NBA: simán nyert a Sixers, és a Mavs is visszavágott a Sunsnak

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.07. 08:14
null
80 pont alatt tartotta a Miamit a Joel Embiiddel megerősödő Philly (Fotó: Getty Images)
80 pont alatt tartotta a Miamit a Joel Embiiddel megerősödő Philly és a Dallas is levédekezte az eddig foghatatlannak gondolt Phoenixet – mindkét párharcban szépített a hátrányban lévő csapat.

 

Philadelphia 76ers–Miami Heat 99–79

Embiid visszatért, dominált a Sixers. Amikor a mérkőzés előtt a helyi szpíker bejelentette, hogy „nincsenek sérültjeink”, valósággal megőrült az aréna, hiszen tudták: ez azt jelenti, hogy Joel Embiid ott lehet a pályán. Az alapszakasz pontkirálya szakadt hüvelykujjal, az agyrázkódásából felépülve, maszkot viselve szállt be a párharcba és bár támadásban még nem volt korábbi önmaga (18 pont, 11 lepattanó, 5/12 mezőnyből, 8/10 büntető), de a jelenléte felpörgette a társait, a közönséget és megváltoztatta az egész meccs dinamikáját. Vele elkezdett működni a védekezés, a 2–0-s hátrányban lévő társaságon pedig érződött a motiváció, sokkal agresszívebben, fizikálisabban játszottak, saját bevallásuk szerint reményt kaptak – ennek megfelelően pedig végig vezettek is az este folyamán. A Philly már az első negyedben, 18–8-nál meglépett tíz ponttal és onnantól ezt a különbséget menedzselte, hol növelt rajta, hol a Heat javult fel és tudott közelebb férkőzni, de egyszer sem fordult át - a harmadik negyedben rezgett kicsit a léc, de 51–50 után Danny Green fél perc alatt két triplát pörkölt be, majd 57–57 után Tyrese Maxey villant villámgyorsan kettőt. A záró etapban aztán szétnyílt az olló, rögtön egy 10–2-vel kezdett a vendéglátó és többször már nem engedte veszélyes közelségbe ellenfelét, 31–14-re nyerte az utolsó játékrészt, a 79 kapott pont parádés teljesítmény és a 20 pontos győzelem is az – feljöttek a víz alól, de hasonló szinten kel folytatniuk, hogy valóban továbbjuthassanak. Embiid mellett emeljük ki az említett Greent, aki a legutóbbi 1/10-es triplamutatója után most 7/9-et bombázott be, Tyrese Maxey a 0 pontos első félideje után a másodikban 21-et szórt és 5/6 triplát süllyesztett el 6 gólpasszal, de James Harden és Tobias Harris is meg-megvillant – az eddigi vállalhatatlan triplázás után most 48.5 százalékkal céloztak kintről, 19–6-ra nyertek leindításból, szinte mindent jól csináltak.

Csak Butler állt a gáton. A Heatnél is volt egy nagy visszatérő, a sorozatban négy meccset kihagyó Kyle Lowry csatlakozott az első kiemelthez, de finoman szólva nem volt ez olyan diadalmenet, mint a túloldalon Embiidé: a veterán irányító 25 perc alatt 0 ponttal, 0/4-es mezőnymutatóval, 3 gólpasszal és 4 faulttal „segített”. Mégsem lehet a nyakába varrni semmit, mert most az egész csapat pocsék volt, Bam Adebayo egy 23 és egy 24 pontos meccs után elveszett Embiid ellen (9 pont, 3 lepattanó, 5 fault), PJ Tucker négy pontot dobott, Max Strus 3/11 triplát tett hozzá, a Vincent, Oladipo páros szinte „fel sem tűnt” és Tyler Herro is úgy jutott el 14 egységig, hogy ehhez 15 dobásra volt szüksége. Egyetlen játékos nőtt fel a Philly által jelentett kihíváshoz, Jimmy Butler, aki 33 pontot dobott 12/22-es mezőnymutatóval és leszedett 9 lepattanót is, de mivel abszolút senki nem tudott fellépni mellé, így ez csak arra volt elég, hogy a harmadik negyed végéig szoros legyen a küzdelem – érdekes viszont, hogy Butler nélkül tíz percet kellett volna megoldania a csapatnak, ezt sikerült 16 ponttal elveszíteni. Összességében hátul a bekapott triplák ellenére nem dolgoztak különösebben rosszul, főleg félpályán, mert a gyorsindítások ellen az-rt figyelmetlennek és lassúnak bizonyultak, de leginkább a támadójátékuk miatt kaptak ki: 35 százalékkal céloztak mezőnyből és 23 százalékkal tripláztak, ezzel és a 79 dobott ponttal nyilvánvalóan nem lehetett esélyük. Ha támadásban sikerül újra ritmust fogniuk és megtalálniuk az ellenszert, fizikálisan és mentálisan is utolérni a Sixerst, akkor akár már legközelebb is lesz sanszuk, ha nem, akkor kínkeserves lehet számukra a folytatás.

A 76ers legjobb dobói: Green 21/21, Maxey 21/15, Embiid 18
A Heat legjobb dobói: Butler 33/3, Herro 14/6, Adebayo 9, Strus 9/9

A párharc állása: 2–1 a Heat javára.

 

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 103–94

Visszavágott a Dallas. Két, már-már reménytelennek tűnő mérkőzés után ezen az estén a párharc során először le tudta védekezni a Phoenixet a Mavs, ez pedig rögtön győzelmet is ért Jason Kidd csapata számára. A hazaiak ezúttal sem kezdtek jól, de 5–11 után egy 15–2-es rohamot raktak össze még az első negyedben, innentől pedig végig ők vezettek a találkozó folyamán - a nyitó etap végén kilenc ponttal jártak előrébb, a másodikban pedig végig tíz egység körül mozgott a távolság. A nagyszünet után aztán másfél perc alatt egy 11–0-t repesztettek a texasiak, amellyel már kényelmes előnyt építettek fel, innentől nagyrészt 15-20 pont közötti fórt menedzselhettek, egyszer-egyszer tudott 10–15 közé benézni a Suns, majd a záró etapban hiába próbálta felszívni magát az első kiemelt, Finney-Smith, Bullock és Doncic révén sorra jöttek a demoralizáló dallasi kosarak. Az utolsó percekben még bejött tíz alá a Phoenix, de Jalen Brunson fontos dobásaival ezt is megoldotta a Dallas, 55 másodperccel a vége előtt pedig Reggie Bullock hármasa eldöntötte a küzdelmet – ha az kimarad, akkor még mínusz nyolcnál támadhatott volna a Suns, így viszont nem volt miről beszélni. Az nem kérdés, hogy a sokkal-sokkal hatékonyabb védekezés volt a siker kulcsa, eladott labdákba hajszolták ellenfelüket, a kétpontos dobásokat abszolút limitálni tudták, közben pedig a túloldalon Luka Doncic (26 pont, 13 lepattanó, 9 gólpassz) mellé végre felnőtt Brunson is, aki 28 ponttal és 5 gólpasszal segített be. A padról Maxi Kleber hozott 14 pontot, 4 gólpasszt és 3 blokkot, ő remekül szállt be, a kezdőben pedig Bullock és Finney-Smith 8/21 triplája ugyan nem extra, de akkor találtak be, amikor nagyon kellett. Az összeomlást ezzel elkerülték, 2–1-ről még bármi lehet, de ahhoz ezt a védekezést állandósítani kell, meglátjuk a negyedik meccsen, hogy ez sikerül-e.

Visszaesett a Suns. Két elképesztő meccs után most kicsit mintha fáradtnak tűnt volna a Phoenix, tompábban mozogtak Bookerék, pontatlanabbul játszottak és a Dallas fizikálisabb játéka nem ízlett neki ebben a formában. Chris Paul szokatlanul sokat hibázott, 12 pontja és 4 gólpassza mellé ugyanis 7 labdát is eladott, összességében 17–8-ra kaptak ki ezen a téren csapatként, a festékben pedig 50–32-re maradtak alul, ezek voltak az igazi kulcsfaktorok - a tripláikat bedobálták, bár nem vállalkoztak túl sokszor, de a gyűrű környékén most nem tudtak érvényesülni, a bemozgásaik, leválásaik ezúttal nem ültek. Deandre Ayton azért így is dobott 16 pontot és leszedett 4 támadópattanót, a Booker, Crowder páros 9/14 hármast küldött a gyűrűbe, de most nem volt bennük elég átütőerő és a védekezésükkel sem tudták ezt ellensúlyozni. Booker annyit reagált, hogy megdicsérte a Dallast és elmondta, hogy most keményen játszottak, jól védekeztek, ez van, playoff-szériáról beszélünk – Paul viszont magára vállalta a dolgot, szerinte ha ő nem adja el a labdákat így, ahogy tette, akkor egészen másképp alakul a mérkőzés. Még mindig ők vezetnek, a pályaelőnyük is megvan, de a Mavs jelezte, hogy könnyen nem adja magát, kíváncsian várjuk a következő találkozót.

A Mavericks legjobb dobói: Brunson 28/3, Doncic 26/6, Bullock 15/12
A Suns legjobb dobói: Crowder 19/15, Booker 18/12, Ayton 16

A párharc állása: 2–1 a Suns javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik