Atlétika: Takács Boglárka csúcstartóhoz méltón sprintelt

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 08:27
null
Az atlétikai országos bajnokságon triplázott az országos csúcstartó sprinter, Takács Boglárka, aki edzőjével most azt a célt tűzte ki, hogy ott legyen a müncheni Európa-bajnokságon (Fotó: Török Attila)
A száz méteren magyar csúcstartó Takács Boglárka, a Budapesti Honvéd sprintere lett az atlétikai országos bajnokság legeredményesebb sportolója, aki kijutó helyen áll az augusztusi Európa-bajnokságra.

 

EDDIG REMEKÜL ALAKULT a 2022-es év Takács Boglárkának, aki már meg-megmutatta tudását az elmúlt években is, de idén robbantott: május végén St. Pöltenben 11.37-es országos csúcsot futott 100 méteren. Az ilyen rekord azonban teherrel is jár, hiszen most már az első helyre várják a hazai versenyeken – így volt az országos bajnokságon is.

„Kicsit bennem volt, hogy az országos csúcstartónak azért illik megnyernie a versenyszámát, de próbáltam ezt kizárni, és nem arra figyelni, ki mit vár tőlem, hanem a futásra összpontosítani   – mondta a Nemzeti Sportnak Takács Boglárka. –  Az elmúlt évek mindig nagy csatát és szoros versenyt hoztak Kozák Lucával, 2019-ben én nyertem, 2021-ben ő, bíztam benne, hogy most újra győzni fogok, elsősorban azért, mert a csúcs megdöntése óta sikerült fenntartanom a jó formát.”

A 100 méteres síkfutás előtt izgult kicsit, mert mégiscsak a fő versenyszáma, de a 4x100 méteres váltó is mindig izgalmas, mivel hiába számít valamelyik csapat esélyesnek, van három váltózóna, ahol el lehet csúszni, a váltóbot átadását olykor még világversenyeken is elszúrják. Az elsőt magabiztosan, egy méter előnnyel nyerte meg, a váltóban pedig klubja, a Budapesti Honvéd csapata (Skriván Bíbor, Sorok Klaudia, Takács Boglárka, Farkas Petra) 28 századdal legyőzte a MATE-GEAC együttesét.

Ez volt a húszéves sprinter első váltóaranya a klub színeiben, amely egyébként az ob legeredményesebb egyesülete lett 13 éremmel (hat arannyal, öt ezüsttel és két bronzzal). Takács Boglárka pedig két nap múlva megnyerte a kétszáz métert is.

 

„A százat jobban szeretem, a korosztályos világversenyeken azon a távon értem el sikereket, és az edzőm, Németh Roland szerint is inkább százas futó vagyok. De szeretem a kétszázat is, még ha eddig háttérbe is szorult, az idei fedett pályás szezonban például nem is indultam a távon    – fogalmazott a sportoló. –  Bár örültem a címvédésnek, az országos bajnokságon sem én, sem az edzőm nem volt megelégedve a kétszázas időeredményemmel, és tény, hogy százon sokkal magabiztosabb vagyok. Pedig a pihenőnap jót tett, kicsit felfrissített, hogy tudtunk egyet szusszanni, sőt, a pénteki száz és a váltó csak »élesebbé« tett.”

Takács Boglárka versenynaptárában eddig a július 9–10-i U23-as országos bajnokság és az augusztusi U23-as válogatott viadal biztos, és ha kap rá lehetőséget, a Gyulai István-emlékversenyen is szeretne rajthoz állni. Ezenkívül még szívesen megméretné magát külföldi versenyeken, nemzetközi mezőnyben is, mert mindent alárendel az augusztusi, müncheni Európa-bajnokságra jutásnak, amely az első felnőttvilágversenye lehetne.

Jelenleg a 34. helyen áll a ranglistán, amely a 36-os mezőnybe kvalifikál, és mivel nem teljesítette a 11.24-es szintet, az utolsó pillanatig figyelni kell a listát. Edzőjével bíznak benne, hogy ott lesz a kontinensviadalon, és ha így alakul, nem lenne vele szemben különösebb elvárás, úgy érzi, ha minden terhet le tud venni magáról, felszabadultabban versenyezhet, ami jó eredményre vezethet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik