Egészen elképesztő mérkőzésen, a ráadásban nyertek Tebow-ék

Vágólapra másolva!
2012.01.08. 22:05
null
Hakeem Nicks (labdával) útban a második TD-je felé (Fotó: Reuters)
Címkék
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) rájátszásának első, úgynevezett wild card körében a hazai pályán játszó New York Giants 24–2-re legyőzte az Atlanta Falconst, így bejutott a konferenciaelődöntőbe, ahol az első helyen kiemelt Green Bay Packers lesz az ellenfele. Az Amerikai főcsoportban a Denver Broncos egészen elképesztő csatában, hosszabbítás után 29–23-ra legyőzte a Pittsburgh Steelerst, így Tim Tebow-ék utazhatnak az első kiemelt New England Patriotshoz. Érdekesség, hogy a wild card-körben az összes otthon pályára lépő együttes diadalmaskodott, így a négy-négy csoportgyőztes jutott az elődöntőkbe.

NEW YORK GIANTS (4.)–ATLANTA FALCONS (5.)

A két csapat irányítója 9110 yardot passzolt összesen az alapszakaszban, ez a második legtöbb, ami a rájátszásban találkozott – a rekord ebből a szempontból a szombaton játszott New Orleans Saints–Detroit Lions találkozó (Drew Brees és Matthew Stafford 10 524-et passzolt összesen) –, most azonban Eli Manning és Matt Ryan közül csak előbbi villogott.

A Giants–Falcons meccsen nem a támadójáték dicséretét zengték a fanfárok: a két csapat hihetetlenül szigorú védekezéssel minden pontszerzési kísérletet elfojtott az első negyedben. Ha a pontözönt szeretők nem is, az összefogott védekezésért rajongók örülhettek ennek...

A meccs első pontjai sem „hagyományos" módon születtek meg, Eli Manningre intentional groundingot fújtak – nem volt elkapó a közelben passzánál, és a labda nem szállt el a játék kiindulási pontjáig –, a safetyvel 2–0-ra vezetett a Falcons.

A Giants, amely eddig csak szenvedett támadásban, összekapta magát: Eli Manning sorban jó megoldásokat választott, Brandon Jacobs és Ahmad Bradshaw szép futásokat mutatott be, a hab a tortán pedig egy touchdown volt: Hakeem Nicks kapta el középen Manning passzát, Lawrence Tynes pedig értékesítette a jutalomrúgást, 7–2.

A negyed többi része megint csak mindkét részről a kitűnő védekezésről szólt – kiemelendő Chris Owens remek megmozdulása, amellyel egy nagyon hosszú Manning-passz elkapását akadályozta meg –, no meg arról, hogy az Atlanta stábja pocsékul bánt a rendelkezésükre álló időkérésekkel... A Falcons-drukkerek szemszögéből nézve a meccs második fele legalább azzal kecsegtetett, hogy a támadójáték feljavul, mert romlania már nem nagyon volt hova.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő                             partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

A harmadik negyed elején Bradshaw gyújtotta be a rakétákat, őrjöngésbe kergetve futásával a hazai drukkereket – ugyan nem ért be a célzónába, de már nem hiányzott sok. A Giantsnek minimális távolságot kellett volna megtennie négy kísérletből, de háromból nem jött össze, így belenyugodtak egy mezőnygólkísérletbe: Tynes 22 yardról betalált, 10–2.

Az Atlanta szenvedése folytatódott, támadásban reménytelen volt a helyzet, 4. kísérletekre folyamatosan rossz playhívások jellemezték játékát, (no meg egy bután összeszedett 5 yardos büntetés sem segített), a Giants pedig büntetett, Manning megint csak Hakeem Nickset találta meg, 72 yardos touchdown és 17–2 – innen nagyjából csak a csoda segíthetett a Falconson. Főleg a pályán történteket látva...

A csodának azonban nyoma sem volt, Manning a záró játékrészben kiosztott Mario Manninghamnek is egy TD-passzt, ezzel gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás. Több pont már nem született, a Giants 24–2-re győzött, és készülhet a Green Bay Packers elleni idegenbeli fellépésére.

Tim Tebow (15) 316 passzolt, 50 futott yarddal és összesen három touchdownnal zárta az összecsapást 
(Fotó: Action Images)
Tim Tebow (15) 316 passzolt, 50 futott yarddal és összesen három touchdownnal zárta az összecsapást (Fotó: Action Images)

DENVER BRONCOS (4.)–PITTSBURGH STEELERS (5.)

A hazaiak 6 év után először jutottak be a rájátszásba, ahol a Steelers ellen összesen 6 alkalommal léptek pályára, ezeken pedig a pittsburghiekhez hasonlóan háromszor diadalmaskodtak. Érdekesség, hogy hat évvel ezelőtti utolsó playoffbeli szereplésén épp a Steelerstől kapott ki a Broncos, 34–17-re.

A vendégek kezdték el a találkozót és Heath Miller elkapásaival gyorsan mezőnygóltávolságba értek, a továbbra sem százszázalékos Ben Roethlisberger két pontatlan kísérlete után pedig Shaun Suisham 45 yardos mezőnygóljával megszerezték a vezetést (0–3).

A sikertelen futásokkal nyitó, majd 3. kísérletre passzokkal eredménytelenül próbálkozó Broncos védelme legalább kitett magáért, a két újabb vendégtámadás után Suisham 38 yardos rúgásával csak újabb három pontot szerzett a Pittsburgh (0–6).

Tim Tebow az első negyedben két sikertelen passzkísérlettel, 0 yarddal állt, ráadásul a futásokat is jól ölte a Steelers, így nem sokan számítottak a második 15 percben látottakra…

A kisebb sérüléssel bajlódó Big Ben 
 erejéből végül csak a hosszabbításra futotta
A kisebb sérüléssel bajlódó Big Ben erejéből végül csak a hosszabbításra futotta

A denveriek irányítója előbb Eric Deckert hozta 21 yardos passzal játékba, ám előbb az elkapó sérült meg a játéknál, majd a vendégek challenge-e után még a játékot is elvették. Nem törte meg az eset Tebow-t, és egyből ezután Demaryius Thomast indította 51 yardos átadással, sőt egy egyyardos futás után Eddie Royal 30 yardos elkapásával már a Broncosnál volt az előny (7–6).

A túloldalon is láthattunk egy óriási passzt, és bár elsőre a pályán elkapásnak ítélték Mike Wallace mozdulatát Big Ben 52 yardos passza után, a visszanézetés után ezt a játékot is annullálták a bírók.

Nem úgy a következő támadás nagy akcióját! Tebow ezúttal 58 yardos passzal találta meg Thomast, amely után a touchdownhoz szükséges 12 yardot két próbálkozásból egymaga futotta meg (14–6).

Nem akart véget érni a Steelers-rémálom, Big Ben Robert Ayers sackje után Quinton Carterhez, az ellenfél safetyjéhez játszott (interception). Egy csúnya James Harrison szabálytalanság még kedvezőbb helyzetbe kerültek a hazaiak, de a 2 yardoson megakadt a támadás, Matt Prater 20 yardos mezőnygóljával 17–6-ra módosult az állás.

Roethlisberger sorozatban hetedik sikertelen passzkísérlete után 7/18-ra rontotta statisztikáját, majd Wallace-nak 3. és 10-re ugyan összejött az elkapás, de Carter az interception után ezúttal fontos stopot mutatott be.

A másik oldalon ezúttal Daniel Fells 40 yardos elkapása után ismét rohamozott a Broncos, de Thomas elejtett labdája után ismét csak Prater rúgásával nőtt a hazai előny (20–6).

Volt még egy perce a Steelersnek és Big Ben passzaival mezőnygóltávolságba is ért, de 3. kísérletnél Maurkice Pouncey olyan magasan dobta hátra a snapet, hogy végül a Denver 33-asáről a Steelers 45-öséig szorultak a pittsburghiek, így pedig punttal zárták a félidőt.

Tebow az első negyedbeli 0 yardja után 185 passzolt egységgel zárta a játékrészt.

A folytatásban a Broncos a Steelers 37-eséig jutott, 4. és 2-re azonban egy távoli mezőnygólpróbálkozás helyett puntot hajtottak végre. Az ellentámadás során egy egyértelműen hibás bírói ítéletnek köszönhetően maradt a labda a vendégeknél: Big Ben hátrafelé passzolt, Wallace elejtette a labdát, ám fumble helyett rossz passzt ítéltek, és mivel a játék közben sípoltak, így visszanézhető sem volt az akció, hiába szerezte vissza a labdát teljesen egyértelműen a Denver.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Harmadik és 10-re Emmanuel Sanders nagy elkapásával maradt életben a vendégtámadás, majd Antonio Brown, és a sérült Rashard Mendenhallt kiválóan helyettesítő Isaac Redman (121 futott 21 elkapott yard) nagy futásával a hazai fél yardosig jutott a Pittsburgh (elsőre TD-t jeleztek a bírok, de a visszajátszás után annullálták az ítéletet), majd végül Wallace futásával szépített (20–13).

A Broncos egy védőszabálytalanság (Ike Taylor 32 yardos defensive pass inteference-büntetést hozott össze), majd Tebow futásaival a Pittsburgh 10 yardosáig jutott, ott azonban hiába csinálta meg az elkapást Royal, Matt Willis teljesen felesleges szabálytalansága után 10 yarddal hátrébb szorultak a vendéglátók, és végül Prater 35 yardos rúgásával csak hárommal növelték előnyüket (23–13).

A fonalat ismét elkapó Steelers tíz perccel a találkozó vége előtt a denveri 19-esnél megrekedt, Suisham 37 yardos mezőnygóljával így is egy TD-nyire csökkent a differencia (23–16).

A túl oldalon ugyanakkor Tebow újabb futásaival szépen haladt a Broncos, de Willis McGahee kezéből az egészségügyi okokból hiányzó Ryan Clarkot helyettesítő Ryan Mundy kiverte a labdát (fumble), amelyet csapattársa, LaMarr Woodley kaparintott meg, és bár a hazaiak challenge-eltek, a játékvezetők megerősítették az ítéletet.

A védelem mindjárt egy sackkel nyitott, de a még futásokkal is próbálkozó Roethlisberger gyorsan a 31-esig vezette csapatát. Ott azonban rendkívül rossz átadást indított meg Champ Bailey a célzónában már szinte fogta Big Ben passzát, de végül az irányító szerencséjére kiejtette, nem úgy a következő játékban Jerricho Cotchery, aki így kiegyenlített (23–23)!

Thomas 17 yardos elkapásával ugyan jól indult a Denver, de egy véleményes facemask (Woodley rángatta meg a sisakrácsot) ellenére néma maradt ezúttal a síp, így végül másfél perccel a vége előtt puntra kényszerültek a Vadlovak.

A saját 24-eséről induló vendégek Von Miller sackje ellenére rohamléptékben közeledtek a győzelem felé, Antonio Brown és Sanders elkapásaival a Denver 45-öséhez értek. Elvis Dumervil sackelte Big Bent, majd egy szép Bailey-védekezés és egy időhúzás miatt saját 39-eséig szorult a Steelers, és bár Redman elkapása után egy hail maryre még jutott idő, végül Ayers sackje zárta le a rendes játékidőt.

A rájátszás során először került sor ráadásra az új szabályrendszerben, de mire mindenki végigrágta mely esetekben ér véget, mely eseteknél marad még az ellenfélnek is esélye pályára lépni, Tebow egyből egy 80 yardos TD-passzt adott a 204 yarddal záró Demaryius Thomasnak, végleg eldöntve ezt az egészen káprázatos mérkőzést (29–23)!
A MÉRKŐZÉST ELDÖNTŐ DEMARYIUS THOMAS-ELKAPÁS
NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-KÖR
New York Giants–Atlanta Falcons 24–2 (0–0, 7–2, 10–0, 7–0)
Denver Broncos–Pittsburgh Steelers 29–23 (0–6, 20–0, 0–7, 3–10, 6–0) – hosszabbítás után

STATISZTIKÁK
A WILD CARD-KÖR LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Drew Brees (New Orleans Saints)
–Detroit Lions
466
A legtöbb futott yard: Arian Foster (Houston Texans)
–Cincinnati Bengals
153
A legtöbb elkapott yard: Calvin Johnson (Detroit Lions) –New Orleans Saints
211
A KATEGÓRIÁK LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard 466 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard 153 Arian Foster (Houston Texans)
A legtöbb elkapott yard 211 Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés 15 Stephen Tulloch (Detroit Lions)
A legtöbb sack 2
Robert Ayers (Denver Broncos)
A legtöbb interception 2 Jabari Greer (New Orleans Saints)
NFL 2011, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2012.01.07–08.)
AFC
Houston Texans (3.)–Cincinnati Bengals (6.)
31–10
Denver Broncos (4.)–Pittsburgh Steelers (5.) 29–23 – h.u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Detroit Lions (6.) 45–28
New York Giants (4.)–Atlanta Falcons (5.) 24–2
KONFERENCIAELŐDÖNTŐK (2012.01.14–15.)
AFC
New England Patriots (1.)Denver Broncos (4.) 2012.01.15. 02:00
Baltimore Ravens (2.)Houston Texans (3.) 2012.01.15. 19:00
NFC

Green Bay Packers (1.)–New York Giants (4.)

2012.01.15. 22:30
San Francisco 49ers (2.)New Orleans Saints (3.) 2012.01.14. 22:30
KONFERENCIADÖNTŐK (2012.01.21–22.)
AFC
Az AFC konferenciaelődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat–Az AFC konferenciaelődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat 2012.01.22. 21:00
NFC
Az NFC konferenciaelődöntőből továbbjutó magasabban rangsorolt csapat–Az NFC konferenciaelődöntőből továbbjutó alacsonyabban rangsorolt csapat 2012.01.23. 0:30
SUPER BOWL (XLVI), 2012.02.05.
Az AFC győztese–Az NFC győztese 2012.02.06. 0:30
*Lucas Oil Stadium (Indianapolis)

A 204 yardig jutó Demaryius Thomas útban a végső győzelmet jelentő TD felé (Fotó: Action Images)
A 204 yardig jutó Demaryius Thomas útban a végső győzelmet jelentő TD felé (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik