Peter Hill-Wood klubelnök kijelentette: az Arsenal nem eladó

Vágólapra másolva!
2007.09.11. 09:58
Peter Hill-Wood, az Arsenal angol labdarúgóklub elnöke kijelentette: bár hajlandó tárgyalni Aliser Uszmanov orosz milliárdossal, az 1886-ban alapított egyesület nem eladó. Az Uszmanov nevével fémjelzett befektetői csoportot David Dein korábbi alelnök hozta az Arsenalhoz. Korábban egy amerikai pénzember „mesterkedéseit” már visszautasították, sokak szerint most összehangolt akcióról van szó, amelyben Dein a kulcsfigura.
illusztráció
illusztráció

„A fő részvényeseknek nem áll szándékukban megválni a papírjaiktól, és nem örülnének egy vételi ajánlatnak” – jelentette ki Peter Hill-Wood a BBC brit közszolgálati médium sportosztályának.

„Ugyanakkor tárgyalni fogunk a klubvezetőkkel és a főbb tulajdonosokkal. Ha olyan javaslatuk van, ami megfontolásra érdemes, akkor meghallgatjuk.”

Ahogyan másfél hete megírtuk, a Red & White Holding nevű cég már megvásárolta a londoni sztárcsapatot működtető társaság részvényeinek 14,6 százalékát David Deintől.

Ez a korábbi tapasztalatok alapján csak az első lépés, a végső cél ugyanis valószínűleg a teljes hatalomátvétel, ahogyan az az utóbbi években már több angliai együttessel is megtörtént.

Aliser Uszmamov mellett a Red & White Holding tulajdonosa egy iráni származású pénzember, Farhad Mosori is. Mindketten Arsenal-szurkolók, és saját boxuk van az Emirates Stadionban.

Juszmanov szeretne találkozni a londoni klub elnökségével, amelynek tagjai együttesen 45,5 százalékos részvénycsomaggal rendelkeznek.

Mások is „ólálkodnak” az Arsenal körül: Stan Kroenke amerikai milliárdos ebben az évben 12,2 százalékát szerezte meg az Arsenal papírjainak. David Dein volt alelnök szerint nem összehangolt akcióról van szó, Kroenkének és a Red & White-nak nincs köze egymáshoz.

Mindez azért érdekes, mert annak idején Kroenkét is ő „hozta”, de az elnökség tagjai fügét mutattak, amikor vételi ajánlatról esett szó.

Szavazás

Végül eladják-e az Arsenalt külföldi befektetőknek?

Írja be az itt látható számot!
David Dein áprilisban vált meg hivatalos tisztségeitől, de ha ő hoz új többségi tulajdonost, akkor nyilvánvalóan ismét vezető szerepre vágyik majd.

Peter Hill-Wood elnök ezt nem nagyon akarja; amikor arról kérdezték, leülne-e beszélgetni Deinnel a jövőről, így válaszolt:

„Nem igazán látom be, miért lenne erre olyan nagy szükség, huszonöt éven keresztül hallgattam rá.”

Hozzátette: nincs különösebb problémája azzal, hogy külföldi befektetők jönnek a Premier League-be, ám szerinte bornírtság az az állítás, hogy milliárdosok pénzével kell a klubok éves veszteségeit finanszírozni.

Leszögezte: az Arsenal természetesen üzleti vállalkozás, azonban ők csak meghatározott keretek között akarnak üzletelni vele.

A Red & White korábbi közleményében úgy fogalmazott, hogy az Arsenalnak további jelentős tőkeinjekcióra lesz szüksége ahhoz, hogy versenyben maradjon a futballvilág elitjében.

Ha lesz is hatalomátvétel, arra nem a napokban kerül majd sor, mivel a pénzvilágban lock up period néven ismert időszak – ez idő alatt nem adhatják el a további részvényeket – jövő áprilisig tart.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik