Fordult a kocka keleten is, fór a Bostonnál

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2012.06.06. 07:26
null
Paul Pierce, a 2008-as nagydöntő MVP-je (labdával) négy évvel ezelőtti formáját idézte (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában mára virradóra megrendezték a Keleti Konferencia-döntő 5. találkozóját is, ahol az utóbbi két mérkőzést megnyerő, s ez által meglepetésre egyenlítő Boston Celtics alaposan borítva a papírformát, hozta a soron következő floridai derbit is. A 30 pontos, 13 lepattanós LeBron James vezette hazaiak több alkalommal is vezettek 10 pontnál többel, ám a félidő végén nagyon rosszul sült el Chris Bosh visszatérése, feljött a Celtics és a fordulás után egyre szűkítve a távolságon végül behúzta a derbit a tapasztaltabb, jobban koncentráló Rivers-legénység.

A visszatérő Chris Bosht csak csereként bevető Miaminál minden szépen és jól alakult a derbi elején, hiszen ahhoz képest, hogy az utóbbi három találkozón kivétel nélkül mindig legalább 15 pontos hátrányból kellett kapaszkodnia a Heatnek, addig most korán két számjegyű előnybe került a megállíthatatlan James vezette vendéglátó. Talán túlzás lenne azt állítani, hogy a bostoniak így tervezték, de minden bizonnyal lehet abban valami, hogy a Celtics felismerte négy mérkőzés után, nem a nagyszünet előtt kell kiadni mindent és reménykedni a sikeres célba érésben.

Ennek megfelelően fokozatosan hozott egyre több és több energiát, illetve koncentrációt a pályára Doc Rivers legénysége, s ez egybeesett azzal, hogy a Miami rossz ütemben vitte fel a parkettre Chris Bosht (14 perc, 9 pont, 7 lepattanó, ebből 6 támadó), akitől 9 mérkőzés után azt várta el edzője, hogy fogja meg az évek óta legjobb formáját mutató Kevin Garnettet. A mutatvány annyira nem sikerült, hogy az All Star magasember remek statisztikái (és extra támadólepattanói) ellenére is vészesen közelített a vendég alakulat, s félidőre csupán kettő pont maradt a felek közti távolság. Ebben nagy szerepe volt a Boston által mesterien játszott zónának is védekezésben, a Heat erre képtelen volt reagálni, s ez a játékosok arcán is látszott a nagyszüneten.

A fordulás után az addig pocsékul dobó Celtics a korábban értékelhetetlenül rosszul játszó Pierce vezetésével igyekezett túlélni egy floridai rohamot, melynek végén már újra 9-cel ment a Heat, ekkor még sokkal több volt a lendület a hazaiakban, mint a vendégekben. Ám ezt is átvészelte a negyedik kiemelt, s Garnett bődületes zsákolásai révén visszakapaszkodott, sőt, a két csere, Pietrus és Doolling főszereplésével 5 egységnyi fórra tett szert a harmadik etap végére a Boston!

PLUSZ-MÍNUSZ

A nap hőse: Kevin Garnett, aki tarthatatlan volt - a sorozatban már nem először –, 26 pontos, 11 lepattanós, 2 blokkos mutatóival évekkel ezelőtti önmagát idézte s védekezésben is hatalmas teljesítményt nyújtott.

A nap lúzere: Erik Spoelstra, aki képtelen volt megfelelően „menedzselni" saját csapata játékát, illetve rengeteg rossz ütemű cserét húzott meg már az első félidőben is, melyekkel szépen apránként kifogta a szelet saját csapata vitorlájából.

A záró játékrészben megint beerősített a Bosht onnantól már teljesen jegelő Heat és bizony át is vette a vezetést a feltámadó Wade (27 pont, 6 lepattanó) hathatós segítségével, de a Celtics nem esett pánikba és ritmust tudott váltani, immáron sokadszor a derbi alatt. A Rondo - Garnett tandem fenomenálisan működött, több alley-oop zsákolást is eladtak a Rivers-tanítványok az egyébként lepattanózásban sokkal jobb (49 - 39) floridai centerek feje fölött. Amikor pedig kosarat kapott a Celtics, akkor Pierce általában azonnal húzott valami váratlant és sorra harcolta ki a személyi hibákat.

Mario Chalmers hazai szempontból a lehető legrosszabbkor harcolt ki magának egy technikait, de mentségére szóljon, az akkor kettő pontosra "duzzadó" bostoni előnyt Miami-vezetésre változtatta a követező támadásnál, amikor is rá jött ki a tripla és azt szépen be is szórta. A "momentumok mérkőzésén" viszont azonnal reagálni tudott a rivális, Pietrus már a második kulcsfontosságú tripláját értékesítette, s ezzel megint a vendégeknél volt az előny.

Pár támadással később 1 egységnyi bostoni fórral értek be a felek az utolsó percbe, s 52 szekundummal a végső dudaszó előtt Paul Pierce emelt rá egy emberes hármast LeBron James szorításában, ami csont nélkül hullott a gyűrűbe, ezzel pedig érdemben meg is nyerte a találkozót a Celtics! A folytatásban taktikai faultokkal még életben tartotta reményeit a Heat, ám sem Allen, sem pedig a meccs hősévé váló Garnett (26 pont, 11 lepattanó) keze nem remegett meg a büntetővonalról. A negyedik kiemelt így átvette a vezetést ebben a párharcban zsinórban nyert harmadik mérkőzésével, két nap múlva pedig saját közönsége előtt zárhatja le a párharcot egy esetleges győzelemmel.

A rengeteg taktikai és pedagógiai hibát vétő Spoelstra mester vélhetően a hattyúdalát nézhetné végig legközelebb, ha nem változtat gyökeresen a kiegészítőemberek kihasználtságán, már csak emiatt is, illetve a kiesés szele okán várhatóan egy minden eddiginél koncentráltabb és elszántabb Miami lép majd pályára Bostonban, ahol a modern sportok egyik legnagyobb csodáját éppen végrehajtani igyekvő Celticset kellene két vállra fektetniük idegenben Jameséknek. Mondani sem kell, egy elképesztően nagy ütközet várható - ha valakinek esetleg lenne hiányérzete az eddig is thrilleri módon alakuló párharccal kapcsolatban.

Aktuális összefoglalónk végén meg kell jegyeznünk, hogy a sorozatra jellemző eddig a tengerentúlon és innen is rengeteget kritizált játékvezetés hatalmasat javult erre az összecsapásra, két apró bakin kívül gyakorlatilag észre sem lehetett venni a „szürkeruhásokat", ez mindenképp pozitív a playoff eddigi találkozóihoz képest.

MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
Miami Heat (2.)–Boston Celtics (4.) 90–94 (24–16, 18–24, 18–25, 30–29)

A Heat legjobb dobói: L. James 30, Wade 27, Chalmers, Bosh 9-9

A Celtics legjobb dobói: Garnett 26, Pierce 19, R. Allen, Pietrus 13-13

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik