Nemzetisport.hu 2009.09.11 20:26 Frissítve: 2014.10.28 01:37

Dél-Afrika háborúval fenyeget Semenya miatt

Nem túl szerencsés kijelentést tett Dél-Afrika sportminisztere, Makhenkesi Stofile a Caster Semenya-ügy kapcsán. A politikus kijelentette, kitörne a harmadik világháború, ha az egyes vádak szerint hermafrodita sportolót eltiltanák a versenyzéstől.

A dél-afrikaiak hősként kezelik Semenyát (fotó: Action Images)
A dél-afrikaiak hősként kezelik Semenyát (fotó: Action Images)

Továbbra is a kritikák kereszttüzében áll a berlini atlétikai világbajnokság női 800 méteres futásának bajnoka, a dél-afrikai Caster Semenya, ugyanis ausztrál sajtóhírek szerint az atléta hermafrodita. A dél-afrikai sportminiszter, Makhenkesi Stofile felháborítva vette tudomásul a Semenyát ért kritikákat.

„Caster nő, ő a mi hősnőnk marad. Meg kell védenünk" - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha Semenyát eltiltanák, Stofile meglepő választ adott: „Azt hiszem, akkor kitörne a harmadik világháború."

Ilyen magas rangú sportvezető szájából roppant súlyos ilyen (igaz, komolyan aligha vehető) kijelentést hallani, főleg annak tükrében, hogy nyolc hónap múlva Dél-Afrika ad otthont a 2010-es labdarúgó-világbajnokságnak - és az országot eddig is sok kritika érte a rossz közbiztonság miatt.

„A legmagasabb szintekig elmegyünk, hogy harcoljunk egy ilyen döntés ellen. Úgy gondolom, teljesen sportszerűtlen és igazságtalan lenne, ha eltiltanák. Sem Caster, sem a családja nem érdemli meg ezt a megaláztatást - folytatta védőbeszédét a sportminiszter. - Egyikük sem tett semmi rosszat. Kérjük, hogy hagyják őket nyugton. Jogászaink hatáskörébe utaljuk az ügyet, hogy kiderítsék, hogyan lehet a legjobban megvédeni Semenya jogait és érdekeit."

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szóvivője, Nick Davies korábban bejelentette, hogy a szervezet megkapta Semenya nemvizsgálatának eredményét, azonban még nem hozza azt nyilvánosságra.

„Megkaptuk az eredményeket Németországból, de még további vizsgálatok szükségesek, amelyek több hétig is elhúzódhatnak" -  tudatta sajtóközleményében Davies. Ha Semenya valóban hermafrodita, akkor az valószínűleg pályafutásának végét jelenti.

 

2020.10.30 17:28:38

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A huszonkilenc éve magyar csúcstartó vb-ezüstérmesnek mindig az járt a fejében, hogy feljebb jusson. sosem tartotta magát különösebben bátornak.

2020.10.21 18:31:06

Atlétika LÁNDORI BALÁZS

Wladyslaw Kozakiewicz világcsúccsal nyert a moszkvai játékokon – aztán csinált még valamit.

2020.10.21 22:32:44

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Meddig lehet az emberi agyat és akaratot folyamatosan halogató üzemmódban tartani? Meddig lehet abban a tudatállapotban tervezgetni felkészülést és formaidőzítést, amelyet a korábbi évtizedek alakítottak, illetve építették köré a versenynaptárt?

2020.10.06 23:56:56

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Senki sem tilt meg most szigorúbb házirendet a sportklubokban, egyetlen sportembernek sincs ott a kés a nyakán, hogy márpedig bulizni kell menni – és a sor folytatható. Pusztán az a kérdés, mennyit vagy hajlandó áldozni azért, hogy a legnagyobb célod elérd?

2020.09.18 23:32:24

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Kármentésbe fordult a szabadtéri szezon, mégis elképesztő eredmények jöttek ki belőle.