Nemzetisport.hu 2009.09.11 20:26 Frissítve: 2014.10.28 01:37

Dél-Afrika háborúval fenyeget Semenya miatt

Nem túl szerencsés kijelentést tett Dél-Afrika sportminisztere, Makhenkesi Stofile a Caster Semenya-ügy kapcsán. A politikus kijelentette, kitörne a harmadik világháború, ha az egyes vádak szerint hermafrodita sportolót eltiltanák a versenyzéstől.

A dél-afrikaiak hősként kezelik Semenyát (fotó: Action Images)
A dél-afrikaiak hősként kezelik Semenyát (fotó: Action Images)

Továbbra is a kritikák kereszttüzében áll a berlini atlétikai világbajnokság női 800 méteres futásának bajnoka, a dél-afrikai Caster Semenya, ugyanis ausztrál sajtóhírek szerint az atléta hermafrodita. A dél-afrikai sportminiszter, Makhenkesi Stofile felháborítva vette tudomásul a Semenyát ért kritikákat.

„Caster nő, ő a mi hősnőnk marad. Meg kell védenünk" - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Semenyát eltiltanák, Stofile meglepő választ adott: „Azt hiszem, akkor kitörne a harmadik világháború."

Ilyen magas rangú sportvezető szájából roppant súlyos ilyen (igaz, komolyan aligha vehető) kijelentést hallani, főleg annak tükrében, hogy nyolc hónap múlva Dél-Afrika ad otthont a 2010-es labdarúgó-világbajnokságnak - és az országot eddig is sok kritika érte a rossz közbiztonság miatt.

„A legmagasabb szintekig elmegyünk, hogy harcoljunk egy ilyen döntés ellen. Úgy gondolom, teljesen sportszerűtlen és igazságtalan lenne, ha eltiltanák. Sem Caster, sem a családja nem érdemli meg ezt a megaláztatást - folytatta védőbeszédét a sportminiszter. - Egyikük sem tett semmi rosszat. Kérjük, hogy hagyják őket nyugton. Jogászaink hatáskörébe utaljuk az ügyet, hogy kiderítsék, hogyan lehet a legjobban megvédeni Semenya jogait és érdekeit."

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szóvivője, Nick Davies korábban bejelentette, hogy a szervezet megkapta Semenya nemvizsgálatának eredményét, azonban még nem hozza azt nyilvánosságra.

„Megkaptuk az eredményeket Németországból, de még további vizsgálatok szükségesek, amelyek több hétig is elhúzódhatnak" -  tudatta sajtóközleményében Davies. Ha Semenya valóban hermafrodita, akkor az valószínűleg pályafutásának végét jelenti.

 

2022.11.29 16:31:11

Atlétika nemzetisport.hu

Az év női atlétája a Hazafutás című műsor vendége volt.

2022.11.04 14:33:48

Atlétika nemzetisport.hu

A súlylökőnek 2023 lehet eredményes pályafutásának utolsó éve.

2022.10.30 07:26:15

Atlétika nemzetisport.hu

A verhetetlen bajnok, a jégen elesve szenvedett halálos balesetet.

2022.10.29 22:08:08

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Mondanom sem kell, nagyon várom az atlétikai vb-t, egy kőhajításnyira az otthonomtól, de a pénteki bokrétaünnepen nem is elsősorban a szuper-, hanem a hétköznapi hősök körül jártak a gondolataim. Akik közé, némi önámítással, esetleg magamat is sorolhatom.

2022.10.24 10:55:55

Atlétika nemzetisport.hu

A 23 éves klasszissal évek óta a világ egyik legjobb edzője foglalkozik, a pályán nincs ellenfele.