Hatalmas Pacers-bravúr a GSW ellen, Dallasban nyert a Suns

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.01.21. 09:08
null
Chris Duarte (jobbra) 27, Stephen Curry 39 pontot dobott, mégis előbbi örülhetett a végén (Fotó: Getty Images)
Otthon égett meg a Warriors, a ligaelső nyerte a játéknap rangadóját, a New York ellen pedig megint a saját szurkolótábora tüntetett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján.


New York Knicks–New Orleans Pelicans 91–102


A harmadik negyedben nyerte meg a Pelicans.
Már a meccs elején is jól mozogtak a vendégek, az első negyedben remek védekezéssel bontották le a New York játékát és tíz ponttal nyerték a játékrészt, de a nagyszünetig rendezte a sorokat a Knicks és négy egységnyire szűkült a távolság. A fordulást követően azonban robbantott a New Orleans, Willie Green legénysége egy 32–12-es etapot futott, elöl-hátul lejátszotta ellenfelét és 25 pontos fórt alakított ki – innentől nem volt miről beszélni, a záró játékrészben már csak ezt kellett valahogy beosztani, amit kényelmesen meg is tett a társaság és elvitte a győzelmet. A végeredmény nem is mutatja meg eléggé, hogy mennyire a Pelsről szólt az este annak ellenére, hogy egyénileg senki nem hozott extrát, Jonas Valanciunas 18 ponttal lett a legjobb dobó – igaz, 50 százalékos mezőnymutatóval és 39 százalékos triplázással zártak a parádés védekezés mellett, az első három negyed során 60 pontot sem kaptak. Kihasználták a teljesen maga alatt lévő New York gondjait, köszönték szépen a lehetőséget és ezzel a sikerrel továbbra is ott vannak az utolsó playin-helyért zajló küzdelemben, következőleg a Pacerst fogadják majd.

Vissza a mélybe. A New York nemrég hatból öt győzelemmel tört ki a korábbi hullámvölgyből és úgy tűnt, hogy végre valami megmozdult a csapatnál, sikerül pozitívba fordítani a szezonját, de azóta sorozatban harmadszor kapott ki a Thibodeau-legénység, mindháromszor otthon és ismét azzal a pocsék a játékkal, amit korábban mutatott. Ezen az estén már megint folyamatos volt a pfújolás, a Madison Square Garden közönsége nehezen viselte a szörnyű produkciót és főleg a harmadik negyed borzalmai során tüntetett saját csapata ellen - ott támadásban teljesen esetleges, szétesett csapatként működött a gárda, hátul pedig dekoncentráltan, bizonytalanul mozogtak a játékosok. A pfújolás persze ezen nem segített, sőt, Josh Hart, a Pelicans játékosa szerint számára ez volt az első alkalom, amikor egy közönség nem támogatta a saját csapatát és ezzel pontosan a vendégeket tüzelte, erősítette meg - mentálisan nagy volt a különbség a felek között. A Knicksnél egyébként érthetetlen módon megint a kezdő betlizett, Julius Randle 1/9 dobással zárt, Kemba Walker 1/5-tel, Evan Fournier pedig 2/8-cal, ők hárman összesen 15 pontot tettek hozzá, ami kis túlzással fejenként is kevés lenne – még a 38 százalékot sem érték el mezőnyből, így pokoli nehéz dolguk lesz...

A Knicks legjobb dobói: Robinson 17, Barrett 17/3, Quickley 14/6
A Pelicans legjobb dobói: Valanciunas 18/3, Hart 17/6, Graham 15/12, Ingram 15/3

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 101–109

A végén emelt a tempón Paul és a Suns. A
liga legjobb formában lévő csapatai közül feszült egymásnak kettő ezen a mérkőzésen és egy ideig úgy tűnt, hogy célt érhet a back-to-back második felén pályára lépő Dallas. A hazaiak négy ponttal nyerték az első negyedet, nyolccal vezettek a nagyszünetben és még az utolsó játékrészt is nyolcegységnyi előnnyel kezdhették meg, ott azonban jött Chris Paul és egy jól időzített rohammal megfordította a derbit. A vendégek rutinos karmestere egymaga 10 pontot szerzett csak ebben az időszakban, hirtelen jóval agresszívebbé vált, minden helyzetben jól olvasta a játékot, jó döntéseket hozott, akkor siettette a csapatát, amikor kellett és akkor lassította, amikor arra volt szükség – Monty Williams, sőt, a hazaiak vezetőedzője, Jason Kidd is őt dicsérte, ezúttal ő jelentette a különbséget. A Phoenix a záró etapot végül 35–19-re nyerte meg, az utolsó három percben, 99–99 után egy 10-2-vel zárta a derbit a gárda, 19 másodpercnél pedig éppen Paul triplája jelentette a döntő szót. Mellette Devin Booker (28 pont, 6 gólpassz) is dicsérhető, csapatként pedig éppen a legjobbkor váltottak sebességet, így megnyerték a rangadót, 5-0-val hozták le idegenbeli túrájukat és 3.5 meccsre növelték előnyüket a tabella élén.

Doncic megsérült, a végére elfogyott a Dallas. Az utolsó negyed leeresztéséhez az is hozzátartozott a hazaiak részéről, hogy a harmadik játékrész hajrájában nyaksérülést szenvedett Luka Doncic - a szlovén klasszis rosszul esett és bár a záró etapban így is játszott nyolc percet, de csak 2/3-at dobott mezőnyből azok után, hogy addig 24 pontot szórt. Az ő visszaesésével nagyon megállt a Mavs tudománya, így még nagyobb volt a kontraszt a feljebb kapcsoló Paulhoz és a Sunshoz képest – a hajráig tartották magukat, de az utolsó percekben elsöpörte őket a vendégcsapat. Persze nem segített az sem, hogy Doncic egymaga nyolc labdát szórt el (Paul például egyet sem) és hogy csapatszinten 19-szer vesztették el a játékszert, így azt sem tudták megbüntetni, hogy az első félidőben szétvédekezték ellenfelüket és Bookerék sorozatban 17 triplát hagytak ki. Összességében nem játszottak rosszul, a back-to-back második felén a befejezés hiányzott, de így is stabilan ötödikek Nyugaton.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 28/6, Brunson 19/3, Porzingis 18/6
A Suns legjobb dobói: Booker 28/3, Paul 20/6, Crowder 13/9

Golden State Warriors–Indiana Pacers 117–121 – hosszabbítás után

Hatalmas Pacers-bravúr.
A Lakers elleni győzelem másnapján, a back-to-back második felén, eddig összesen négy idegenbeli győzelemmel, ráadásul teljes mértékben B kerettel állt ki az Indiana: Turner, Sabonis, Brogdon és LeVert sem játszott, a Duarte-Sykes-Holiday-Craig-Bitadze kezdő azért mindent elárul a rotáció erejéről. Ennek ellenére óriási meglepetést okozott a társaság, amely a kissé elrontott (illetve papírforma...) első negyed után összeszedte magát, a harmadik játékrészben átvette a vezetést, a záró etap hajrájához közeledve négy-öt ponttal is vezetett, majd miután Steph Curry megfordította az állást, hat másodperccel az órán Justin Holiday triplájával kiharcolta a hosszabbítást. Ott megint fej-fej mellett haladtak a felek, majd az utolsó két percen belül Sykes döntött: bevert egy óriási triplát 115-115-nél, a következő játékból egy ziccert is a gyűrűbe küldött, innentől pedig már lehozták a végét. Duarte 27 pontja kiemelendő, de egyébként ez egy rendkívül lelkes, harcos játékkal összehozott csapatsiker volt, amellyel hatalmas bravúrt mutattak be – még mindig nagyon messze vannak a playin-helyektől, de ezen az előző két meccsen valami talán megmozdult náluk.

Kínos vereség. A Warriorsnak Draymond Green nélkül is abszolút kötelező lett volna megnyernie ezt a meccset, de túl lazán és dekoncentráltan játszott a gárda – rengeteg rossz dobást vállaltak el Steve Kerr szerint, a védekezésre pedig abszolút nem fordítottak energiát. Így is jól kezdtek, ami talán még inkább ebbe az irányba lökte őket felfogásban, majd a rendes játékidő végén nem tudták lezárni a küzdelmet és a hosszabbításban egyszerűen jobban akarta a győzelmet a fókuszáltabb, agresszívebb Pacers B. Steph Curry 39 ponttal és 8 gólpasszal zárta az estét, de egyrészt a társak nem nőttek fel a feladathoz, másrészt a hosszabbításban Curry sem dobott egyetlen pontot sem – továbbra is pocsék formában vannak, ezzel a hazai vereséggel viszont most nehezen tudnak elszámolni.

A Warriors legjobb dobói: Curry 39/18, Looney 13, Thompson 12
A Pacers legjobb dobói: Duarte 27/6, Holiday 16/12, Jackson 15

NBA
ALAPSZAKASZ

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 101–109
New York Knicks–New Orleans Pelicans 91–102
Golden State Warriors–Indiana Pacers 117–121 – hosszabbítás után

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik