Harden 51-et, Paul 41-et szórt, Cousins óriásit játszott

Vágólapra másolva!
2015.04.02. 09:43
null
Chris Paul (középen) az egyik hárompontosa után (Fotó: Reuters)
James Harden 51 pontos karriercsúcsa többet ért, mint DeMarcus Cousins elképesztő tripla-duplája, így a Rockets legyőzte a Sacramentót az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) szerdai játéknapján. A Thundernek három 30 pontos teljesítmény sem volt elég a Mavs ellen, Chris Paul 41 egysége viszont sok volt a Portlandnek a nyugati rangadókon. Brook Lopez kosarával nyert a Nets, iskolajátékot mutatott be a Washington, simán győzött a Spurs, a Hornets és a Toronto – a Bulls viszont elbukott Milwaukee-ban. Íme, a részletek!

 

 

Charlotte Hornets–Detroit Pistons 102–78

Meglepően nagy különbség. Egy pillanatig sem volt reális esélye a Detroitnak ma, a Hornets az első pillanattól kezdve kézben tartotta a mérkőzést. Amellett, hogy támadásban hatan is tíz pont fölé jutottak, védekezésben is hozták magukat, elvették a Pistons helyzeteit és már félidőben 11 ponttal jártak előrébb – Kemba Walker remekelt, de a két Williams és Al Jefferson is nagyon hasznos volt. A center térde továbbra is fáj, de folyamatosan duplázta a Detroit, szép passzokkal és négy blokkal igyekezett segíteni.

Drummond faultolt, Jackson megsérült. A Detroit sikere az utóbbi időben ezen a két játékoson múlt, ha megnézzük, hogy mennyit voltak pályán, rögtön látjuk a vereség okát. Drummond a második negyed túlnyomó részét kiülte faultgondok miatt, Jacksonnak pedig bokája ment ki – igaz, amúgy is botrányos dobóformát mutatott. Mivel mindkét kulcsembere gyengélkedett, nem lehetett igazi esélye a Pistonsnak, mindössze 35 százalékkal dobtak Meeksék, 22 százalékkal tripláztak és nem tudták megnehezíteni a vendéglátók dolgát.

A Hornets legjobb dobói: Ma. Williams 18/9, Walker 17/6, Henderson 14/3
A Pistons legjobb dobói: Meeks 15/3, Drummond 13, Tolliver 10/6

Orlando Magic–San Antonio Spurs 91–103

Takarékon is könnyen jött a siker. Sorozatban ötödik győzelmét aratta a San Antonio, méghozzá az ellenfelek számára ijesztő módon: a tavaly sokszor látott ritmus egyre inkább megvan a játékukban, ma pedig a kezdők közül senki nem játszott többet 22 percnél. Nem is ők villogtak igazán, hanem a kispad, az értelmi szerző ma Ginóbili volt, a pontfelelős pedig elsősorban Baynes, és bár sok könnyű dobást hibázott a címvédő, az előny folyamatosan nőtt: a negyedik negyednek már 25 pontos fórral vághattak neki a vendégek. A Spurs győzelmével sorozatban a 18. idényben jutott be a rájátszásba.

Más kávéház. Semmi különlegeset nem csinált a Magic, bár az első félidőben eladott nyolc labda jelentős segítség volt a Spurs számára, összességében jól tették a dolgukat. Elöl Oladipo 24 pontja mellett Vucsevics dupla duplázott és az első negyedben még partiban is tudtak lenni, aztán egy rohanással meglógott a címvédő. A mindössze kilenc kiharcolt büntető és a gyenge triplázás azért felróható Borrego együttesének, zsinórban negyedik vereségét szenvedte el a csapat.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 24/6, Harris 18/3, Vucsevics 16, Payton 14
A Spurs legjobb dobói: Baynes 18, Ginóbili 13/9, Belinelli 12/9

Washington Wizards–Philadelphia 76ers 106–93

Három negyednyi iskolajáték. Rendkívül koncentráltan és tudatosan jött ki a parkettre a Washington, pontosan tudták, hogy hol és hogyan fogják megnyerni ezt a mérkőzést, ennek megfelelően Wall 15 gólpasszal, Gortat 24 (10/11 mezőnyből, 14 pattanó), Beal 20, Porter 15 ponttal zárt. Mezőnyből 57.9 százalékkal céloztak a hazaiak és volt, hogy 34 ponttal jártak előrébb – az utolsó negyedben aztán kiengedtek, ezt 31-13-ra nyerte a Philly és jelentősen kozmetikázott a végeredményen.

Felmutatható számok. Ennyi maradt ma a vendégcsapatnak, Noel dupla-duplája mellett Smith 23 pontja, vagy Canaan és Thompson egységei jelenthetnek örömet, de összességében közük nem volt a találkozóhoz. Az elzárás-leválásokat tanárian játszotta a Wizards, Noelék pedig képtelenek voltak ezt levédekezni, az első félidőben 24 gólpasszt osztottak szét a hazaiak és 69 százalékkal dobtak mezőnyből.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 23, Beal 20, Porter 15/3
A 76ers legjobb dobói: Smith 23/3, Canaan 18/12, Thompson 16/12

Boston Celtics–Indiana Pacers 100–87

Turner volt a vezér. A Boston mindenese 13 pontja mellé 11 lepattanót szedett le és 12 gólpasszt osztott ki, az ő sokoldalú játékával nem tudott mit kezdeni a Pacers. Az elzárások után Zeller és Olynyk folyamatosan üresen maradt, a hazaiak 19 pontot szereztek leindításból is, az Indiana pedig egy rohanástól eltekintve képtelen volt válaszolni – szinte folyamatosan tíz pont feletti hátrányban játszottak. Bár George Hill remekelt (9/11 mezőnyből, 3/4 tripla), mellé csak Stuckey tudott fellépni, ezt pedig most gond nélkül túldobta a Boston.

Feldagadt szemmel is megy. Olynyk a találkozó előtt csapattársával, Shavlik Randolph-fal egy-egyezett és kapott egy könyököst a bal szemére – hatalmasra dagadt és a látásban is zavarta de úgy döntött, hogy nem üli ki a találkozót. Ha már játszott, aktivizálta is magát, 22 percet kapott a kispadról beszállva, ez alatt 19 pontot (7/10 mezőnyből, 3/4 tripla) tett be a közösbe.

A Celtics legjobb dobói: Zeller 19, Olynyk 19/9, Crowder 13, Turner 13/3
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 21/9, Stuckey 16/3, Miles 12/3

New York Knicks–Brooklyn Nets 98–100

Csak Lopez támadópattanója döntött. Jóval könnyebb mérkőzésre számíthatott a Brooklyn és sokáig úgy is tűnt, hogy nem lesz gondjuk a győzelem begyűjtésével. A remekül játszó Deron Williams vezérletével egy kisebb megingástól eltekintve fölényben játszottak és a negyedik negyednek 14 pontos fórral vághattak neki, de Cleanthony Early extrájával fokozatosan zárkózott a Knicks, majd az utolsó percbe érve egyenlítettek is a hazaiak. A döntő szót végül Lopez mondta ki, aki két másodperccel a vége előtt visszatette Deron Williams rontott közelijét, érdemi válaszra pedig már nem maradt ideje Derek Fisher csapatának.

Early-nek majdnem összejött. Andrea Bargnani 22 pontos estéje mellett is akadtak jó teljesítmények hazai oldalon, a negyedik negyedes felzárkózást pedig a végül 14-gyel záró Early vezette. Mind a 14 egységét a záró etapban szerezte, ő egyenlített ki és vitte a hátán az együttest – az utolsó dobása 2 mp alatt már a gyűrűt sem érte el, ennek ellenére dicséret illeti.

A Knicks legjobb dobói: Bargnani 22/6, Early 14/6, Ledo 13/6, Galloway 13/6
A Nets legjobb dobói: Williams 26/12, Lopez 18, Brown 14

Houston Rockets–Sacramento Kings 115–111

Harden újabb karriercsúcsa. Március 19-én kerek ötvenet hintett a Rockets MVP-jelöltje, amivel pályafutása addigi legjobbját nyújtotta – ma ezt egy egységgel még tovább javítva 51-gyel zárt. Most szinte nem tudott hibázni, 25 dobásából 16-ot elsüllyesztett, 8/9-cel triplázott (!!), bár hozzá kell tenni, hogy hét eladott labdát is végett. Mivel mellette Ariza és Jones is remekelt, a Rockets összesen 18 hármast süllyesztett el, Harden pedig üzent Steph Curry-nek és a szavazóknak...

Nem volt sima. A dobóhátvéd félelmetes estéje ellenére egyáltalán nem volt könnyű estéje a Houstonnak. Védekezésben nem álltak a helyzet magaslatán, a Kingsnél hatan is elérték a tíz pontot, 50 százalékkal dobtak mezőnyből és kintről is, a visszatérő DeMarcus Cousins pedig egészen brutális estét produkált: 24 pontja mellé leszedett 21 lepattanót, kiosztott 10 gólpasszt és hat blokkot is. Az ő káprázatos teljesítményével végig partiban volt a Kings, az utolsó negyedet meg is tudták nyerni hét ponttal, de a hajrában végül Hardenre nem volt válaszuk, a záró percben pedig nem tudtak pontot szerezni, így a Rockets egálra áll a Memphisszel a nyugati második helyen.

A Rockets legjobb dobói: Harden 51/24, Ariza 22/18, Jones 16/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 24, Casspi 18, Thompson 16

Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 95–91

Felszarvazott Chicago. Kezdi összeszedni magát a legutóbbi tíz összecsapásából hetet elveszítő Bucks. A védekezésével 41 százalékos mezőnyhatékonyságon tartotta ellenfelét a hazai csapat, ami viszont ennél is meglepőbb adat, hogy 20 eladott labdába kergették bele Butleréket. Nem lehet egyik Bucks-játékosra sem ráhúzni a vezér jelzőt, ugyanis egységesen dolgoztak meg a győzelemért, a negyedik negyedben Carter-Williams (9/19 mezőnyből, 10 lepattanó), Middleton és Henson (5/7, 5 lepattanó, 3 blokk) meghatározó játéka nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy behúzza a találkozót a vendéglátó. Ez a siker azt jelenti, hogy a Bucks jelenleg biztosan őrzi előnyét a főcsoport hatodik helyén az üldöző Heat és Nets előtt.

A végére elfogyott a Bulls. A teljes mérkőzésen szenvedett a külső dobásokkal (5/26) a vendég gárda, s hadilábon álltak a büntetőkkel is, melyből 13 maradt ki. Ennek ellenére a záró játékrészt előnyből várhatták Gasolék, jó ideig minimális különbséggel, de vezettek. Ezt követően azonban támadásban teljesen összecsúszott a csapat. Sorra jöttek a támadófaultok, eladott labdák és elhibázott dobások, melyek azt eredményezték, hogy a gárda hátrányba került, vereséget szenvedett. Butler (8/18, 7 lepattanó, 3-3 gólpassz és szerzett labda) meghatározó teljesítménye ez alkalommal kevésnek bizonyult, a padról csak Gibson (12 pont) nyújtott segítséget, Mirotic ma csak kereste a jó dobóformáját (3/10, 0/5 tripla). A mérkőzés utolsó három és fél percében csupán három pontot tudott az eredményjelzőre írni a Chicago, mely sorozatban hét Bucks felett aratott diadal után kapott ki.

A Bucks legjobb dobói: Carter-Williams 21, Iljasova 16/9, Middleton 14/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 25/3, Gasol 14, Gibson 12

Minnesota Timberwolves–Toronto Raptors 99–113

Ponterős Raptorok. A második negyedben valóságos szőnyegbombázást rendezett a Toronto a triplavonalon túlról és megalapozta előnyét, melyet később már-már kiütéses differenciát idéző 31 pontosra duzzasztott. A támadógépezet kiegyensúlyozottan és precízen működött a vendégeknél, összességében 55 százalékkal dobtak mezőnyből és 43 százalékos hatékonysággal értékesítették a hárompontosokat. Heten jutottak el az érdemi játéklehetőséget kapó kilenc játékos közül legalább tíz pontig, könnyedén, megerőltetés nélkül hozta a kötelezőt a Raptors és feljött a konferencia harmadik helyére.

Villogó fiatalok. Már csak a tisztes helytállás a cél a T'wolves számára, valamint, hogy a jelenlegi keret nagyobb sérülések nélkül hozza le az alapszakasz hátralévő részét. A támadásokra ugyan nagy figyelmet fordított a már Dienget is nélkülöző hazai alakulat, de védekezésben nem tudtak megálljt parancsolni ellenfelüknek. Wiggins (8/20 mezőnyből, 5-5 lepattanó és gólpassz, 2 blokk) ismét vezér volt pontszerzésben, de LaVine (10/17, 7-7 lepattanó és eladott labda) és Budinger (8/15) is felértek mögé, fájó, hogy az eredményben nem nyilvánult meg hármójuk ponterőssége.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25, LaVine 22/3, Budinger 19/6
A Raptors legjobb dobói: Williams 18/9, DeRozan 17/3, Ross 16/6

Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 131–135

Hiábavaló bravúrok. Russell Westbrook ismét tripla duplázott (31 pont, 11 pattanó, 11 gólpassz), viszont a külső dobásaival alaposan megszenvedett (2/11), így hiába érte el a 30 pontos határt a kiválóan célzó Morrow (11/16) és Kanter (9/13, 11/12 büntető) is, győzniük nem sikerült. A végjátékban egyébként Westbrook hős lehetett volna, mert előbb beszórt két büntetőt, az utolsó pillanatokban azonban faultot akart kiharcolni tripladobás közben, de nem jól döntött – visszaszedte azonban a pattanót, kiszaladt a sarokba, és próbálkozott egy újabb hármassal, de az sem ment be. Érdekesség, hogy egy meccsen egy csapatban három játékos utoljára 2012-ben ért el 30-30 pontot – Westbrook annak is részese volt, akkori társai Durant és Harden voltak. Az már fájóbb érdekesség az OKC számára, hogy 1997 óta először esett meg, hogy a 30 pontos játékosokat felvonultató csapat kikapjon.

A Dallas megcsinálta. Monta Ellis visszatérése nagyon kellett a Dallasnak, teljesen szétzilálták vele az OKC védekezését. A Mavsnek az is belefért, hogy 4/15-tel célozzanak a triplavonalon túlról, mivel azon belül 76 kísérletükből 52 kosár lett. Mezőnyből összességében 61 százalék felett céloztak, és a 10 gólpasszos Rondo vezetésével 35 asszisztot kézbesítettek. A centerek egészen elképesztő napot fogtak ki: Chandler 6/6-tal, Stoudemire 8/9-cel zárt mezőnyből, de mindig akadt valaki, aki válaszolni tudott az OKC extráira. Ezzel a sikerrel a Dallas szinte bebiztosította a nyugati 7. helyet, míg a 8. Thunder nagy bajban van: a Pelicans egy meccsnyire megközelítette őket.

A Thunder legjobb dobói: Morrow 32/18, Westbrook 31/6, Kanter 30/3.
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 26, Parsons 22, Nowitzki 18/6, Stoudemire 18.

Utah Jazz–Denver Nuggets 98–84

Lassú kezdés, fergeteges folytatás. Nem sikerült jól az első negyed a Jazz számára, 29 pontot kapott az extra védekezéséről ismert hazai csapat – utána viszont nagyon elkapták a fonalat, és sima sikert arattak. A második negyedben az addig is remeklő Rudy Gobert (20 pont, 7/7 mezőnyből, 12 pattanó, 2 blokk) és Derrick Favors (19 pont, 7 pattanó, 3 blokk) mellett villantott Trey Burke és Trevor Booker (a két csere 17 pontot hozott ebben a játékrészben) is, emellett megkínálták a Denvert egy kis védekezéssel. Az eredmény egy 32-13-as negyed, amit megfejeltek egy 27-17-es harmadik negyeddel – nem volt kérdés, hogy nyerni fognak.

A Nuggets szétesett. Kenneth Faried nagyon egyedül maradt mindkét oldalon, hiába szerzett 19 pontot és 10 pattanót mindössze 27 perc alatt, társa nemigen akadt. Szokás szerint a padról jövő Willy Barton (12 pont, 7 pattanó) dicsérhető, de a többiek mélyen tudásuk alatt játszottak – Ty Lawson például mindössze 3 gólpasszt osztott ki, ennek is köszönhető, hogy végül csapatszinten 13-mal zártak. A nap tanulsága a Denver számára, hogy nem könnyű a Jazz ellen játszani, de akarat nélkül különösen nehéz.

A Jazz legjobb dobói: Gobert 20, Favors 19, Hayward 13/6.
A Nuggets legjobb dobói: Faried 19, Lawson 15/3, Barton 13/3.

Portland Trail Blazers–Los Angeles Clippers 122–126

Wes Matthews ennyit jelent. Az Achilles-ín szakadással kidőlő Matthewsról mondta nemrég Damian Lillard, hogy ő bárkit képes megfogni 1-1-ben – éppen ez hiányzott ma, mivel sem Lillard, sem Afflalo, sem Batum nem volt képes lefogni Chris Pault. A Clippers irányítója 41 pontot rámolt be 17 (!) gólpassz mellett, és csapata utolsó hat pontját is ő szerezte az utolsó percben. Ez a meccs nem is a védekezésről szólt, a Trail Blazers megpróbálta túldobni ellenfelét, 50.6 százalékkal céloztak mezőnyből, 52 százalékkal tripláztak, 25 büntetőt harcoltak ki – ez alapesetben elég szokott lenni, ma nem.

A Clippers előre menekül. Doc Rivers-éket a bajnok Spurs kergeti, ők viszont felvették a kesztyűt, és utóbbi 10 meccsükből a nyolcadikat húzták be – ennek köszönhetően már utolérték a táblázaton a 4. Portlandet. Bár megelőzni nem tudták, mivel a Trail Blazers 4. helye garantált a csoportelsősége miatt, az alapszakasz végén a mérleg dönt a hazai pályáról – azaz hiába lenne például negyedik a Portland, a több győzelmet arató 5. Clippers kezdhetné otthon a párharcot. Persze azt se feledjük, hogy a Clippers „át is ugorhatja" a Portlandet, hiszen a 2-3. helyen álló Rockets-Grizzlies duó is csak két meccsnyire van tőlük. Mindent meg is tett a sikerért a Los Angeles, Paul mellett Redick is szétlőtte a gyűrűt, Blake Griffin pedig két triplát is behintett, illetve 8 gólpasszt osztott ki.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 29, Batum 21/15, Lillard 18/9.
A Clippers legjobb dobói: Paul 41/15, Redick 25/15, Griffin 24/6.

Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 92–113

Behúzta a féket a Lakers. Az utóbbi napokban akadt egy-két váratlan győzelme Byron Scottéknak, ma viszont nem voltak egy súlycsoportban a Pelicansszel. Az első negyedet még nyerték, a két középsőben viszont 22 pontot vert rájuk ellenfelük. Annak örülhetnek, hogy Jordan Clarkson növelte esélyét, hogy bekerüljön az év végén a Top10 újonc közé (18 pont 7/9-es mezőnnyel, 10 gólpassz, 7 lepattanó), illetve hogy Tarik Black (16 pont, 8/10 mezőnyből) is kihasználta Ed Davis és Sacre pihentetését.

Nagy esély a Pelicans előtt. A Thunder vereségével egyetlen meccsnyi távolságba került a New Orleans az áhított playofftól, ennek megfelelő akarattal vetették magukat a küzdelembe. Anthony Davis sokoldalúságával tűnt ki (20 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 4 blokk), a kispadról pedig Norris Cole, illetve a hosszú kihagyás után pályára lépő Ryan Anderson is 17 egységgel jelentkezett. Összességében 56 százalékkal dolgoztak mezőnyből és a triplavonalon túlról is. A java viszont most jön: egy Kings elleni meccs után sorrendben Portland, a Golden State és a Memphis következik – ha ezt a négy meccset hozni tudja a Pelicans, akkor meg is érdemlik a playoffot.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 18/3, Black 16, Kelly 12/3.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Anderson 17/6, Cole 17/3.

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Hornets
–Detroit Pistons 102–78
Orlando Magic–San Antonio Spurs 91–103
Washington Wizards
–Philadelphia 76ers 106–93
Boston Celtics
–Indiana Pacers 100–87
New York Knicks–Brooklyn Nets 98–100
Houston Rockets
–Sacramento Kings 115–111
Milwaukee Bucks
–Chicago Bulls 95–91
Minnesota Timberwolves–Toronto Raptors 99–113
Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 131–135
Utah Jazz
–Denver Nuggets 98–84
Portland Trailblazers–Los Angeles Clippers 122–126
Los Angeles Lakers–New Orleans Pelicans 92–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik