Túlórában verte a Miamit a Lakers, a Wizards és a Bulls vezeti Keletet

Vágólapra másolva!
2021.11.11. 10:20
null
A Lakers legyőzte a Heatet (Fotó: Getty Images)
Nikola Jokics nélkül is nyert a Denver, nem hibázott a Brooklyn, a Suns is legyőzte a Portlandet, a Toronto ellen is győzött a Boston, a Wizards Clevelandben, a Bulls a Mavs ellen aratott sikert. A listavezető Warriors Anthony Edwards 48 pontját is túldobta.

 

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 94–97

A legvégét elrontotta a Cavaliers. Fél perccel a vége előtt Darius Garland kosarával 93–89-re vezettek a hazaiak, ezt követően viszont Kyle Kuzma bebombázott egy triplát, majd Rubio mehetett büntetőzni, de csak az elsőt dobta be, ami után Kuzma egy újabb triplát a helyére küldött és ezzel átvette a vezetést a Wizards (94–95). Garland válasza kimaradt, Corey Kispert pedig beállította a végeredményt 0.7 másodperccel a vége előtt, Garland saját térfélről eleresztett triplája az egyenlítésért nem ért célba. A Cavaliers Collin Sexton nélkül is szinte végig jobban játszott a Wizardsnál, ugyanakkor Garland (19 pont, 4 gólpassz) és Ricky Rubio (20 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz) keze is megremegett fontos pillanatban, így Evan Mobley (19 pont, 7 lepattanó) és Jarrett Allen (13 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) újabb jó teljesítményei sem értek győzelmet. Legközelebb a Detroit Pistons ellen próbálhatnak meg javítani, a mérkőzés jelentős részében mutatott játékukkal Sexton nélkül is lehet ott keresnivalójuk.

Beal gyengélkedése is belefért végül. Noha végig szorosan alakult a mérkőzés, sokáig úgy tűnt, hogy ezt a Cavaliers fogja behúzni, és a meccs után Kyle Kuzma is azt emelte ki, hogy három és fél negyeden keresztül semmi közük nem volt a győzelemhez, nem játszottak a megfelelő energiával. A Wizards gyengélkedésében nagy szerepet játszott, hogy Bradley Bealnek nem ment a játék, 13 pontját 4/19-es mezőnymutatóval érte el, viszont a mezőnymunkából azért kivette a részét 7-7 lepattanóval és gólpasszal. Helyette sokáig Montrezl Harrell (24 pont, 11 lepattanó) húzta a fővárosiakat, míg a negyedik negyedben a 22 pontjából 12-t ekkor szerző, két clutch triplát is elsüllyesztő Kyle Kuzma lépett elő, Spencer Dinwiddie (11 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz) is ebben a játékrészben szerzett 6 pontot, így végül a maguk javára tudták fordítani a mérkőzést. A Wizards így már 8–3-ra áll és a Bullsszal holtversenyben vezetik keletet.

A Cavaliers legjobb dobói: Rubio 20/3, Garland 19/9, Mobley 19/3
A Wizards legjobb dobói: Harrell 24, Kuzma 22/18, Beal 13/3

Orlando Magic–Brooklyn Nets 90–123

Hiányzott a tűzerő a Magicből. A Magic egy pillanatig sem vezetett a mérkőzés során, ugyanakkor a találkozó első fele jóval szorosabban alakult, mint ahogyan azt az eredmény sejteti, a nagyszünetben még csak 12 pont volt közte, és ekkor még lehetett azt feltételezni, hogy lehet ebből meccs, amennyiben elkezdi bedobálni a tripláit a Magic. Ez nem történt meg, végül 4/33 kinti dobásukat süllyesztették el, így a folytatásban tovább nyílt az olló. Az ellenfél extrái miatt szükségük lett volna ponterősebb teljesítményekre, ugyanakkor most nem estek Cole Anthony (10 pont, 8 lepattanó) dobásai, Jalen Suggs sem tudott fellépni, így a kispadról 17 ponttal beszálló Terrence Rossra támaszkodhattak a leginkább, illetve a magát hozó Mo Bambára (14 pont, 9 lepattanó). Kiemelendő még Franz Wagner, aki a 10 pontja és 7 lepattanója mellett szerzett 6 labdát, ugyanakkor komolyabb tűzerőt ő sem tudott képviselni, így 12. meccsén elszenvedte a kilencedik vereségét a Magic.

Aldridge extrája miatt kicsit pihenhettek a Nets sztárjai. Kevin Durant szinte hibátlan dobásmutatóval ért el 29 perc alatt 30 pontot, 11/12 mezőnykísérletét, valamint 6/7 büntetőjét értékesítette, míg mellette James Harden 30 perc alatt tripla-duplázott, 17 pontig, 11 lepattanóig és 11 gólpasszig jutott. Mindkét sztár eladott 6 labdát, ugyanakkor ez most belefért a Netsnek, ráadásul a negyedik negyedben már egyiküknek sem kellett visszatérnie a pályára, mert a 21 pontig és 8 lepattanóig jutó LaMarcus Aldridge vezetésével a cseresor tovább tudta növelni az addig is jelentős előnyüket. A Nets második sorából többen is jól szálltak be, DeAndre’ Bembry és Jevon Carter is kétszámjegyű terméssel jelentkezett, nekik is köszönhetően 59–40-re nyomták le a Magic cseréit, de a vendégek győzelmében legalább ilyen jelentős szerepet játszott a 16/37 elsüllyesztett hárompontos is.

A Magic legjobb dobói: Ross 17, Bamba 14/6, Anthony 10, F. Wagner 10
A Nets legjobb dobói: Durant 30/6, Aldridge 21/9, Harden 17/3

Boston Celtics–Toronto Raptors 104–88

Élt a több lehetőséggel a Celtics. 94 mezőnykísérlettel zártak a hazaiak, míg a Raptors megállt 77-nél: a különbség leginkább a 12–6-ra megnyert támadólepattanókból fakadt. A Celtics 21 pontot szerzett második esélyekből, míg a Raptors csak nyolcat – ebben Robert Williams III (16 pont, 13 lepattanó) volt a kulcs, aki 8 lepattanót szerzett meg a támadóoldalon, és ezzel egymaga kompenzálni tudta az egyébként hasznosan játszó, de csak 8/24-es mezőnymutatóval záró Jayson Tatum (22 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) gyengébb dobóformáját. Pontszerzésben ezúttal Dennis Schröder is elő tudott lépni, Jaylen Brown hiányában 20 ponttal tolta meg a Celtics szekerét, ugyanakkor eladott 8 labdát is, így ezúttal sem lehet teljesen elégedett. Hozzájuk jött még a kispadról 15 ponttal beszálló Josh Richardson teljesítménye, de Al Horford és Marcus Smart is hozta magát, így a Celtics végig vezetve tudott javítani a Mavericks elleni vereség után.

Nem estek a Raptors triplái.
Egymást követő harmadik vereségét szenvedte el a Raptors, így már csak 6–6-ra állnak, szükségük lenne arra, hogy a hosszú kihagyása óta a második mérkőzését játszó Pascal Siakam (8 pont, 7 lepattanó) minél hamarabb elkapja a fonalat, de az ő visszafogott teljesítményénél is nagyobb gondot jelentett a Raptors számára, hogy 6/25-tel tripláztak. A 4/9 hármasát helyére küldő Fred VanVleet (16 pont, 6 gólpassz) mellett senki sem tudott állandó veszélyt jelenteni kintről, az egyaránt 14 pontig jutó Gary Trent Jr. és OG Anunoby 2/11-et hozott össze közös erővel, így egyedül Scottie Barnes (21 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) újabb jó teljesítményének örülhetett a Raptors. Legközelebb a foghíjas 76ers ellen próbálhatnak meg javítani, ugyanakkor várhatóan ott is többre lesz szükségük, mint amit ma mutattak támadásban.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 22/9, Schröder 20/6, R. Williams 16
A Raptors legjobb dobói: Barnes 21, VanVleet 16/12, Trent 14/6, Anunoby 14

New York Knicks–Milwaukee Bucks 100–112

Triplaparádéval nyert a Bucks. Elég egyszerűen működött most a Milwaukee játéka, a venedégek meg tudták bontani a Knicks védekezését, majd jöttek a jó üzemű kiosztások, az extrapasszok és olyan magabiztossággal dobálták be a hármasokat, hogy egy idő után már a nehezek is könnyűnek tűntek: végül 26 (!) bedobott triplával zártak 52 százalékos hatékonysággal, konkrétan szétlőtték ellenfelüket távolról. A stratégia része volt, hogy Giannis Antetokounmpo kevesebbet vállalt (15 pont, 15 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) és az is illett a képbe, hogy csak 20 pontot dobtak a festékből, illetve hogy alig kilenc büntetőt harcoltak ki csapatként – Middleton, Lopez és DiVincenzo nélkül is parádés dobóformát mutattak és vezettek már 24 ponttal is. A második félidőben azért ennek ellenére voltak ijesztőbb pillanataik, amikor felrémlett a Knicks elleni hazai meccsük és az ott leadott 21 pontos fórjuk, de ezúttal volt bennük annyi tartás, hogy teljesen ne zuhanjanak össze és amikor igazán kellett, akkor mindig betaláltak kintről, így a hiányzóik ellenére újabb nagyon fontos győzelmet arattak idegenben és 6–6-ra javították a mérlegüket.

Csak a kispad. Botrányosan gyengén játszott a Knicks kezdőötöse, a Walker-Fournier páros például együtt, összesen négy pontot, négy gólpasszt és 2/12-es mezőnymutatót tett hozzá, de az öt játékos közül egyébként is csak Julius Randle érte el a tízpontos határt – a teljes kezdő összesen 32 pontot jegyzett, emiatt kerültek óriási hátrányba. Tom Thibodeau azért a harmadik negyedben már nem bírta ezt tovább és befejezettnek nyilvánította Walkerék meccsét, egyúttal a cseresorra bízta, hogy kezdjen valamit az estével, ez pedig kis híján bejött: Derrick Rose (22 pont, 7 gólpassz, 6/8 tripla) vezetésével nagyot ment a kispad, Quickley, Toppin és Burks is villogott és 70–46-ról odáig jutottak, hogy öt perccel a vége előtt kiegyenlítettek (!). Ennél tovább azonban nem jutottak, a Bucks további öt (!) triplával szomorította el őket, Pat Conanughton egymaga háromszor talált be kintről csak ekkor és még egyszer nem volt már erejük megújulni, úgyhogy a nagy felzárkózás végül csak a tisztes helytálláshoz lett elég.

A Knicks legjobb dobói: Rose 22/18, Quickley 18/6, Randle 16/9
A Bucks legjobb dobói: Connaughton 23/21, Holiday 18/12, Portis 17/9

Houston Rockets–Detroit Pistons 104–112

A Rockets „nyerte” a tankcsatát. A második és a harmadik legrosszabb mérleggel álló csapat találkozott egymással, és mindkét fél számára az a cél még idén, hogy minél rosszabb mérleggel fejezzék be az alapszakaszt, hogy lehetőleg nagyobb eséllyel pályázhassanak egy előkelőbb drafthelyekre. Ebből a szempontból nézve a Rockets nyerte ezt a mérkőzést, a pályán azonban 8 ponttal alulmaradtak, mivel nem tudtak mit kezdeni a 35 pontig jutó Jerami Granttel. A hazaiaknál Jalen Green az eddigi egyik legjobb meccsét játszotta, 23 pontig és 5 lepattanóig jutott, bár a 3/11-es triplázás azért nem fest olyan jól a neve mellett. A 2021-es drafton 1/2-vel kiválasztott hátvéd mellett Christian Wood (20 pont, 9 lepattanó) és Kevin Porter Jr. (18 pont, 5 lepattanó. 5 gólpassz) is csipkedte magát, ugyanakkor utóbbi nagyon sokat hibázott is, 4/11-es mezőnymutatóval, 8/14 bedobott büntetővel és 5 eladott labdával zárt.

Grant magára irányította a figyelmet. Előzetesen a tankcsata mellett amiatt is érdekesnek ígérkezett ez az összecsapás, hogy először találkozott egymással az NBA-ben az 1/1-es Cade Cunningham a második választott Jalen Greennnel, és a Rockets tehetsége mellett a Pistons irányítója sem okozott csalódást, 8/18-as mezőnymutatóval dobott 20 pontot, most szerezte az eddigi legtöbb egységét, illetve most érte el az eddigi legjobb mezőnyszázalékát is. A show-t azonban ellopta Jerami Grant a két fiatal elől, aki 35 pontos szezoncsúcsot ért el 12/23-as mezőnymutatóval, bár a negyedik negyedben már nem tudott villogni, 0/4 dobással és 2 ponttal fejezte be az utolsó játékrészt. Ebben az időszakban Saddiq Bey (16 pont, 9 lepattanó) lépett elő, aki ekkor szerezte a pontjai felét, és ennek is köszönhetően a Pistons duplázta meg a győzelmei számát.

A Rockets legjobb dobói: Green 23/9, Wood 20/9, Porter 18/6
A Pistons legjobb dobói: Grant 35/12, Cunningham 20/12, Bey 16/6

Chicago Bulls–Dallas Mavericks 117–107

Jobb volt a Chicago. A kiegyenlített első negyed után fokozatosan ráerőltette akaratát ellenfelére a Bulls, Zach LaVine energiája (23 pont, 8/12 mezőnyből) mellett Lonzo Ball kinti tűzereje (21 pont, 6 gólpassz, 7/10 tripla) és Nik Vucsevics benti játéka (18 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) is sokat segített, de Alex Caruso (16 pont, 6/7 mezőnyből, 6 labdaszerzés) is óriási szerepet vállalt a sikerben. A nagyszünetben már hét ponttal vezettek, majd amikor a United Center megtapsolt egy Doncic-villanást, még rátettek egy lapáttal a hazaiak, akik a harmadik negyed végén 15 ponttal jártak előrébb – innentől nem volt más dolguk, mint beosztani ezt az előnyt, védekezésben nem hibázgatni és lemenedzselni a záró etapot. Ezt tökéletesen meg is tették, végig biztos távolságban tartották a Dallast, majd két perccel a vége előtt LaVine egy 360-as zsákolással lezárta az estét – nagyszerű győzelmükkel már 8–3-ra állnak és ott vannak a keleti top háromban.

Doncic önkritikus volt. Nem játszott igazán jól a Mavericks vezére, aki ugyan két lepattanó híján így is tripla-duplázott, de csak 6/18-at dobott mezőnyből 20 pontért, nem ültek a távoli kísérletei, három büntetőt is kihagyott és több esetben is elerőlködte a helyzeteket. A szlovén sztár önkritikus volt a meccs után, elmondta, hogy neki kell jobban játszania, jobb dobásokba beleállnia, jobban előkészíteni ezeket, de azt már csak mi tesszük hozzá, hogy nem érdemes a nyakába varrni a vereséget: a csapatvédekezésük sem működött jól (Doncic és Finney-Smith egyébként fault nélkül zárt) és Brunsont leszámítva a kispad is értékelhetetlennek bizonyult. Pozitívumként emeljük ki Kristaps Porzingist, aki 22 ponttal és 12 lepattanóval ritka jó teljesítményt nyújtott, de ezúttal ez sem volt elég az üdvösséghez, így idegenben 2-3-ra romlott a mérlegük.

A Bulls legjobb dobói:
LaVine 23/6, Ball 21/21, Vucsevics 18/3
A Mavericks legjobb dobói: Porzingis 22/6, Hardaway Jr. 21/15, Doncic 20/3

Memphis Grizzlies–Charlotte Hornets 108–118

Oubre nagy meccsével nyert a Hornets.
Remek teljesítményt nyújtott a Charlotte-nál Kelly Oubre Jr., aki a padról beszállva 37 pontos szezoncsúccsal terhelte meg a Memphis gyűrűjét – 13/17-et dobott mezőnyből, 7/9-cel karriercsúcsot hintett távolról, a 37 pont pedig nem mellesleg franchise-rekordnak számít cserejátékostól. A győzelmüket egyébként a második negyedben alapozták meg, amikor szokatlanul eredményesen védekeztek és csak 16 pontot kaptak, majd a negyedik játékrészben sikerült ismét meglépniük és kétszámjegyű (14 pont volt a plafon) előnnyel vezettek – a hajrában már nem forgott komoly veszélyben a sikerük, a korábbiakhoz képest feljavuló védekezés és az Oubre-extra elég volt a győzelemhez. Ezzel öt vereség után tudtak újra nyerni, úgyhogy nagyon kellett már nekik egy ilyen este…

Gyengén dobott a Memphis, de Brooks visszatért. Elsősorban a támadójátékon ment el ez a meccs a Grizzlies számára, a hazaiak 23 százalékkal tripláztak és bár a Hornets-védekezés (ami eddig ligautolsó volt) a vártnál jobban megnehezítette a dolgukat, de azért jó pár tiszta helyzetet is elrontottak. Ja Morant (32 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) újabb nagyszerű mérkőzése mellett Jaren Jackson Jr.-t (19 pont, 3/6 tripla, 2 blokk) is ki kell emelnünk, illetve számukra az este pozitívuma mindenképpen Dillon Brooks volt, aki idén először léphetett pályára és a padról beszállva rögtön dobott 20 pontot 6 gólpasszal és 4/7 triplával – a sérülés és a hosszú kihagyás ellenére remekül mozgott a hátvéd. A jó dobóforma viszont csapatszinten hiányzott és vereség megint nem jött jól, 6–5-tel csak nyolcadikak Nyugaton, pedig az eddigiek alapján előrébb is tarthatnának…

A Grizzlies legjobb dobói:
Morant 32/3, Brooks 20/12, Jackson Jr. 19/9
A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 37/21, Hayward 25/6, Ball 12/6

New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 100–108

Padlón a Pelicans. Nem hogy nem tudta megtörni negatív szériáját a New Orleans, de még mélyebbre ásta magát a már eddig is elég mély gödörben azzal, hogy a játékosok a hidegvérüket is elvesztették – a második negyedben öt technikait kaptak (!), Josh Hartot reklamálásért kiállították és az ekkor benyelt 15–0-s Thunder-futás után már nem is volt igazán komoly esélyük nyerni. A mérkőzés után Willie Green vezetőedző is a feszültségekről és a hozzáállásról beszélt a vereség helyett, szerinte most is több olyan játékosuk volt, aki nem a maximumot adta, nem játszott keményen, ez pedig nála nem fér bele – nem a bukószériával van baja, vagy az említett feszült negyeddel, hanem a csapat egész hozzáállásával. Hart duplája mellett egyébként Valanciunas, Graham és Hayes kapott technikait alig három perc alatt, ott nagyon elvesztették a fonalat, úgyhogy most minden szempontból padlón vannak az 1–11-es mérlegükkel és sorozatban nyolcadik vereségükkel – arról pedig ezek után senki nem beszél, hogy Nick Alexander-Walker 33 pontot dobott 10 lepattanóval…

Három. Sorozatban harmadszor tudott nyerni az OKC, amelynél most Lu Dort volt a főkolompos, Mark Daigneault vezetőedző is őt emelte ki – a harmadéves játékos 27 pontot dobott 8/13-as mezőnyözéssel, róla állították ki Hartot és a végén is fontos játékokat tett bele a közösbe. Mellette Shai Gilgeous-Alexander (24 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) is dicsérhető, Muscala és Bazley is tíz pont fölé jutott, az újonc Giddey egy tripla-duplával kacérkodott és előbb a második, majd a harmadik negyedben is volt egy nagy futásuk, amelyekkel eldöntötték a küzdelmet. A hajrában még kapaszkodott a New Orleans és közte 21-ről visszajött hat-hétre, de ennyi volt a maximum, ennél közelebb már nem engedték ellenfelüket a vendégek, akik így váratlan győzelmi szériát építettek fel – következőleg a Sacramentót fogadják.

A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 33/12, Valanciunas 25/3, Graham 18/9
A Thunder legjobb dobói: Dort 27/6, Gilgeous-Alexander 24/6, Bazley 14/3

San Antonio Spurs–Sacramento Kings 136–117

Szezoncsúcsokat döntött a Spurs.
Legutóbb masszív előnyből kapott ki a San Antonio a Thundertől, a játékosok szerint pedig az a vereség fűtötte őket ezen a napon is, hogy most végigdarálják az egész estét és egy pillanatra se vegyenek vissza. Ez végül olyan jól sikerült, hogy 136 ponttal és 18 bedobott triplával két fontos kategóriában is szezoncsúcsot döntöttek, majdnem 29 ponttal jutottak az eddigi átlaguk fölé és egészen szenzációsan játszottak: heten is kétszámjegyűt dobtak náluk és bár Dejounte Murray lett a legeredményesebb (26 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz), de a teljes csapat dicséretet érdemel. A texasiak 53 százalékkal dobtak mezőnyből, 56 százalékkal tripláztak és 34 gólpasszt osztottak szét, pontosan azt csinálták, amit Gregg Popovich látni akart, ennek megfelelően pedig rögtön az első negyedet megnyerték 14 ponttal, az előnyt pedig utána végig menedzselni tudták. Ez volt idén a negyedik győzelmük és erre most nagyon rászolgáltak, következőleg a Mavs ellen mutathatják meg, hogy képesek-e stabilan is ilyen koncentrációval játszani.

Fox egyedül kevés volt. Haliburton nem játszott, de ez sem magyarázat arra, hogy miért volt ennyire erőtlen a Sacramento elöl-hátul: védekezésben csak nyomozták a labdát, támadásban pedig Barnes, Holmes és a kezdőbe kerülő Hield is csődöt mondott, ráadásul egyszerre: 27 pontot dobtak ők hárman együtt. De'Aaron Fox remeklése sok mindent elfedett még így is, az irányító 37 pontos szezoncsúcsot dobott 14/24-es mezőnymutatóval és 6 gólpasszal, de ez sem ért semmit, mivel egy pillanatig sem tudták levédekezni a Spurst, így maximum a látótávolságon belül maradás lehetett a céljuk – az egészen jó időszakuk után most már sorozatban harmadszor kaptak ki, úgyhogy át kell gondolniuk, hogy merre tartanak.

A Spurs legjobb dobói:
Murray 26/6, Eubanks 18, McDermott 17/12, Young 17
A Kings legjobb dobói: Fox 37/6, Metu 13/9, Mitchell 13/3

Denver Nuggets–Indiana Pacers 101–98

Nagy győzelem a Denvernek.
A támadásban eddig amúgy sem túl hatékony Nuggets nemcsak Michael Porter Jr.-t vesztette el egy időre a kevés playmakere közül, de ezen a meccsen a regnáló MVP és a támadójáték közepének számító Nikola Jokics sem léphetett pályára eltiltás miatt, így nagy kérdés volt, hogy mire lesznek képesek elöl. Nos, nagy csodákra nem, de azért Will Barton a legjobbkor lépett elő és 30 pontos szezoncsúcsot szórt 6/9 triplával, míg a kispadról előkerülő Zeke Nnaji teljesen váratlan 19 pontot termelt 20 perc alatt – ez a két egyéni extra pedig elég volt ahhoz, hogy ha nem is jól, de vállalhatóan dolgozzanak az ellenfél térfelén. Így egy végig szoros, kiélezett derbit vívtak, amelyen soha nem volt nyolc pontnál nagobb a különbség egyik irányba sem, 76–76 után pedig egy-két ponttal végig vezettek és még ezzel a limitált eszköztárral is találtak megoldást arra, hogy megszerezzék a clutch kosarakat. Barton egymaga 11 pontot szerzett a hajrában, az utolsó fél percben neki is volt egy nagy dobása, majd 12 másodpercnél Jeff Greené lett az utolsó szó, az ő kettesével alakult 100–96-ra az eredmény – igaz, a végén Hyland még elrontott egy büntetőt, így a Pacers támadhatott az egyenlítésért, de nem jutott el jó dobásig, így győzött a Denver. Ebben a felállásban nagy siker ez a hazaiak számára, akik sorozatban harmadszor nyertek és 7–4-gyel nyugati negyedikek, következőleg pedig az Atlantát fogadják, már Jokiccsal kiegészülve.

Elszalasztott esély. Domantas Sabonis, a vendégek erőcsatára úgy fogalmazott, hogy "dominálnunk kellett volna a feldobástól kezdve", utalva arra, hogy a Denver mennyire tartalékosan állt ki. Mint mondta, több napot is pihenhettek és bár a magaslati levegő nem segített, de ez nem lehet kifogás, ezt ő elszalasztott esélynek érzi, minden sanszuk megvolt a fontos idegenbeli győzelemre. Ez végül a hajrában ment el, nem tudtak elég jól védekezni a Nuggets ellen, kulcsjátékokat engedtek és TJ McConnell el is mondta, hogy Barton óriási meccse és a végén elsüllyesztett dobása jelentette a különbséget. Náluk rajta (16 pont, 9 gólpassz) és az említett Sabonison (20 pont, 19 lepattanó) kívül Malcolm Brogdon (25 pont, 5 gólpassz) dicsérhető még, de a sacramentói siker után most nem tudták kihasználni a lehetőséget, következőleg pedig a Jazz vendégei lesznek.

A Nuggets legjobb dobói:
Barton 30/18, Nnaji 19/6, Jeff Green 12, Hyland 12/6
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 25/9, Sabonis 20/3, McConnell 16

Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 119–109

Kaminsky nagy meccsével nyert a Suns. Az este sztárja Frank Kaminsky volt Phoenixben, a sokszor csak a rotáció határán billegő magasember ugyanis az utóbbi meccsek egyre jobb formája után ezúttal robbantott: 31 pontos karriercsúcsot szórt a padról beszállva, 12/18 dobása beesett, remekelt közelről, voltak látványos megoldásai, kintről is betalált, lepattanózott és a többieket is megjátszotta. Monty Williams vezetőedző és Chris Paul is Kaminskyt emelte ki, akinek most már akkor is helyet kell találni a rotációban, ha a jelenleg sérült Deandre Ayton visszatér, mert rendkívül hasznos az elmúlt mérkőzések során, most pedig feltette a pontot a teljesítménye i-jére. Az ő remeklése feledtette, hogy Devin Booker most csendes, sőt, pontatlan meccset hozott, a Suns a második negyedben meglépett ellenfele elől 10 pont feletti különbséggel, a második félidőben pedig végig vezetett és kontrollálta az eseményeket – a Portland többször is visszajött hat pont környékére, de ennél közelebb nem jutott, hol Jae Crowder, hol Mikal Bridges, hol maga Kaminsky tolta meg a Phoenix szekerét. A hazaiak ezzel újabb szép győzelmet húztak be, sorozatban már a hatodikat, így 7–3-mal a nyugati harmadik helyről várhatják a folytatást.

Nincs változás. A back-to-back pályára lépő Blazers nem tudta átlépni saját árnyékát, ugyan Damian Lillard formája most már elfogadható és ezúttal is ő volt csapata legjobbja (28 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz), de csapatszinten csak 23 százalékkal tripláztak és védekezésben is komoly gondjaik adódtak a Suns hatékony játékával. Végig űzték ellenfelüket és nem szakadtak le nagyon (15 pont volt a legnagyobb hátrányuk), de mivel nem tudtak olyan periódust összerakni, amikor mondjuk percekig megfogták volna a Phoenixet, így végig ebben a mederben zajlott a találkozó, képtelenek voltak változtatni a meccs ritmusán. A csapat így az utóbbi hét meccséből ötödször is kikapott, idegenben pedig továbbra is nyeretlen, már 0-6-ra áll vendégként – Chauncey Billups vezetőedző szerint idegenben mindig nehéz, főleg ha fejben nincsenek ott igazán…

A Suns legjobb dobói:
Kaminsky 31/6, Paul 21/3, McGee 14
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/3, Powell 23/9, McCollum 18/3

Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 123–110

Nem hibázik a Warriors. Gyengélkedik az egyik eddigi húzóember, nem ülnek a triplák, nem találjuk igazán a ritmust, az ellenfélnél pedig élete messze legjobb meccsét hozza az egyik sztár? Semmi gond, húzzunk elő mi is valakit, aki idei legjobb produkcióját hozza és nyerjünk egy olyan faktorral, amivel eddig nem szoktunk – nagyjából ez történt most a GSW részéről. Bőven 30 százalék alatt tripláztak, Jordan Poole szenvedett, a Wolves védekezése ellen nem tudták úgy járatni a labdát, ahogy szokták, Steph Curry nem volt rossz, de nem is őrült meg (25 pont 50 százalékkal, 6 gólpassz), míg a túloldalon Anthony Edwards a csillagokat is ledobta az égről - erre válaszul Andrew Wiggins szórt 35 pontos szezoncsúcsot 14/19 jó dobással és leszedtek 20 (!) támadópattanót, amelyből 12-t (!) egymaga Kevon Looney kaparintott meg. Ezúttal ez volt a siker receptje, a második negyedben meg tudtak lépni, a nagyszünetben 15 ponttal vezettek és bár a Wolves később erősen közelített, de fontos pillanatban mindig reagálni tudtak, amikor már kezdett volna égni a ház, mindig sikerült dobni egy-két nagyon fontos kosarat és stabilizálni a különbséget. Wigginsnek egyébként külön jót tett, hogy korábbi csapata ellen játszott így, érezhető volt rajta a motiváció, egykori "sztárpartnere", Karl-Anthony Towns két posztert is kapott tőle, az első félidőben 9/9 dobást süllyesztett el, nagyot ment most - így sorozatban hatodszor nyertek és már 10–1-re állnak, egy lépéssel a többiek előtt járnak. Az egyetlen negatívum számukra Draymond Green sérülése, aki a combjához kapott és 21 játékperc után befejezte az estét, egyelőre nem tudni, hogy mennyit kell kihagynia.

Edwards varázslata sem volt elég.
Élete legjobb meccsét játszotta a Minnesota másodéves sztárja: Anthony Edwards 48 pontos karriercsúcsot dobott, 16/27-tel mezőnyőzött, 7/13-mal triplázott, kiharcolt 12 büntetőt, kiosztott 5 gólpasszt, ihletett napot fogott ki. Gyakorlatilag bármit csinált, az jól sült el, így tömték is labdával a társak, de hiába, így sem tudták túldobni a Warriorst – Karl-Anthony Towns például csak 1/9-et dobott kétpontosból, nem harcolt ki büntetőt és csapatszinten nagyon gyengén céloztak mezőnyből. Mondhatjuk, hogy helytálltak és tehetnek el pozitívumokat is ebből a meccsből, de a sorozatban hatodik vereség után ez már nem biztos, hogy elég - egyre nagyobb rajtuk a nyomás, holnap a Lakershez látogatnak, nagyon kellene nekik egy bravúrgyőzelem.

A Warriors legjobb dobói:
Wiggins 35/9, Curry 25/9, Poole 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 48/21, Russell 18/12, Towns 17/15

Los Angeles Lakers–Miami Heat 120–117 – hosszabbítás után

Őrült meccsen nyert a Lakers. A hazaiak szokás szerint óriásit harcoltak LeBron James nélkül, Russell Westbrook (25 pont, 12 lepattanó, 14 gólpassz, 8 eladott labda) és Anthony Davis (24 pont, 13 lepattanó, 4 gólpassz) mellé most Malik Monk lépett fel váratlanul és dobott 27 pontos szezoncsúcsot 4/7 triplával – egyébként is extra jól dobott távolról most a Los Angeles magához képest, Wayne Ellington 4/6, Avery Bradley 5/8 alkalommal talált be kintről, csapatszinten pedig 18/38-cal zártak. A meccs viszont végig hullámzott, hol egyik, hol másik fél tudott előnyt kovácsolni, de összességében inkább volt hátrányban a Lakers, mint előnyben, a negyedik negyedben kilenc pont is volt a Heat fórja, ám a hajrában Carmelo Anthony, majd a Monk-Bradley páros dobásaival visszajöttek a hazaiak 108–108-ra. Az utolsó percben Westbrook dobott két clutch tempót, majd Tyler Herro válaszolt és PJ Tucker zsákolt vissza egy támadópattanót, Westbrook pedig az utolsó, meccsnyerőnek szánt kísérletét már kihagyta, így jöhetett a hosszabbítás. Ott is a Miami került előnybe, de erre egy 7–0-val válaszolt a Lakers, a Heat több büntetőt is elrontott, majd bár a végén Anthony is kihagyta a meccset eldönteni hivatott egypontost, de Tyler Herro két triplát is mellélőtt az utolsó másodpercekben, így őrült végjáték után valahogy behúzta a győzelmet Frank Vogel alakulata. Az arany-lilák ezzel minden szenvedésük ellenére 7–5-re állnak és hetedikek Nyugaton.

Elrontotta a Heat. A rendes játékidő végén meg kellett volna nyernie ezt a meccset a Miaminak, de kulcsfontosságú hibákat követtek el – a kihagyott dobások és elcsúszott védekezések mellett főleg Bam Adebayo két támadófaultja fájt nekik. Ezt követően a ráadásban négy clutch büntetőt is kihagytak, amik nem férhettek bele, végül Herro elrontott hármasai tették fel a pontot az i-re. A legnagyobb bajuk azonban nem is a sorozatban második vereség, hanem Jimmy Butler sérülése, aki még az első félidőben vált ki bokaproblémák miatt, többet nem láttuk és Erik Spoelstra nem is akart beszélni az állapotáról a találkozót követően. Ugyan Adebayo (28 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 6 labdaszerzés) és Herro (27 pont, 5/8 tripla) összességében jól játszott, de csapatként gyengén dobtak és az egylabdás végjátékot kétszer is elrontották, úgyhogy kikaptak, most pedig így, Butler nélkül, holtfáradtan kell back-to-backet játszaniuk a Clippersszel.

A Lakers legjobb dobói: Monk 27/12, Westbrook 25/9, Davis 24/3
A Heat legjobb dobói: Adebayo 28, Herro 27/15, Lowry 18/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 94–97
Orlando Magic–Brooklyn Nets 90–123
Boston Celtics–Toronto Raptors 104–88
Houston Rockets–Detroit Pistons 104–112
New York Knicks–Milwaukee Bucks 100–112
Chicago Bulls–Dallas Mavericks 117–107
Memphis Grizzlies–Charlotte Hornets 108–118
New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 100–108
San Antonio Spurs–Sacramento Kings 136–117
Denver Nuggets–Indiana Pacers 101–98
Phoenix Suns–Portland Trail Blazers 119–109
Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 123–110
Los Angeles Lakers–Miami Heat 120–117 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik