őt a PSV, ugyanis Guus Hiddink mester kijelentette a nyári edzőtábor után, hogy Vonlanthen mindössze a negyedik számú támadó a klubban Jan Vennegor of Hesselink, Gerald Sibon és a brazil Leandro mögött. Bár csereként is gólerősen futballozott, télen kölcsönadták őt a kiesés ellen harcoló Brescia Calciónak. Itáliában sem váltotta meg a világot, így a NAC Bredához került, ahonnan egy gyengécske idény után a Red Bull Salzburg vásárolta meg.

Leértékelődését jól jelzi, hogy éppen annyiért (800 ezer euró), amennyiért anno a PSV-hez került. Ausztriában végre magára talált, mind klubcsapatában, mind válogatottjában húzóember lett, s mivel a 2006-os vb-t négy selejtezőbeli gólja ellenére is kihagyta, dupla motivációval készülhet az osztrák-svájci kontinenstornára.

01-02 
Young Boys  
 
02-03 
Young Boys  
27 
 
03-04 (szept) 
Young Boys  
 
03-04 
PSV Eindhoven
19 
UEFA 
6.00
04-05 (jan)  
PSV Eindhoven  
10 
BL 
7.00
04-05 
Brescia Calcio (kölcsönben)
 
 
 
 
05-06 
NAC Breda (kölcsönben)
32 
BL 
5.69
06-07 
Salzburg
35 
 BL+UEFA 
2+2 
1+0 
 
07-08 
Salzburg
20 
 BL+UEFA 
4+1 
0+0 
 

A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.

Nagy tornák a válogatott színeiben:
2004
U-21-es Európa-bajnokság
3
1
2004
Európa-bajnokság
2
1
2008
Európa-bajnokság
0
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik