Arséne Wenger szerint az óriások csatája lesz a csúcsrangadó

Vágólapra másolva!
2007.11.02. 20:39
Angliában óriási felhajtás előzi meg a hétvége csúcsrangadóját, a listavezető Arsenal és a bajnok, jelenleg második helyen tanyázó Manchester United mérkőzését. Természetesen minden szurkoló elsősorban a csapatokkal és esélylatolgatással foglalkozik. Egy ilyen mérkőzés azonban lehetőséget ad a labdarúgás közvetlen résztvevőinek, hogy olyan dolgokról is szót ejtsenek, amelyek máskor kisebb súllyal esnek latba. Így tett most a két menedzser Arséne Wenger és Sir Alex Ferguson is.
Arséne Wenger (jobbra) csapat a hét közepén a Sheffield United ellen nyert 3-0-ra az angol Ligakupában
Reuters
Arséne Wenger (jobbra) csapat a hét közepén a Sheffield United ellen nyert 3-0-ra az angol Ligakupában
Arséne Wenger (jobbra) csapat a hét közepén a Sheffield United ellen nyert 3-0-ra az angol Ligakupában
Reuters
Arséne Wenger (jobbra) csapat a hét közepén a Sheffield United ellen nyert 3-0-ra az angol Ligakupában

Mindenekelőtt kezdjük a résztvevőkkel. Az Arsenalban Robin van Persie (térd) és Philippe Senderos (hát) továbbra is maródi, de játékra jelentkezik a horvát válogatott támadó, Eduardo és a brazil Gilberto Silva. Manchesteri oldalon felépült a sérüléséből Michael Carrick, valamint Louis Saha, és mindketten bekerültek az utazó keretbe. Így a United egyetlen hiányzója Paul Scholes lesz.

A pénteki sajtótájékoztatón az Arsenal menedzsere, Arséne Wenger „óriások csatájáról” beszélt, ahol mindenki azt várja, hogy eldőljön, ki a legjobb. „A higgadtság a legfontosabb tényező” – mondta az „ágyúsok” francia főnöke. „Uralnunk kell a játékot, rájuk kell erőltetni az akaratunkat. Ha bepánikolunk, kevés esélyünk van a győzelemre.”

A sablonos frázisok mellett azonban a francia edzőnek sikerült meglepnie a bennfenteseket, amikor az ellenfél egyik játékosáról, nevezetesen Carlos Tévezről kérdezték. Wenger elárulta, hogy a nyáron csak akkor tett le az argentin szerződtetéséről, amikor megtudta, hogy a rivális is érdeklődik. „Amikor megtudtam, hogy a Manchester is érdeklődik, úgy döntöttem, inkább Adebayornak és van Perise-nek szavazok bizalmat.” (Valószínűleg Wenger itt arra utalt, hogy az Arsenal nem tudott volna versenyezni a Manchester által az argentin válogatottért felajánlott összeggel)

A túloldalon Sir Alex Ferguson arra hívta fel a figyelmet, hogy a két csapat csatája egyben az Angliában játszó legtehetségesebb fiatal játékosok összecsapása is lesz. Az angliai kritikusok az utóbbi időben leginkább az arsenalos Cesc Fabregasról zengnek dicshimnuszokat. A spanyol játékost, aki védekező középpályásként is már 10 gólnál jár az idényben, a skót lovag is dicsérte.

„Az idő neki dolgozik, mert Fabregas még mindig nagyon fiatal” – mondta a 21 éves kora ellenére már több, mint 100 Premier League-meccsen szereplő spanyolról Ferguson. De rögtön hozzátette: „Ugyanez igaz azonban az én játékosaimra is. Ronaldo, Rooney, Nani, Anderson és Tévez mind olyan játékosok, akik a jövőt jelentik számunkra.”

Az ifjú generáció mellett említsük meg a „nagy öreget” is: Ryan Giggs egyetlen gólra van attól, hogy megszerezze pályafutása 100. ligatalálatát. A fiataloknak pedig adott a példa.

Legutóbb, januárban, emlékezetes mérkőzésen az „ágyúsok” nyertek 0-1-ről fordítva az utolsó percekben 2-1-re. A listavezető mindezek mellett 14 mérkőzés óta veretlen. A bajnok azonban legutóbbi nyolc meccsét mind megnyerte, úgy, hogy mindössze két gólt kapott. Úgy tűnik a rangadó most a számok alapján is csúcskategória.

Mit lehet még ehhez hozzátenni? A mérkőzés magyar idő szerint szombaton 13:45-kor kezdődik az Emiratesben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik