Anglia: újabb orosz milliárdos tűnt fel, ezúttal az Arsenal a cél?

Vágólapra másolva!
2007.08.31. 16:33
Egy orosz milliárdos résztulajdonában lévő cég bejelentette: megvásárolta az Arsenal futballklub részvényeinek 14,6 százalékát. Aliser Uszmanov vállalkozása 75 millió brit fontot (28 milliárd forintot) fizetett az „ágyúsok” korábbi alelnökének, David Deinnek.
David Dein még mindig kulcsfigura az Arsenal életében
David Dein még mindig kulcsfigura az Arsenal életében
David Dein még mindig kulcsfigura az Arsenal életében
David Dein még mindig kulcsfigura az Arsenal életében
Érdekesség, hogy a Red & White Holding Ltd. szintén Deint nevezte meg első számú vezetőjének. A Reuters hírügynökség rámutat: elképzelhető, hogy a társaság további nyomásgyakorlással végül az Arsenal teljes felvásárlását akarja elérni.

Az Arsenal szóvivője egyelőre nem kommntálta a történteket.

A Red & White közleményében úgy fogalmaz: úgy gondolja, hogy az Arsenalnak további jelentős tőkeinjekcióra lesz szüksége ahhoz, hogy versenyben maradjon a futballvilág elitjében.

A cég szeretne találkozni a londoni klub elnökségével, amelynek tagjai együttesen 45,5 százalékos részvénycsomaggal rendelkeznek. Egyelőre hallani sem akarnak arról, hogy a papírjaiktól megváljanak.

Ha lesz is hatalomátvétel, arra nem a napokban kerül majd sor, mivel a pénzvilágban lock up period néven ismert időszak – ez idő alatt nem adhatják el a további részvényeket – jövő áprilisig tart.

A Red & White azt is közölte: részvényvásárlásuknak nincs köze Stan Kroenke amerikai milliárdoshoz, aki ebben az évben 12,2 százalékát szerezte meg az Arsenal részvényeinek.

Közleményt adott ki az értékpapírjait áruba bocsátó David Dein is, amelyben magyarázatképpen arról elmélkedik, hogy a futball milyen drámai mértékű változáson megy keresztül napjainkban, és hogy korábban elképzelhetetlen mértékű tőke áramlik be a sportágba.

David Dein áprilisban távozott hivatalos tisztségéből az Arsenalnál.

A Red & White Holdingban Aliser Uszmanov mellett egy iráni származású mágnásnak, Farhad Mosorinek van még meghatározó tulajdonrésze. Mindketten Arsenal-szurkolók, és saját boxuk van az Emirates Stadionban.

Ismeretes: az angol topcsapatok közül a Manchester Unitednek és a Liverpoolnak amerikai, a Chelsea-nek orosz tulajdonosa van.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik