A Saintsnek továbbra sem megy nyugaton

Vágólapra másolva!
2012.01.15. 07:49
null
Davis második TD-ja a Saints ellen (Fotók: Reuters)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szombaton az NFC és az AFC konferencia elődöntőjét rendezték meg. Az első találkozón a San Francisco 49ers fogadta a New Orleans Saints csapatát. A mérkőzés az utolsó másodpercekben dőlt el rendkívüli izgalmak közepette és a hazaiak örülhettek a 36–32-es győzelemnek. A második összecsapáson Tim Tebow és a Denver Broncos látogatott a Tom Brady vezette New England Patriots otthonába. Az előzetesek szorosabb kimenetelt jósoltak, de a Patriots támadói átgázoltak a Broncos védelmén és ezúttal Tim Tebow sem tudott csodát tenni. Így ezen a meccs is hazai siker született, mégpedig nagyon sima 45–10-es végeredménnyel.

SAN FRANCISCO 49ERS (2.)–NEW ORLEANS SAINTS (3.)

Az idei szezon egyik legjobb védelme találkozott az egyik legjobb támadó sorral. A mérkőzést mégis a 49ers támadói nyerték meg. Vernon Davis (TE) 180 elkapott yardot és két TD-t szerzett, ráadásul az egyiket kilenc másodperccel a találkozó vége előtt, amivel bebiztosította csapata számára a győzelmet. A másik oldalon Drew Brees hiába passzolt 462 yardot és négy TD-t volt két eladott labdája, de rajta kívül még három Saints játékos veszített labdát.

A Saints kezdte a találkozót és el is jutottak az ellenfél 10 yardosáig, de ott Pierre Thomas a Donte Whitner általi hatalmas ütést követően kiejtette a labdát, amit a hazaiak szerezték meg. Ezután jöhettek az Aranyásók és haladtak is a labdával, de még a saját térfelükön 3 és 5-nél Alex Smith hatalmas sacket kapott és kiejtette a labdát, amit szerencsére Frank Gore szerzett meg, így punt következhetett.

Az első pontokra nem kellett sokat várni, mivel Drew Breesék három támadás alatt nem tudtak 10 yardot elérni, így jöhetett a 49ers. Alex Smith Vernon Davist vette célba a második játéknál és a remek tight end meg sem állt a végzónáig 49 yardos TD-t szerezve (7–0). A Szentek támadó kálváriája folytatódott Brees első eladott labdájával, amit Dashon Goldosn szerzett meg és hordta vissza a vendégek négyyardos vonaláig. Ez volt a safety hetedik interceptionje a szezonban. A következő támadássorozatban újabb tochdownt ért el a Frisco, amikor is Smith passzolt Michael Crabtree-nek (14–0).

Ha nem lett volna elég a támadók labda eladásai, akkor még a speciális csapategység is előrukkolt eggyel. Courtney Roby a kirúgást követően veszítette el a labdát. Pontokat a második negyedben szereztek a labdaszerzésből ugyanis David Akers sikeresen értékesítette a 25 yardos mezőnygólt és ekkor az előny nagynak mondható volt (17–0). A Saints támadói megrázták magukat és eljutottak a 49ers endzone-jába, de majdnem ismét eladták a labdát. Darren Sporles kezéből szedte ki a labdát Donte Whitner, de a visszajátszás után visszakapták a labdát a Szentek, mivel a kis termetű futójátékos térde leért mielőtt elveszítette volna a labdát. A támadássorozat végén a jól megszokott Brees, Graham páros hozta össze a felzárkóztató TD-t (17–7).

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                              partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A felzárkózás tovább folytatódott Brees újabb TD-átadást passzolt ezúttal Marques Colstonnak. Ez előzte meg a védelemtől egy jó védekezés, amivel megállították a hazaiak támadó sorozatát. (17-14) A félidőig már pont nem született, de a két évvel ezelőtti Super Bowl MVP második labdáját adta el. Itt érdemes megjegyezni a cornerback, Tarell Brown remek védekezését. A második játékrészt a hazai csapat kezdte, de nem jutottak messzire ezért puntra kényszerültek. Viszont mégis pontokat szereztek. Ez úgy sikerülhetett, hogy a punt visszahordásnál Darren Sporles ezúttal tényleg elveszítette a labdát, amit a 49ers szerzett vissza. A támadássorozat végén David Akers értékesítette 41 yardos mezőnygólját (20–14).

A negyed további részében a védelmek elkezdtek jobban játszani és megállították a támadókat, így a záró negyedre hat pontos különbséggel futottak neki a csapatok. Az utolsó játékrészben a Saints szerzett először pontot John Kasay jóvoltából, aki 48 yardos mezőnygól értékesítve hozta közelebb a vendégeket (20–17). Erre pár perccel később David Akers válaszolt 37 yardos mezőnygóllal egy rövid támadássorozatot lezárva (23–17).

Az igazi események azonban csak ezután kezdődtek. A vendégek támadói elkapták a fonalat és magasabb fordulatszámra kapcsoltak. Drew Brees átvette az irányítást és Darren Sprolesnak adott 44 yardos hatpontos átadásával a találkozó során először átvették a vezetést (23–24). A San Francisco támadóinak a feladata az volt, hogy legalább mezőnygólig eljussanak és minél kevesebb időt hagyni a válaszra. Azonban Vernon Davis hosszú elkapásával fémjelzett támadássorozat végén meglepő húzással Alex Smith 22 yardos futott touchdownt szerezve ismét a hazaiakat juttatta előnyhöz. A pontszerzés után két pontos kísérletnek mentek neki, de Frank Gore középső futását megállította a Saints védelme (29–24).

A következő drive-ban Brees négy passzból érte el negyedik TD-ját. Jimmy Grahamet illeti a dicséret (és a 49ers védelmét a kritika) mivel az elkapást követően 42 yardot futott a labdával, amíg elérte a végzónát és újra a vendégeknél volt az előny. Ráadásul a kétpontos kísérletet is sikeresen teljesítették (29–32). A feladat adott volt Alex Smith számára, 1 perc 37 másodperc alatt minimum mezőnygólig elvezényelni a csapatot, hogy az egyenlítésért rúghasson David Akers. Sikerült is olyan távolságba jutniuk ahol a mezőnygól nagy hatékonysággal értékesíthető. Azonban elkerülték a túlórát Smith Davisnek adott második TD-átadásával a mérkőzés lejárta előtt kilenc másodperccel. Sok pontos izgalmas mérkőzésen jutott tovább a San Francisco és várja ellenfelét, aki a Green Bay–New York Giants győztese lesz.

Brady hat TD-passzig jutott
Brady hat TD-passzig jutott

NEW ENGLAND PATRIOTS (1.)–DENVER BRONCOS (4.)

A Pats ott folytatta ahol az alapszakaszban abbahagyták. A már megszokott kiemelkedő támadójátékot bemutatva győzték le simán a Broncost és ezzel megszakították a négy éve tartó rájátszás vereség sorozatukat. Rob Gronkowski ismét megállíthatatlan volt tíz elkapásból ért el 145 yardot és három TD-t. Tom Brady hat TD átadással beállította a rájátszás rekordot a egy mérkőzésen szerzett touchdownok tekintetében. Mellé összehozott 363 yardot és volt egy eladott labdája.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A másik oldalon elmaradt a Tebow-csoda. A hazaiak védelme remekül kontrollálta a Broncos támadásait, ami nagy szó tekintve, hogy az utolsó előttiként rangsorolták ezt az egységet az alapszakasz után. Tebow ismét rendkívül gyenge százalékkal célzott és ezzel ért el 136 passzolt yardot. Ezúttal a futójáték sem működött, mivel nagyon felkészült belőle a Pats védelme. Valamint a múlt héten hatékony támadófal is többször összeomlott.

A hazaiak már az elején szerették volna eldönteni a mérkőzést, hogy esélyt se adjanak a vendégeknek a fordításra. A Denver védelme idén jól teljesített, de ez nem volt észrevehető az első támadássorozatnál. Tom Brady 1 perc 41 másodperc alatt végigmasírozott a pályán és adott hatpontos átadást Wes Welkernek (7–0).

A Broncos igyekezett a szokásos játékot játszani a futásokkal és a hosszú passzokkal. Azonban a saját térfelükön a jobb oldalról nagyon tisztán érkezett Rob Ninkovich és sack-elte Tebow-t, aki a labdát is elveszítette, amit a Pats szerzett meg. Ezzel kiváló mezőnypozícióhoz juttatták Brady-t és nem is kellett sok, hogy a második TD átadására is sor kerüljön. Ezúttal kedvenc célpontja Rob Gronkowski kapta a labdát és előrevetődve ért el hat pontot (14–0).

Az első negyedben több pont nem született csak Brady passzát halászta le a levegőből Quinton Carter. A labdaszerzést követően szépített a Broncos Willis McGahee ötyardos TD-futásának köszönhetően (14–7). Ezzel életben tartva a reményt a szoros mérkőzésre. Nem tartott sokáig ez a remény, ugyanis rövid puntot követően a félpálya környékéről indultak Bradyék. Mint kés a vajon, úgy haladtak előre a vendégek védelme nem tudott mit kezdeni velük, így ismét érkezett a TD, amit ismét Gronkowski értékesített, Brady passzából (21–7).

Még ebben a negyedben kétszer változott az eredmény és mind a kétszer a hazaiaknál. Először Brady negyedik hatpontos átadásának lehettünk szemtanúi, ahogy mérnöki pontossággal találja meg Deion Branchet 61 yardos átadással (28–8). Majd miután a Broncos ismét sikertelenül ért el 10 yardot négy kísérletből újra a Pats-nél volt a lehetőség, hogy félidőre kiütés szagú eredményt érjenek el. Nem is maradt el az újabb TD (az ötödik) nem meglepő módon ezúttal is Gronkowski szerezte öt másodperccel a félidő vége előtt (35–7).

A második félidőt a Broncos kezdte, de már az optimisták sem bizakodtak igazán abban, hogy itt valami emberfeletti csoda történhet. Ráadásul az első támadósorozatot ismét három kísérlet után befejezte a vendégcsapat, nagyon gyorsan átadva a támadás jogát a hazaiaknak. Ezt köszönték szépen és Brady hatodik TD-ját is megszerezte, ezúttal Aaron Hernandez volt a célpont (42–7).

A Patriots irányítója ezzel a hat TD-al beállította az NFL-rekordot az egy rájátszás mérkőzésen szerzett touchdownok tekintetében. Az első valamire való támadássorozatát a harmadik negyed felénél vezette a Broncos. Azonban ez is csak egy 41 yardos mezőnygólra volt elegendő Matt Prater jóvoltából (42–10). Innentől már nem szerzett több pontot a Denver. Az utolsó játékrész tényleg csak formalitás volt és azon kellett a legjobban izgulni, hogy Brady megszerzi-e a hetedik TD-ját amivel NFL rekorder lehet és, hogy ne sérüljön le senki. Az utolsó negyed első (a harmadikban megkezdett) támadássorozatából születtek meg a Patriots utolsó pontjai Stephen Gostkowski 20 yardos mezőnygóljának köszönhetően (45–10).

Igaz, a Broncos igyekezett még szerezni pontokat, de nem sikerült nekik, így ez maradt a végeredmény. Sajnos a végén kisebb kakaskodás is kialakult, ami érthető a vendégektől, de sportember módjára illene a vereséget elviselni, még ha igen fájó is. A Patriots újra konferencia döntőt játszik ellenfele a Baltimore-Houston győztese lesz és biztosan hazai környezetben fogadják majd a döntő másik résztvevőjét.

NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐ
AFC
San Francisco 49ers–New Orleans Saints 36–32 (14–0, 3–14, 3–0, 16–18)
NFC
New England Patriots–Denver Broncos 45–10 (14–0, 21–7, 7–3, 3–0)
NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2012.01.07–08.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
31–10
Denver Broncos (4.)–Pittsburgh Steelers (5.) 29–23 – h.u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Detroit Lions (6.) 45–28
New York Giants (4.)–Atlanta Falcons (5.) 24–2
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2012.01.14–15.)
AFC
New England Patriots (1.)–Denver Broncos (4.) 45–10
Baltimore Ravens (2.)–Houston Texans (3.) 2012.01.15. 19:00
NFC

Green Bay Packers (1.)–New York Giants (4.)

2012.01.15. 22:30
San Francisco 49ers (2.)–New Orleans Saints (3.) 36–32
KONFERENCIADÖNTŐK (2012.01.21–22.)
AFC
Az AFC konferencia-elődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat–Az AFC konferencia-elődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat 2012.01.22. 21:00
NFC
Az NFC konferencia-elődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat–Az NFC konferencia-elődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat 2012.01.23. 0:30
SUPER BOWL (XLVI), 2012.02.05.
Az AFC győztese–Az NFC győztese* 2012.02.06. 0:30
*Lucas Oil Stadium (Indianapolis)

 

KISS FERENC (BOWL.HU)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik