Visszavágott a Miami a Clevelandnek, Embiid kosarával nyert a 76ers

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.03.11. 09:28
null
Ezúttal nem tudtak nyerni Jokicsék (Fotó: Getty Images)
Címkék
A visszatérő D'Angelo Russell vezetésével nyert a Lakers, hosszabbításban verte a Timberwolvest a Nets, ismét legyőzte az Atlanta a Washingtont, a Spurs szakította meg Nikola Jokics nagy sorozatát – ez történt az NBA alapszakaszának a legutóbbi játéknapján.


Philadelphia 76ers–Portland Trail Blazers 120–119

 

21 pontos hátrányból nyert a 76ers. A vendégek kezdték jobban a meccset, a második negyed hajrájában már 21 ponttal is vezettek, és a nagyszünetre is 15 pontos előnnyel mehettek el. A fordulás után elkezdett közelíteni a 76ers, de a negyedik negyed derekán is még 10 pont volt a Trail Blazers előnye, ekkor viszont egy 10-0-s futással kiegyenlítettek a hazaiak, és ezzel nyitottá tették a mérkőzés legvégét. Az egyenlítés után másfél percig egyik oldalon sem született pont, majd Damian Lillard és Tyrese Maxey váltott kosarat, hogy azután Jusuf Nurkic 2+1-es játékával 116-119-re alakuljon az állás 46,1 másodperccel az órán. Maxey ezt követően ismét villant, előbb bedobott 2/2 büntetőt, majd labdát szerzett 20 másodperccel a vége előtt – 7 másodpercnél időt kértek, a labdát Joel Embiid kapta meg, aki ellen látszólag jól védekezett Nurkic, de 1,1 másodperccel az órán mégis vezetést szerzett csapatának egy fadeaway-középtávolival. A 76ers ezt követően is koncentrált maradt, bele tudtak piszkálni a Trail Blazers oldalbedobásába, így Lillard nem tudott már időben dobni.

Embiid feltette a pontot az „i”-re. Újabb elképesztő meccsen van túl Joel Embiid, 39 ponttal, 7 lepattanóval, 4 gólpasszal, 2 labdaszerzéssel és 3 blokkal járult hozzá csapata győzelméhez, levezényelt egy fordítást 21 pontos hátrányból, a meccsnyerő dobásával pedig először szerzett egyáltalán vezetést a 76ers az egész este folyamán. Embiid mellett James Harden (19 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) is sokoldalú játékkal jelentkezett, Maxey fontos pillanatokban lépett elő, de dicséretet érdemel a padról beszálló Melton-Niang duó is, velük sokkal jobban működött a hazaiak játéka, mint Tobias Harrisszel és P.J. Tuckerrel. A vendégeknél Damian Lillard (22 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) magához képest visszafogott volt, mindössze 6/15 dobása ért célba, de ezzel együtt is megnyerhették volna ezt a meccset, mert Anfernee Simons 34 ponttal és 8/12 bedobott triplával lépett elő, és mellette Jerami Grant (24 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplázott, az utolsó negyedben ugyanakkor 35 pontot kaptak, és nem találtak választ Embiidre.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 39, Harden 19/6, Melton 13/9, Maxey 13/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 34/24, Grant 24/9, Lillard 22/6

Washington Wizards–Atlanta Hawks 107–114

Ismét a Hawks volt a jobb. Három napon belül másodszor találkoztak a felek, és ahogyan legutóbb, úgy most is a Hawks nyert szoros csatában. A mérkőzés legfontosabb kosarát a végig remeklő Trae Young süllyesztette el 1:17-tel a vége előtt, az irányító triplájával 104-109-re módosult az állás, ezt követően mindkét fél hibázott többször is, így a legvégét már megoldotta a büntetővonalról a Hawks. Young összességében is nagyot játszott, 28 ponttal, 9 gólpasszal és 6/10 bedobott hármassal húzta a csapatát, mellette Dejounte Murray (16 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) és De'Andre Hunter (18 pont, 7 lepattanó) is megütött egy erős átlagot, míg a padról beszálló Bey-Bogdanovic kettős közös erővel 29 ponttal tolta meg a Hawks szekerét. A Wizardsnál is megvoltak a pontdobók, Bradley Beal 27 ponttal, 6 lepattanóval és 5 gólpasszal jelentkezett, mellette Kristaps Porzingis is betett a közösbe 22 pontot és 9 lepattanót, azt viszont nem bírták el végül, hogy mindössze 7/27 hárompontosuk talált utat a gyűrűbe, mert ellenfelük eközben 15/31 triplával zárt.

A Wizards legjobb dobói: Beal 27/3, Porzingis 22/9, Kuzma 17/3
A Hawks legjobb dobói: Young 28/18, Hunter 18/3, Murray 16/3

Miami Heat–Cleveland Cavaliers 119–115

Visszavágott a Heat. Pár napon belül másodszor is találkozott egymással a két csapat, legutóbb a Cavaliers nyert meg egy kiélezett csatát 104-100-ra, és sokáig úgy tűnt, hogy most is hasonló lesz a forgatókönyv, a vendégek 14 ponttal is vezettek már a harmadik negyed hajrájában, és az utolsó 12 percnek is 7 pontos előnnyel kezdhettek neki. A negyedik negyed elején egy 10-0-s futással ugyanakkor összejött a fordítás a Heatnek, és innentől kezdve ki sem adták a kezükből a vezetést, bár a vendégek nagyon próbálkoztak: 38,1 másodperccel a vége előtt Evan Mobley hozta vissza 113-112-re a Cavalierst, de Jimmy Butler egy hosszú támadás végén szintén betalált. A Cavaliers következő támadása végén Donovan Mitchell csak két büntetőt harcolt ki, elodázta az egyenlítés lehetőségét, majd Caleb Martin büntetői után Butler egyből faultolta Mitchellt, hogy ismét ne legyen közvetlen lehetősége egyenlíteni – Mitchell ki is hagyta a második büntetőjét, de a labda nem a Cavaliershez, hanem Butler kezébe került, aki két büntetővel eldöntötte az érdemi kérdéseket.

Jimmy Butler a legjobbkor lépett elő. A Heat sztárja végig agresszívan játszott, így eljutott 33 pontig, de leginkább a negyedik negyedben tűnt ki, ahol 4/4 mezőnykísérletét és 4/4 büntetőjét is elsüllyesztette, ekkor egymaga 12 pontot dobott. Butler mellett Tyler Herro (25 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) is villogott, ráadásul 3/3 triplát is beszórt az utolsó játékrészben, és rájuk, illetve a 19 pontos Bam Adebayóra építve megfordította a meccset a Heat. A Cavaliersnél Donovan Mitchell mindent megpróbált, 42 ponttal és 8/15 triplával húzta a csapatát, mellette Caris LeVert és Isaac Okoro is beszórt 16-16 pontot, ugyanakkor a végén nagy szükségük lett volna a meccset kihagyó Darius Garlandra, és az Allen-Mobley tengelytől is többre lett volna szükség támadásban, bár Jarrett Allen így is betett a közösbe 13 lepattanót, 4 blokkot és 4 gólpasszt.

A Heat legjobb dobói: Butler 33/3, Herro 25/15, Adebayo 19
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 42/24, LeVert 16/12, Okoro 16/3

Minnesota Timberwolves–Brooklyn Nets 123–124 hosszabbítás után

A hosszabbításra magához tért a Nets. Az első félidőben végig a Timberwolves járt előrébb, a Nets viszont más sebességi fokozatban tért vissza a harmadik negyedben, és ezt a játékrészt 37-20-ra húzták be. Az itt megszerzett előny nem tartott ki a végéig, a negyedik negyedet ismét a Timberwolves uralta, ledolgozták a 9 pontos hátrányukat, és ugyan úgy tűnt, hogy 1,5 másodperccel a vége előtt Mikal Bridges két bedobott büntetőjével kényelmes helyzetbe került a Nets, de Naz Reid dudaszó pillanatában beeső triplájával hosszabbításra mentettek a hazaiak. A ráadás is kiélezetten alakult, 36,1 másodperccel a vége előtt Dorian Finney-Smith triplájával 121-124-re módosult az állás, majd Anthony Edwards gyors kosara után nem faultoltak a hazaiak, hanem bíztak a védekezésükben – ezt jól tették, a Nets támadása végén Cameron Johnson kihagyott egy triplát, majd az időkérés után Mike Conley-ra jött ki a figura, de Spencer Dinwiddie nagyot védekezett rajta, így nem ért célba a triplája.

Bridges és Dinwiddie is nagyot játszott. A Bucks elleni összecsapás után visszatértek a Nets kezdői, Jacque Vaughn ismét a mostanában megszokott rotációját alkalmazta, Mikal Bridges pedig továbbra is él a nagyobb lehetőséggel, ezúttal 34 ponttal és 6 lepattanóval húzta a csapatát, ráadásul két clutch büntetőt is bedobott a rendes játékidő végén. Ezúttal mégsem ő, hanem Spencer Dinwiddie lett a Nets hőse, 29 pontja és 11 gólpassza mellett nagyot védekezett a hosszabbítás végén is, de csapatként is jól teljesített a Nets, összesen heten értek el kétszámjegyű termést. A Timberwolvesnál szokás szerint Anthony Edwards szállította a pontokat, ezúttal viszont 26 dobásra volt szüksége a 32 pontjához, Rudy Gobert (26 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés) viszont sorra szállította a könnyű kosarakat, így nem volt gondja a hatékonyságra a hazaiaknak, a francia center 12/15 jó dobással zárt. A Timberwolves könnyedén meg is nyerhette volna a meccset, Kyle Andersontól (15 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) is kaptak egy extrát, ugyanakkor a Nets 9 kihagyott büntetőjére ők 11 elrontott egypontossal feleltek, ráadásul héttel kevesebb triplát dobtak be, és ezek az apróságok végül a vendégek felé billentették a mérleg nyelvét.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 32/9, Gobert 26, Anderson 15/3, McDaniels 15
A Nets legjobb dobói: Bridges 34/12, Dinwiddie 29/9, Johnson 15/6

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 128–120

Megszakadt Jokics sorozata. A Nuggets ebben a szezonban mindig nyert, amikor Nikola Jokics tripla-duplát ért el, ami azért is nagy jelentőséggel bír, mert a Spurs elleni meccs előtt 25 alkalommal is tripla-duplázott a kétszeres MVP, viszont most megszakadt ez a sorozat. Jokics hiába zárt 37 ponttal, 11 lepattanóval és 11 gólpasszal, mellette egyedül Jamal Murray (24 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) tudta nagyobb ütemben termelni a pontokat, és ez nem volt elég, mert a 38-26-ra megnyert első negyed után nem védekezett jól a Nuggets. Gregg Popovich fiai nagyon látványos, passzorientált támadójátékkal rukkoltak elő ezen az estén, csapatszinten 31 gólpasszt osztottak ki egymás között, és nyolcan értek el legalább 9 pontot. A befejezésekért leginkább Keldon Johnson (23 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) felelt, mellette Doug McDermott a 7/8 jó dobással elért 20 pontjával tűnt ki, míg Tre Jones (14 pont, 8 gólpassz) a labda járatásában játszott nagy szerepet. A Nuggets ezzel egymást követő második vereségét könyvelhette el, viszont még így is 6 meccs az előnyük a Kingstől és a Grizzliestől, nincs veszélyben a nyugati elsőségük.

A Spurs legjobb dobói: Johnson 23/9, McDermott 20/12, Sochan 19
A Nuggets legjobb dobói:
Jokics 37/12, Murray 24/6, Gordon 14/6

Los Angeles Lakers–Toronto Raptors 122–112

A végén robbantott a Lakers. Fordulatos meccset játszott a két csapat, a találkozó elején 25-10-re is vezetett a Raptors, de a Lakers már az első negyed végén felzárkózott, majd a 39-27-re megnyert második negyedével fordítani tudott, ugyanakkor ezt követően a Raptors nyerte 28-15-re a harmadik negyedt. Az utolsó 12 perc ismét a hazaiaké lett, 37-22-vel átrohant ellenfelén a Lakers, a sérüléséből visszatérő D'Angelo Russell hibátlan dobásmutatóval 16 pontot ért el ekkor, de Dennis Schröder is villogott, miközben a Raptorsnál csak Scottie Barnes tudott sorozatosan kosarakat szerezni ebben a periódusban. A Lakers azt is elbírta, hogy a védekezésben nagyot dolgozó Anthony Davis megállt 8 pontnál, mert a 28 ponttal és 9 gólpasszal záró Russell mellé fellépett a kispad is, Schröder 23 ponttal és 7 gólpasszal szállt be a meccsbe, és mellette Austin Reaves 18, Rui Hachimura 16 pontot hozott a második sorból. A Raptorsnál Barnes hiába ért el 32 pontos karriercsúcsot 13/19 jó dobással, 9 lepattanóval és 7 gólpasszal, és hiába lépett fel mellé O.G. Anunoby is 31 ponttal és 5 labdaszerzéssel, a végén nem tudták lelassítani a Russell-Schröder duót, ezzel elszenvedték sorozatban a harmadik vereségüket, míg a Lakers az elmúlt kilenc meccséből a hetediket nyerte meg.

A Lakers legjobb dobói: Russell 28/15, Schröder 23/9, Reaves 18
A Raptors legjobb dobói: Barnes 32/3, Anunoby 31/12, Pöltl 17

NBA
ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers
–Portland Trail Blazers 120–119
Washington Wizards–Atlanta Hawks 107–114
Miami Heat–Cleveland Cavaliers 119–115
Minnesota Timberwolves–Brooklyn Nets 123–124 – hosszabbítás után
San Antonio Spurs–Denver Nuggets 128–120
Los Angeles Lakers–Toronto Raptors 122–112

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik