NBA: Indianában nyert a Suns, LaMelo Ball történelmet írt

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.01.10. 08:59
null
LaMelo Ball (balra) történelmet írt (Fotó: Getty Images)
Kitartott a Hornets, a Spurs és a Dallas jó formája is, a Bucks Jannisz Antetokumbo nélkül nyert, CJ McCollum 37-et dobott a Kingsnek, a Miami hozta a kötelezőt Washingtonban, a Sixers pedig hét emberrel állt ki a Denver ellen az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján.

 

Philadelphia 76ers–Denver Nuggets 103–115

 

Le kellett játszani. Seth Curry pozitív koronavírus-tesztje után hat bevethető játékosa maradt a Sixersnek, ami azt jelentette volna, hogy halasztani kell a meccset, de a liga végül további három játékost kivont a protokoll alól, hogy megrendezhessék az összecsapást. A Phillynél viszont sérülés miatt kihúzták a mérkőzésről Joel Embiidet és Ben Simmonst is, Doc Rivers megmondta, hogy így nem fogja őket pályára küldeni – mivel a liga kötelezte őket a meccs lejátszására, így végül aktiválták a sérült Mike Scottot, hogy meglegyen a minimum nyolc nevezett játékos, de Rivers azt is jelezte már előre, hogy Scott sem tud játszani. Ennek ellenére a Sixers megtette, amit kellett és lejátszotta a derbit hét emberrel – sőt, becsülettel helyt is állt, a félidőben még csak hét pont volt a hátránya, majd a harmadik negyedben érvényesítette a papírformát a Denver.

A 76ers legjobb dobói: Maxey 39/9, Joe 13/9, Mathias 12/6
A Nuggets legjobb dobói: Harris 21/15, Jokics 15, Barton 14, Murray 14/6

Charlotte Hornets–Atlanta Hawks 113–105

Ball történelmet írt. Két napja egyetlen gólpasszal csúszott le NBA-pályafutása első tripla duplájáról LaMelo Ball, a Charlotte Hornets újonc irányítója, ezen az összecsapáson azonban már semmi sem tarthatta vissza ettől: 22 ponttal, 12 lepattanóval és 11 gólpasszal zárt, ezzel pedig megdöntötte Markelle Fultz rekordját és ő lett a liga történetének legfiatalabb játékosa (19 évesen), aki TD-t ért el. A Hornets történetében is ő lett az első, aki ilyenre volt képes a kispadról beszállva, az NBA-ben pedig ő az ötödik játékos, aki újoncként csinált tripla-duplát, ráadásul ez most győzelemmel is párosult. Ball a 22 pontját 9/13-as mezőnymutatóval hozta és csapata legjobbjaként tündökölt, mellette PJ Washington (22 pont, 7 lepattanó, 6 blokk) és Terry Rozier (23 pont, 4/9 tripla, 4 labdaszerzés) is villogott, a második negyedben tíz pont körüli előnybe kerültek és onnantól végig menedzselni tudták a különbséget. Belefért Gordon Hayward visszafogottabb napja és az elvesztett lepattanózás is, sorozatban harmadik győzelmükkel újra 50 százalékon állnak.

Egyre mélyebben az Atlanta. Zsinórban negyedik vereségét szenvedte el a szezont jól kezdő Hawks, ráadásul a kezdőbe kerülő Bogdan Bogdanovics a második negyedben térdsérülést szenvedett és utána nem tudott visszatérni a pályára – ezt már csak tetézi, hogy Trae Young csuklóját is jegelni kellett, úgyhogy az amúgy is veretes sérültlistájuk most tovább bővült. Young egyébként is gyengén dobott és csapatszinten is csak 37 százalékkal tüzeltek mezőnyből, egyelőre nincs megoldásuk a gondjaikra, most is erőtlen játékkal kaptak ki - a Hornetstől rövid időn belül másodszor, igaz, következőleg a „kiürített” Philly ellen lesz esélyük megtörni a szériát.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 23/12, Washington 22/6, Ball 22/9
A Hawks legjobb dobói: Reddish 21/12, Hunter 20/3, Young 15

Indiana Pacers–Phoenix Suns 117–125

Javított a Suns. Előző este némi meglepetésre az addig csak egy meccset nyerő Detroittól kapott ki a Phoenix nagy előnyt leadva, hosszabbításban, most viszont úgy verte meg Kelet eddigi egyik legjobb, 6–2-vel érkező csapatát back-to-back, mintha az a mérkőzés nem is létezett volna. Nyoma sem volt fáradtságnak, tompaságnak, a vendégek közel 50 százalékkal dobtak mezőnyből, 39 százalékkal tripláztak és 33 gólpasszukra összesen három (!) eladott labda jutott – Chris Paul dupla-duplázott, Devin Booker 25 ponttal és 7 gólpasszal jelentkezett, Deandre Ayton 14 lepattanót húzott le, a kispadról is jött segítség, a fő pontfelelős pedig Mikal Bridges lett, aki 34 pontos karriercsúcsot, 12/18 jó dobást, közte 6/8 triplát tett a közösbe. A védekezésük nem volt az igazi, de ezt most kimozogták, vezettek már 15 ponttal is – a záró etapban 98–96 után egy 11–0-s futással hagyták állva a Pacerst, és onnantól már végig magabiztos előnyben voltak. Ezzel a győzelemmel kijavították a detroiti betlit, és 7–3-mal utolérték a Lakerst Nyugat, egyúttal a Sixerst és a Bostont a liga élén.

Nem bírta végig a Pacers. A hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, de aztán fokozatosan átvette az irányítást a Suns és bár az Indy a harmadik negyedben Domantas Sabonis one-man show-jával még egálközelben maradt, de a vezetést már nem tudta visszavenni, majd a záró etap elején a Phoenix elhúzott. A Pacersnél az említett Sabonis nagy meccse (28 pont, 22 lepattanó, 4 gólpassz) mellett Malcolm Brogdon (22 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) is villogott, Myles Turner dupla duplázott, a padról McDermott és Justin Holiday is jól szállt be, csapatszinten 40 százalék felett tripláztak, de a Suns most egész egyszerűen túldobta őket, védekezésben egyáltalán nem találtak megoldást – a negyedik negyedben már csak üldözni tudták ellenfelüket, de reális esélyük nem volt a győzelemre. 6–3-mal egyelőre így sem állnak rosszul, most viszont elmennek egy ötmeccses nyugati túrára, ott azért kiderül, hogy mennyire jók...

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 28, Brogdon 22/9, J. Holiday 17/6
A Suns legjobb dobói: Bridges 34/18, Booker 25/3, Johnson 16/12

Washington Wizards–Miami Heat 124–128

Kicsit korán engedte el a Miami. A tartalékos, fáradt Wizards ellen mindenképpen kötelező volt a győzelem a Heat számára, de a floridaiak valamiért egyáltalán nem akartak védekezni az első félidőben, így az egész olyannak tűnt, mint egy első edzőmeccs – lötyögés, dobálgatás intentizás és energia nélkül. A 47–44-es első negyed után a másodikban már többet hibáztak a felek, de védekezésről ott sem beszélhettünk, úgyhogy csak négy ponttal vezetett a nagyszünetben a Miami, Erik Spoelstra pedig itt néhány keresetlen szóval elmagyarázta csapatának, hogy mi is a probléma – a játékosok vették az adást, a harmadik negyedben 15 ponton tartották a Washingtont, megléptek 24-gyel és eldöntötték a küzdelmet. Az más kérdés, hogy aztán ismét visszatértek a „kényelmes” állapotba, 38 pontot kaptak a záró etapban és a végére azért közel engedték ellenfelüket, igaz, nagy veszélyben azért nem forgott a győzelmük, de Spoelstra ezzel megint nem volt elégedett – egyénileg egyébként Herro (31 pont, 9 lepattanó, 12/20 mezőnyből), Butler (26 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és a 20 perc alatt 7/9 triplát beszóró Dragic emelhető ki náluk.

A vártnál is tartalékosabb volt a Wizards. Russell Westbrook hiánya egyértelmű volt a back-to-back miatt, de nagyjából egy órával a feldobás előtt kiderült, hogy Bradley Beal is az egészségügyi protokoll alá került, ő sem játszhat, majd Thomas Bryant két perc után megsérült és onnantól rá sem számíthattak – a térdével voltak gondok, ma megy MRI-re. Ennek ellenére a könnyed dobálgatásra természetesen kaphatóak voltak, hatan is kétszámjegyű ponttermést jegyeztek náluk, az újonc Deni Avdija egy 20–5–5-öt rakott le az asztalra 5/9 triplával és a végeredményt szorossá tették, de nem tudták borítani a papírformát – otthon továbbra is nyeretlenek, a kérdés viszont most az, hogy meddig nincs Beal, illetve hogy mi van Bryant térdével.

A Wizards legjobb dobói: Mathews 22/12, Avdija 20/15, Hachimura 17
A Heat legjobb dobói: Herro 31/3, Butler 26, Dragic 21/21

Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 100–90

Jannisz nélkül sem hibázott a Bucks. Az előző esti vereség után, back-to-back lépett pályára a Milwaukee, méghozzá a regnáló MVP, Jannisz Antetokumbo nélkül, aki inkább a sérült hátát pihentette. Persze így is teljesebb kerettel állhattak ki, mint az ezer sebből vérző Cavs és ha nem is látványos játékkal, de ezt azért érvényesíteni is tudták: 19 ponttal vezettek már a második negyedben, majd bár innen hamar visszajött látótávolságon belülre a Cleveland, de a hazaiak összességében kontrollálták az eseményeket. Andre Drummonddal nem tudtak mit kezdeni, de a Cavs támadójátékát nem hagyták kibontakozni és amikor kellett, akkor elöl mindig hozzátettek valamit – Middleton végül 27 pontig jutott 5 lepattanóval és 6 gólpasszal, a Jannisz helyén kezdő Bobby Portis 17 egységet tett a közösbe 11 lepattanóval és 4 labdaszerzéssel, de Holiday, DiVincenzo és Wilson is tíz pont fölé jutott. Összességében magabiztos győzelmet arattak legjobbjuk nélkül, 6-4-re állnak, most pedig Orlandóba látogatnak.

Drummond mindent megtett. 26 pontot és 24 lepattanót jegyzett a Cavs centere, ezzel ő lett az első clevelandi játékos Anderson Varejao és 2012 óta, aki 20-20-as dupla duplát tudott gyártani – rá abszolút nem lehetett panasz ezen a találkozón sem. Viszont a Cleveland jelenleg egyszerűen nem önmaga, Sexton, Garland, Dellavedova, Love, Exum, Porter Jr. és Windler hiányzott a keretből különböző okok miatt, ez pedig gyakorlatilag a fél csapat, tele meghatározó játékosokkal - így nem meglepő az erőtlen támadójáték, a 90 dobott pont és a vereség, várják, hogy visszatérjenek a sérültjeik, addig nem lehetnek elvárások velük szemben.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 27/9, Portis 17/3, Holiday 15
A Cavaliers legjobb dobói: Drummond 26, Dotson 21/6, Nance Jr. 17/9

Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 122–125 – hosszabbítás után

Towns visszatért. Karl-Anthony Towns még a Minnesota második meccsén szenvedett csuklósérülést, azóta nem számíthattak rá, nélküle pedig annyira rossz volt a csapat, hogy 2–0 után egy 0–6-ot produkált - a center most visszatért és kis híján rögtön győzelemre is vezette övéit. Towns 25 ponttal, 13 lepattanóval és 4 gólpasszal segítette csapatát, védekezésben is kiosztott három blokkot, lepattanói közül hat is a támadópalánk alatt érkezett, úgyhogy nagyon sokat tett hozzá és a visszatérése a többieket is felvillanyozta – Malik Beasley például 29 pontot és 7/11 triplát jegyzett, hatan érték el náluk a tízpontos határt, 50 százalékkal dobtak mezőnyből és távolról is, megnyerték a lepattanózást és ki-ki meccset játszottak a Clippers-Lakers párost is „elintéző” Spursszel. A rendes játékidő végén aztán kis híján nyertek, dobásuk volt a győzelemhez, a hosszabbításban viszont már kevesebb esélyük volt – így is támadhattak az egyenlítésért, de eladták a labdát, úgyhogy sorozatban hetedszer is kikaptak.

DeRozan a kezébe vette a dolgokat. Érezte a Spurs vezére, hogy ez a Wolves most nem lesz olyan könnyű feladat, mint az utóbbi meccseken, úgyhogy amikor kellett, akkor mindig megtolta kicsit csapata szekerét és a rendes játékidő végén elég nagy szükség is volt rá – az utolsó másfél percben egymaga kilenc pontot szerzett és ő mentette hosszabbításra a találkozót. A ráadásra már a többiek is felnőttek mellé, megvillant Murray (22 pont, 14 lepattanó) és Mills (21 pont, 5/8 tripla) is, de azért alapvetően a 38 pontig jutó DeRozan volt az, aki hozta ezt a győzelmet a vendégek számára – egyébként egyáltalán nem dobtak jól, de a büntetőkkel, a jóval kevesebb eladott labdával és az említett DeRozan clutch játékaival végül kiharcolták a sikert. Gregg Popovich alakulata ezzel 3–0-ra áll idegenbeli túráján, most pedig back-to-back újra mérkőznek a felek Minnesotában.

A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 29/21, Towns 25/6, Russell 16/3, Reid 16/9
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 38, Murray 22/9, Mills 21/15

Dallas Mavericks–Orlando Magic 112–98

Elbírta a hiányzókat a Mavs. Sérülés miatt továbbra sem számíthatott Porzingisre a hazai együttes, a COVID-karantén miatt pedig most már Brunson, Finney-Smith és Richardson sem léphetett pályára a Dallasnál, de a bevethető játékosok átérezték a helyzet súlyát és több remek teljesítménnyel végül győzelmet aratott Rick Carlisle alakulata. A munkát természetesen Luka Doncic koordinálta össze, aki 20 ponttal, 11 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, de a pontfelelős posztot most átadta Tim Hardaway Jr.-nak (36 pont, 8/13 tripla) és Trey Burke-nek (29 pont, 7/8 tripla), akik ketten szétlőtték az Orlandót – nekik köszönhetően végül összesen 20 triplát küldött a gyűrűbe a Mavs és összességében egyértelmű sikert könyvelhetett el. A kilenc ponttal nyert első negyed után akadtak azért kisebb gondjaik, a harmadik játékrészben hat ponttal már a Magic vezetett, de egy 18–2-es rohammal visszavették az előnyt és onnantól már nem inogtak meg többet – zsinórban harmadszor nyertek, elkapták a fonalat.

Most helytállt a Magic. Fultz és Fournier révén két kezdőjátékosát nélkülözte az Orlando, de a nagyobb kérdés most az volt, hogy az előző esti lélektelen csoszogás és 42 pontos vereség után lesz-e annyi a gárdában, hogy back-to-back legalább vállalható meccset játszik. Ez bőven sikerült, a harmadik negyedben futott 15–1-ükkel a vezetést is átvették és bár a végén annyi erejük, tudásuk nem volt, hogy kiharcolják a győzelmet, de emiatt a meccs miatt már nem kell szégyenkezniük – Nik Vucsevics most is termelt 30 pontot 15 lepattanóval, de csapatszinten csak 6/31-gyel tripláztak, azt kell kitalálniuk, hogy Fultz nélkül hogyan hozzák egyensúlyba a támadójátékot.

A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 36/24, Burke 29/21, Doncic 20/9
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 30/6, Gordon 16/3, Birch 12

Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 99–125

McCollum csillogott. Nagyon simán nyerte ezt a mérkőzést a Portland, a Sacramento nem fejtett ki nagyobb ellenállást, így a vendégek rögtön az első negyedet 38-24-re nyerték és később is végig kézben tartották a dolgokat. Tették mindezt úgy, hogy Damian Lillard (17 pont, 5/16 mezőnyből, 1/7 tripla) ezúttal egyáltalán nem dobott jól, vezérré viszont idén már sokadszor előlépett helyette CJ McCollum: Lillard hátvédtársa a nagyszünetig 16 pontot szerzett, majd a harmadik negyedben alig hét perc alatt megint ugyanennyit – végül 37 egységig jutott 6/11 triplával úgy, hogy mindössze 29 percet töltött a parketten. A harmadik negyed említett időszakában dőlt el végleg a küzdelem, egy 22–8-at futott a Blazers és vezetett már 31 ponttal is, mielőtt pihenőt kaptak a kezdők – simán hozták a kötelezőt a fáradt, szétesett Kingsszel szemben, úgyhogy 5–4-ről folytathatják majd.

Padlón a Sacramento. Előző este 144 pontot kapott a Torontótól, most ugyanolyan vállalhatatlan védekezést mutatott be a Kings, Luke Walton csapata így hatból ötször kikapott és a jó rajt óta elkezdett süllyedni. A tréner szerint azt kell megérteniük, hogy nem lehetnek ilyen „kihagyott” estéik, mert annak ebben a ligában mindig ilyen vereség lesz a vége, minden mérkőzésen küzdeni kell, harcolni kell, megtenni mindent – az egyetlen pozitívum náluk továbbra is az újonc Tyrese Haliburton, aki Richaun Holmes sérülése miatt először kezdett az NBA-ben (egy háromhátvédes szerkezetben) és 12 ponttal, valamint 8 gólpasszal zárt.

A Kings legjobb dobói: Bagley 15/3, Haliburton 12/3, Robinson 11/3, Whiteside 11
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 37/18, Lillard 17/3, Anthony 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Denver Nuggets 103–115
Charlotte Hornets–Atlanta Hawks 113–105
Indiana Pacers–Phoenix Suns 117–125
Washington Wizards–Miami Heat 124–128
Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 100–90
Dallas Mavericks–Orlando Magic 112–98
Sacramento Kings–Portland Trail Blazers 99–125

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik