New Yorkban nyert a Bucks, győzött a Nets és a Lakers is

Vágólapra másolva!
2021.12.13. 09:10
null
Kevin Durant nem csak a teljesítményével tarolt a Detroit ellen (Fotó: Getty Images)
A Portlanden Damian Lillard visszatérése sem segített, a Dallas Luka Doncic nélkül is győzött, a Spurs remek játékkal múlta felül a New Orleanst az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

 

New York Knicks–Milwaukee Bucks 97–112

Kontrollálta a meccset a Bucks. Esélyeshez méltó módon aratott győzelmet a Milwaukee, a vendégcsapat remek védekezéssel nyitott és tíz ponttal nyerte az első negyedet, innentől pedig kézben tudta tartani a találkozót és megnyugtató előnnyel vitte végig az estét. A nagyszünetben 13, három negyed után 14 pont volt a különbség a címvédő javára, de vezetett 21-gyel is, miközben egy másodpercig sem volt hátrányban és nagy hullámzásokat sem élt meg, stabilan haladt előre a mérkőzés folyamán. Jannisz Adetokunbo az idei első tripla-dupláját hozta (20 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz), Bobby Portis 19 ponttal és 10 lepattanóval dupla-duplázott, Khris Middleton 24-8-4-gyel segített, de a többiek is hozzátették, amit kellett – jó védekezéssel, jó dobóformával, az ellenfelet lelassítva, a festékben 46–30-as győzelmet aratva tudták megnyerni a találkozót. Mike Budenholzer vezetőedző is elégedett volt, szerinte csapatát nagyon intelligens játékosok alkotják, akik jól olvassák a helyzeteket és okos döntéseket hoznak – az utóbbi 14 meccsükön 12–2-t hoztak, igaz, most back-to-back mennek Bostonba.

Ez sok volt a Knicksnek. A hazaiak ezúttal is elsősorban támadásban voltak gyengék és bár a végére bedobtak 17 triplát, de igazából csak az NBA-meccsen először kezdő újonc Quentin Grimes (27 pont, 7/13 hármas) és Kevin Knox II (18 pont, 5/12 hármas) tűzereje volt az, ami veszélyesnek számított. Rajtuk kívül még Derrick Rose (18 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) igyekezett, de Julius Randle például megállt 8 pontnál (7 gólpasszára pedig 7 eladott labda jutott), Evan Fournier összesen hat pontot tett hozzá, a kezdő center, Nerlens Noel kosár nélkül zárt, volt 17 eladott labdájuk és összesen öt pontot szereztek leindításból – egyáltalán nem tudtak könnyedén támadni. Ehhez jött hozzá az, hogy a Bucks „automatikusan” működő gépezetével a túloldalon sem tudtak mit kezdeni, Jannisz dobásait ugyan Randle-ék limitálták, de cserébe a görög erőlködés nélkül megpasszolta a társakat, ha az volt a jó döntés, a társak pedig meg is oldották a helyzeteket – továbbra sem találnak ki a gödörből, az utóbbi hét meccsből már hatodszor kaptak ki, legközelebb pedig a Warriorst látják vendégül.

A Knicks legjobb dobói: Grimes 27/21, Rose 18/6, Knox II 18/15
A Bucks legjobb dobói: Middleton 24/12, Adetokunbo 20, Portis 19/9

Detroit Pistons–Brooklyn Nets 104–116

Kevin Durant elszabadult. James Harden pihenőt kapott a kötelező győzelemre utazó vendégeknél, de végül a korábban szintén „pihenőre” írt LaMarcus Aldridge ott volt a csapatban és 25 perc alatt 15 ponttal segített be – ez az este mégsem róla szólt, hanem az ihletett napot kifogó Kevin Durantről. A Nets szupersztárja ugyanis a legagresszívebb önmagát adta, 14/15 büntetője mellett elvállalt 31 mezőnydobást, abból értékesített 16-ot, közte 5/10 triplát és végül 51 pontos szezoncsúcsnál állt meg – ez az 51 pont nem csak számára, hanem a liga számára is szezoncsúcs, eddig Steph Curry 50-ese volt a legjobb egyéni teljesítmény. Viszont a keleti listavezetőnek óriási szüksége is volt Durant (aki emellett 7 lepattanót és 9 gólpasszt is jegyzett) extrájára, mert a második-harmadik negyedben konkrétan égett a ligautolsó otthonában és a záró etapnak ötpontos hátránnyal ment neki – itt KD 13 pontot szerzett (minden negyedben dobott legalább 10-et) és ötödik faultja ellenére a pályán maradt, csapata pedig egy 11–0-val kezdte a játékrészt és végül 30-13-ra nyerte meg, úgyhogy a hajrá mégis izgalommentesen alakult. Durant 51 pontja egyébként „arénacsúcs” is, ebben a csarnokban eddig a most már Nets-játékos Blake Griffin 50-ese volt a legtöbb, akit most minden alkalommal pfújolt a detroiti közönség, amikor hozzáért a labdához. Mindenesetre ha a vártnál nehezebben is, de csak kipipálta a kötelezőt a Brooklyn, így 3–1-re hozta idegenbeli túráját, holnap pedig már otthon, a Raptors ellen léphet pályára.

Helytállt a Pistons. A hazaiak Jerami Grant nélkül is remek meccset játszottak magukhoz képest, az 1/1-es Cade Cunningham kezdi beváltani a hozzáfűzött reményeket és ezúttal 26 ponttal, 5/8 triplával, 8 lepattanóval, valamint 6 gólpasszal húzta a sereghajtót, mellette Frank Jackson (25 pont, 6/13 tripla) is remekelt, de Saben Lee (17 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) is kitett magáért. A 11 labdaszerzésük és a festékben aratott győzelmük egy ideig vitte őket, de Durantre egyszerűen nem volt válaszuk és a negyedik negyedre elfogyott az erő elöl-hátul – nem bírták végig az iramot, de Jackson azt mondta, hogy érzik, hogy jó irányba haladnak és szerinte ez hamarosan az eredményeken is meg fog látszani.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 26/15, F. Jackson 25/18, Lee 17/6
A Nets legjobb dobói: Durant 51/15, Mills 18/12, Aldridge 15/3

Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 84–103

Doncic nélkül nyert a Dallas. Bokasérülése miatt kihagyta ezt a mérkőzést a Mavs vezére, de csapata végül így is talált módot arra, hogy fontos idegenbeli győzelmet arasson a hetek óta tartó pocsék formája után. Támadásban ezúttal sem javult Jason Kidd együttese, 42 százalékkal céloztak mezőnyből és 27 százalékkal tripláztak a vendégek, de nagyon vigyáztak a labdára és a palánk környékén domináltak: 54–39-re nyerték a lepattanózást, a festékben pedig 50–20-as (!) győzelmet arattak. A kiváló védekezésük egyszerűen megsemmisítette az OKC benti játékát, a periméterre tolta ki az ellenfelet, ennek köszönhetően pedig az egál körüli első negyed után megléptek (a nagyszünetben 10 ponttal vezettek) és nem is néztek hátra – 20 pont volt a legnagyobb fórjuk, a záró etapban pedig teljesen egyértelművé tették a sikerüket. Közben azért voltak kisebb-nagyobb hullámzásaik, de a legnehezebb pillanatban (amikor közelített az OKC a harmadik negyedben) a Doncic helyén kezdő és 18 ponttal a csapat legeredményesebb játékosaként záró Jalen Brunson villant kétszer, amellyel megtolta a szekeret, így végül győzni tudtak – a problémáik nem oldódtak meg, de most máshol ellensúlyozták őket és nagy szükségük volt már egy ilyen sikerre.

Gyenge volt az OKC. Nem volt komoly esélye ezen a mérkőzésen a Thundernek, a hazaiak alig 37 százalékkal dobtak mezőnyből és a negyedik negyedben összesen 13 pontot tudtak szerezni, ezzel és az összesen dobott 84 egységgel nem igazán lehet meccset nyerni. A Dallas védekezésével nem tudtak mit kezdeni, magas poszton különösen elnyomták őket és most egyénileg sem akadt senki, aki kicsit fel tudta volna rázni a társaságot – ráadásul Lu Dort bokája megsérült az első félidő végén, őt ott elvesztették erre az estére, ez sem segített. Összességében erőtlen teljesítménnyel kaptak ki különösebb remény nélkül, most pihenhetnek két napot, mielőtt fogadják a közvetlen riválisnak számító New Orleanst.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 18/3, Robinson-Earl 11/9, Bazley 10/9, Dort 10/6
A Mavericks legjobb dobói: Brunson 18/3, Kleber 16/3, Brown 15

San Antonio Spurs–New Orleans Pelicans 112–97

Javult a Spurs. Előző este gyenge játékkal szenvedett hazai vereséget a San Antonio, most viszont a back-to-back ellenére javítani tudott: olyannyira nem látszott a fáradtság Gregg Popovich csapatán, hogy konkrétan az utolsó negyedben tudott szintet lépni és a maga javára eldönteni a szorosan alakuló mérkőzést. A záró etapra még nagyobb koncentrációval jöttek ki, még gyorsabban hoztak döntést, aki üresen volt, az dobott (méghozzá remekül, 60 százalékkal céloztak a negyed során), aki nem, az rögtön passzolt, üresbe mozgott, befutott az alapvonalon, zárást adott – nagyon felpörgették a ritmust és a rengeteg jó döntés, illetve a biztos kéz meghozta a gyümölcsét. A negyed közepén már magabiztosan vezettek, végül 29–15-re nyerték ezt az etapot, úgyhogy összességében remek játékkal javítottak a vereségük után – Jakob Pöltl (24 pont, 12 lepattanó, 10/12 mezőnyből), Derrick White (24 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Dejounte Murray (10 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés) is nagyot játszott, vezérletükkel 55–42-re nyerték a lepattanózást és 66-52-re győztek a festékben. Popovich is nagyon dicsérte ezt a triót, szerinte amikor ők így védekeznek, lepattanóznak és így hoznak döntést elöl, akkor bárki ellen van esélyük nyerni...

Nem tudott fölénybe kerülni a Pelicans. Brandon Ingram (27 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) vezetésével a New Orleans sem játszott rosszul, folyamatosan ott lihegett a Spurs sarkában, egyszer-egyszer egy vagy két ponttal a vezetést is átvette (többel sosem), de igazából nem tudott fölénybe kerülni, a negyedik negyedre pedig felőrölte a San Antonio olajozott játéka. Willie Green vezetőedző azt mondta, hogy az ellenfél rengeteg betörés-kiosztása egyszerűen leharcolta őket, nagyon sokat kellett dolgozniuk hátul ahhoz, hogy partiban legyenek, de a záró etapra elfogyott az erő, ott már nem tudtak elég gyorsan besegíteni, visszarendeződni és nem maradt elég energiájuk arra, hogy ezt a túloldalon ellensúlyozzák. Alapvetően nem játszottak rosszul, de egy pillanatig sem voltak jobbak a Spursnél, a végére pedig elfogytak, így újabb vereséget szenvedtek és maradtak a nyugati utolsó helyen.

A Spurs legjobb dobói: Pöltl 24, White 24/3, Johnson 17/9
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 27, Valanciunas 17/3, Alexander-Walker 15/9

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 111–116

Visszatért a Minnesota? Érdekes nyilatkozatot fogalmazott meg a találkozó után Anthony Edwards, a vendégek játékosa szerint ugyanis ez a győzelem most „mindenkit lenyugtat”, mert „visszatértek önmagukhoz”, és „most újra jók”. Az utóbbi időszak gyengélkedései és vereségsorazata után valóban fontos volt, hogy nyerni tudjanak idegenben, ráadásul úgy, hogy a Portlandnél ott lehetett már a pályán Damian Lillard is – remekül kezdtek, az első negyedet megnyerték hét ponttal, aztán a nagyszünetig visszajött a Blazers, de a fordulás után megint tudtak javulni. Voltak már 12 pontos fórban is a vendégek, aztán égtek héttel a záró etapban, majd 106–106 után, az utolsó két percben ők bizonyultak jobbnak: Vanderbilt visszazsákolt egy támadópattanót, Russell labdát lopott, Edwards két büntetőt értékesített, egy újabb jó védekezés után pedig Beverley is betalált. A következő védekezésnél Veverley elcsente a labdát Lillardtől és az utolsó fél percben már csak büntetőzniük kellett – nagyon fontos győzelmet arattak, de hogy „újra jók” lesznek-e, az azért még a jövő zenéje...

Lillard sem tudott segíteni. Visszatért sérüléséből a Blazers vezére, 24 ponttal, 11 lepattanóval és 6 gólpasszal próbált segíteni, de nem dobott jól és a végén is kulcsfontosságú hibákat követett el, így végül nem tudott döntő faktor lenni. A CJ McCollumot továbbra is nélkülöző társaság ezúttal sem tudott érdemi védekezést bemutatni, lassan, gyengén, erőtlenül játszottak hátul, 23 pontot kaptak leindításból és annyira azért nem voltak jók elöl a 19 eladott labdájukkal, hogy ezt ellensúlyozzák. A végén a clutch játékok így is dönthettek volna akár az ő javukra is, de annyit hibáztak az utolsó két percben, hogy az nem férhetett bele – ugyan egy ideig legalább otthon jók voltak, de most már itt is csak 10–5 a mérlegük és sorozatban ötödször kaptak ki.

A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 26/18, Lillard 24/9, Powell 15/6, McLemore 15/15
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 24/6, Towns 23, Russell 18/12

Los Angeles Lakers–Orlando Magic 106–94

A harmadik negyed döntött. Az Orlando kezdte jobban a találkozót, a vendégek élesebbnek tűntek az elején és 25–18-ra meg is nyerték az első negyedet, de a második játékrészre összekapta magát a Lakers, legalábbis támadásban, így a nagyszünetig szorosabbá vált a helyzet. Aztán a harmadik negyed eldöntötte a helyzetet: a Lakers egy 23–0-s (!) futást rakott össze, a Magic tíz percig (!) nem tudott mezőnykosarat szerezni és 2/23-at dobott a teljes játékrész során – 36–10 lett a negyed eredménye, a hazaiak pedig hátradőlhettek. A záró etapban kicsit kozmetikázott a helyzeten az Orlando, de érdemi változás már nem történt, a Lakers összességében egyértelmű győzelmet aratott. Ezt LeBron James alapozta meg, aki a sorsdöntő harmadik negyedben 14 pontot szerzett, összességében pedig 30 pontos, 11 lepattanós, 10 gólpasszos tripla duplát jegyzett, mellette 19-7-5-öt hozott Russell Westbrook, de Carmelo Anthony és Talen Horton-Tucker is hatékonyan értékesítette a lehetőségeit. A Magicnél a 21 pontos Cole Anthonyt és a 20-ig jutó Franz Wagnert érdemes kiemelni, de a Lakers most Anthony Davis nélkül is jobb volt, így hétből ötödször nyert és továbbra is tartja a nyugati hatodik helyét.

A Lakers legjobb dobói: James 30/9, Westbrook 19, Horton-Tucker 19/9
A Magic legjobb dobói: Anthony 21/12, F. Wagner 20/6, Carter Jr. 16/6

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Milwaukee Bucks 97–112
Detroit Pistons–Brooklyn Nets 104–116
Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 84–103
San Antonio Spurs–New Orleans Pelicans 112–97
Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 111–116
Los Angeles Lakers–Orlando Magic 106–94

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik