NBA: Curry 43 pontjával visszavette a pályaelőnyt a Warriors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.06.11. 07:38
null
Steph Curry ellenállhatatlan játékkal rukkolt ki a nagydöntő negyedik meccsén (Fotó: Golden State Warriors)
Az utolsó öt percben lefagyott a Celtics, a GSW fordított és győzött Bostonban, ezzel ismét egyenlő az állás az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjében.

 

NBA
NAGYDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

Boston Celtics–Golden State Warriors 97–107

Az utolsó öt perc döntött. A mérkőzést a Celtics kezdte jobban, de Andrew Wiggins nyolc pontjával és Steph Curry két triplájával hamar elkapta a fonalat a Warriors, amely a korábbi meccsekhez képest más kezdőötöst küldött ki a pályára: Steve Kerr kivette onnan Kevon Looney-t és Otto Porter Jr.-ral nyitott, így alacsonyabb szerkezetre váltott. A találkozó nagyobb részében mégis a Boston volt pontosabb, bár voltak időszakok, amikor a GSW átvette a vezetést, de ez jellemzően csak egy-két pontot jelentett, míg a hazaiak egy-egy futással azért hat-hét pontra is el tudtak lépni. A nagyszünetben öttel vezettek, de a harmadik negyed végére megint fordított a Golden State, majd a záró etap első felében ismét a Celtics volt hatékonyabb – hogy aztán az utolsó öt percre lefagyjon Ime Udoka csapata. A vendéglátók 94–90-es előnnyel mentek neki ennek a sorsdöntő időszaknak, de innentől sorozatban hat (!) mezőnykísérletüket rontották el, amelyből öt is a triplavonalon túlról érkezett, a GSW pedig ezt kihasználta: Curry és Klay Thompson is betalált távolról, Curry egy szép „floatert” is hozzátett, illetve Wiggins is dobott egy kettest. 94–90-ről 94–100 lett, mielőtt Al Horford egy triplával megtörte a bostoni kosárcsendet, de erre Draymond Green támadópattanójával és Kevon Looney duplájával válaszolt a Warriors, majd Jaylen Brown eladta a labdát, Derrick White kihagyta az utolsó hármast, Curry büntetői pedig beállították a végeredményt. Az utolsó öt percben tehát 1/8-at dobott a Celtics, míg Curry csak ekkor tíz pontot jegyzett, ami eldöntötte a küzdelmet – nagy fordítással nyert a Golden State, ezzel egyenlített a párharcban és visszavette az első mérkőzésen elvesztett pályaelőnyét.

Egy Curry-tripla a hétből

 

 


Curry szenzációs volt. Nemcsak a hajrában, de az egész mérkőzésen dominált a GSW vezére, aki jó néhány nehéz, elesős, védővel a nyakában elengedett hármast bombázott be és eddig sem szerény nagydöntője legjobb produkcióját nyújtotta. Az irányító 43 ponttal zárt, 14/26-ot dobott mezőnyből, 7/14-et távolról, 8/9-et a vonalról és bár a négy gólpassza nem kiemelkedő, de leszedett tíz lepattanót, amire nagyon nagy szüksége volt a Warriorsnak. Mellette Klay Thompson 17 dobásból jutott el 18 pontig, a padról Jordan Poole is hozzátett 14 pontot, de Curryn kívül Wigginst tudjuk igazán kiemelni, aki a 17 pontja mellett 16 lepattanót húzott le – illetve a padról 11 lepattanóval beszálló Looney-t se felejtsük el, jól állt neki ez a szerepkör. A Celticsnél Jayson Tatum (23 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk, 8/23 mezőnyből, 6 eladott labda) és Jaylen Brown (21 pont, 9/19 mezőnyből) sem hozott extrát, igazából Robert Williams III (12 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk és rengeteg megváltoztatott dobás) emelhető ki leginkább, Horford és Smart sem játszott igazán jól. Döntő volt, hogy a festékben ismét a Warriors nyert és kiszorította onnan ellenfelét (csak 32 pontot kapott erről a területről), illetve hogy 55-42-re megnyerte a lepattanózást a vendégcsapat, amely 16 támadópattanót húzott le – a Boston csak 40 százalékkal dobta a ketteseit, ez most sem volt elég.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 23/12, Brown 21/6, Smart 18/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 43/21, Thompson 18/12, Wiggins 17/6

Az egyik fél negyedik győzelméig tart párharc állása: 2:2

A NAGYDÖNTŐ TELJES PROGRAMJA
Június 3.: Golden State Warriors–Boston Celtics 108–120
Június 6.: Golden State Warriors–Boston Celtics 107–88
Június 9.: Boston Celtics–Golden State Warriors116–100
Június 11.:Boston Celtics–Golden State Warriors 97–107
Június 14., 3.00:Golden State Warriors–Boston Celtics (Tv:Sport1/Sport 2)
Június 17., 3.00:Boston Celtics–Golden State Warriors (Tv:Sport1/Sport 2)
Június 20., 2.00:Golden State Warriors–Boston Celtics (ha szükséges) (Tv:Sport1/Sport 2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik