A Clippers Oklahomában oktatta a Thundert

Vágólapra másolva!
2014.02.24. 10:27
null
A Thunder hiába erőlködött, elbukta a Clippers elleni fellépést (Fotók: Action Images)
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) vasárnapi játéknapján a Thunder–Clippers rangadó kiemelkedett a nyolc összecsapás közül, varázslatos meccset játszott a két nyugati élcsapat – végül a fantasztikusan dobó vendégek nyertek. A Miami az MVP nélkül is nagyon simán megverte a Bullst, amelyet  saját fegyverével, a védekezéssel gyűrt le. A Wizardsban vezéráldozattal járt az 50 százalékos mutató elérése, a Brooklynban egy játékos történelmet írt, a csapat pedig hétéves negatív sorozatot szakított meg. A Kings nagy hármasa 92 pontot szórva szállította a sikert, Portlandben egy kiegészítő ember villogása kellett a Wolves legyőzéséhez – a Phoenix és a Houston összecsapása pedig mintegy a jövőt sejtette: a Thunder és a Clippers helyére ácsingózó gárdák sem adták sokkal alább minőségben és izgalmakban.

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 117–125

Durant nem lett hős, Crawford igen. A két dobógép egész este nagy párbajt vívott egymással, és bár pontokban KD nyert (42-ig jutott, 15/30 mezőnyből, 10 gólpassz), de a végén mégis Crawford ünnepelhetett (36 pont, 13/20). Durant már félidőben 26 pontnál és 8 gólpassznál tartott, a második félidőben nem volt olyan eredményes, ennek (is) volt köszönhető, hogy 15-tel is vezetett már a Clippers. Aztán visszajöttek, Durant bevágott egy nagy hármast, de ezután kihagyott két clutch büntetőt, amit Crawford egy nagy triplával és egy szép kettessel büntetett.

Dobógépek, ha találkoznak. Őrületes pontháború zajlott a parketten, félidőben 72-66-ra vezettek a vendégek, miközben 66%-kal céloztak mezőnyből. Matt Barnes 24 ponttal és 6 triplával jelentkezett, és bár végig szenvedett, húszig Griffin is eljutott. Rajtuk kívül Paul és Jordan is dupla-duplázott a Clippersnél, míg a Thunder részéről eleinte Ibaka, a második félidőben pedig a brutálisan dobó, öt triplát értékesítő Derek Fisher lépett fel Durant mellé.

A nap lúzere: Russell Westbrook. Az Oklahoma meccshiánnyal küszködő egyese 3/13-as mezőnymutatóval szerzett 13 pontot, de miután bevert egy triplát a hajrában, az utolsó percben úgy gondolta, neki kell megnyernie a találkozót, és kulcsszituációban, pár mp-cel a támadás kezdete után, emberről eldobott még egyet - alig érte el a gyűrűt, a meccset pedig behúzta a Clippers.

A Thunder legjobb dobói: Durant 42/6, Ibaka 20, Fisher 15/15
A Clippers legjobb dobói: Crawford 36/15, Barnes 24/18, Griffin 20/3

LeBron James játék nélkül is támogatta a csapatot
LeBron James játék nélkül is támogatta a csapatot

Miami Heat–Chicago Bulls 93–79

James nem hiányzott. A regnáló MVP nem vállalta a találkozót a törött orra miatt, a helyén (2009 decembere óta először) Greg Oden játszott a kezdőben. Oden 12 perc alatt öt pontot és öt lepattanót jegyzett, egyébként a 28 pontos, 10 lepattanós Bosh és a 23 pontos, 10 lepattanós, 7 gólpasszos Wade vezérletével nagyjából egy negyednyit koncentrálva szerezte meg a Heat Erik Spoelstra 300. győzelmét.

Rövid a támadóidő. A Chicago hét alkalommal nem fejezte be a támadását időben, de ha sikerült is eldobni a labdát, csupán 36%-kal értékesítették ezeket - Augustin 0/10-zel, Snell 2/10-zel vette ki ebből a részét. A Bullsból csak a palánk alatti párost lehet kiemelni, Noah remekelt (20 pont, 15 lepattanó, 4 blokk), de a padról beszállva Gibson is masszív dupla-duplát szállított (20 pont, 10 lepattanó).

39–14. A Heat 2010 óta minden évben ezen a mérlegen áll 53 meccs után, a kevésbé feszített alapszakasz ellenére is tartják az "átlagukat" és tapadnak a Pacersre. A Bulls a vereségével nem tudta utolérni a Raptorst, de így is negyedikek Keleten.

A Heat legjobb dobói: Bosh 28/12, Wade 23, Chalmers 12/3
A Bulls legjobb dobói: Noah, Gibson 20-20, Dunleavy 13/6

Cleveland Cavaliers–Washington Wizards 83–96

Újra 50 százalékon! Ismét elérte azt a határt a Wizards, amikor megegyezik a győzelmeik és vereségeik száma. Hiába vette át a vezetést több alkalommal a Cavs, a vendégek végig kontrollálták a mérkőzést. Csupán tíz büntetőt dobhattak a Varázslók, ezzel szemben ellenfelük jóval többször próbálkozhatott a vonalról (26), ám minimalizálták az eladott labdáik számát (5), és 41 kosarukra 26 gólpassz jutott. A második félidőben 31 ponton tartották a hazai gárdát, ez a védőmunka pedig meghozta számukra a sikert.

Drága győzelem. A Wizards palánk alatti alapembere, a brazil Nene Hilario egy kitámasztást követően egyszer csak lebicegett a pályáról, és már nem is tudott visszatérni – az első hírek szerint keresztszalag-szakadást szenvedett a bal lábában.

Csőd a negyedik negyedben. A hullámzóan játszó hazaiak nem tudtak mit kezdeni az előnnyel, ha ők birtokolták. Az első félidő végén, valamint a negyedik játékrész elején sem tudták megtartani vezető helyzetüket. Nem elég, hogy a harmadik tizenkét percben 20 pontot szereztek, a koronát teljesítményükre a záró etapban szerzett 11 egységgel tették fel. Nem érték el még a 40%-os mezőnymutatót sem, továbbá 12 eladott labdát vétettek.

A Cleveland legjobb dobói: Deng 17, Hawes 16/3, Irving 15/3
A Wizards legjobb dobói: Wall 21/9, Beal 17, Ariza 15/9

Toronto Raptors–Orlando Magic 105–90

A harmadik negyedben robbantott a Raptors. Az egyébként is vezérszerepben tündöklő DeRozan 9 pontot vállalt magára a harmadik játékrészben szerzett 36 hazai egységből. Ám nála jóval nagyobbat homorított az addig pontszerzés terén csendesebb Lowry, aki négy hárompontost, összesen 17 pontot tett a közösbe a mérkőzésen ezen periódusában. Innentől már csak annyi feladat maradt a vendéglátók számára, hogy tartsák közel húsz pontos előnyüket. Hozzá kell tenni, hogy előbbi játékos 5, míg utóbbi 7 alkalommal adta el a játékszert.

Elszalasztott lehetőség. A Magic kezdőjéből egyedül Harris tudott kiemelkedő nyújtani (10/15 mezőnyből, 7/8 büntető, 6 lepattanó), Vucevic és Oladipo is gyenge napot fogott ki dobások terén. Ez még belefért volna, hisz a padról Moore (7/15 mezőny) és O’Quinn (5/11 mezőny, 5 lepattanó, 4 gólpassz) aktívan szállt be, ám azzal ők sem tudtak mit kezdeni, hogy csapatuk 32-50 arányban elvesztette a lepattanócsatát. Érdekesség, hogy ennek ellenére a festékből szerzett pontok terén dominált a Magic (48-30), de többek között azért sem lehetett esélyük a győzelemre, mert nem tudták kihasználni, hogy a Raptors 23 eladott labdát vétett.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 28/12, DeRozan 24, Ross 16/9
A Magic legjobb dobói: Harris 28/3, Moore 16/3, Oladipo 11/6, Vucevic 11

Denver Nuggets–Sacramento Kings 95–109

Egy félidőt bírt a Nuggets. Az első játékrészben a végül 27 pontos karriercsúcsot termelő Evan Fournier (27 pont, 8/11 mezőnyből, 5 gólpassz) 20 pontjára és Kenneth Faried 8 egységére támaszkodva a Nuggets vezetett otthon – fordulás után viszont összeomlottak. A Kings 39-18-ra hozta a harmadik negyedet, a folytatásban csak a végül 27-ig jutó Randy Foye-ban volt pont, a csapatvédekezés pedig teljesen szétesett a Denvernél.

Működött a nagy hármas. A Kingsben Isaiah Thomas nagyszerű mezőnymutatóval (12/16) jutott 33 pontig, de Rudy Gay is 32-nél állt meg, míg a center DeMarcus Cousins 27 pontjából 11-et büntetőből szedett össze, mellé pedig 5 blokkot is kiosztott. A trió összesen 92 pontot szórt be, 58 százalék feletti mezőnyhatékonysággal – ráadásul a kritikus 3. negyedben csapatuk 38 pontjából 35-öt ők szereztek.

A Nuggets legjobb dobói: Foye 27/18, Fournier 27/12, Faried 10.
A Kings legjobb dobói: Thomas 33/12, Gay 32, Cousins 27.

Phoenix Suns–Houston Rockets 112–115

Hihetetlen hullámzás. A Rockets 30-16-ra hozta az első negyedet, azonban a Suns óriási energiákat mozgósított, és a két középső negyedben 24 pontot vert ellenfelére. A végére viszont elfáradtak, és a Houston egy 32-19-es negyedik negyeddel zárt és nagyon értékes győzelmet aratott.

A Suns elrontotta. A hazaiak kezében volt a meccs, miután a Dragic-Green hátvédpár remeklése mellett Markieff Morris is kiválóan szállt be a padról. Dragic végül 35 pontig jutott 70 (!) százalékos mezőnymutatóval, Green 23 pontot termelt, Morris pedig 21-et tett a közösbe. A negyedik negyedben azonban visszaütött az, hogy jobbára egyéni akciókból erőltették a támadásokat a Phoenixnél – a húzóemberek elfáradtak, a Rockets pedig 89-98-as hátrányát pillanatok alatt eltüntette és 100-100-nál utolérte ellenfelét. Még az utolsó percre fordulva is a Suns volt előnyben, de a végjátékban két kiegészítő ember remekelt a Rocketsban.

Dwight Howard tartotta a lelket a csapatban. A nagyember szinte nem tudott hibázni (25 pont, 10/12 mezőnyből, 5/7 a vonalról), James Harden viszont eléggé gyengén játszott ma, láthatóan még zavarta sérült jobb könyöke (6/15 mezőnyből). Ennek köszönhetően a harmadik negyed végén tíz pontos hátrányban volt a Houston – a zárónegyedben viszont Patrick Beverley 12 pontot termelt be, mellette pedig Donatas Motiejunas is nagyon fontos kosarakat szerzett, és az utolsó pillanatokban sem remegett meg a keze a büntetőknél.

A Suns legjobb dobói: Dragic 35/15, Green 23/6, Mark. Morris 21.
A Rockets legjobb dobói: Howard 25, Harden 23/6, Beverley 20/3.

Los Angeles Lakers–Brooklyn Nets 102–108

Szakállas negatív szériát tört meg a Nets. Utoljára 2007-ben tudott nyerni a Brooklyn, illetve jogelődje, a New Jersey a Lakers otthonában, akkor még Jason Kidd volt a csapat irányítója. Ma viszont Deron Williams (30 pont, 9/16 mezőnyből, 13 kiharcolt büntető, 7 gólpassz) ellenállhatatlan volt, Paul Pierce is termelt becsülettel, és a csapatjáték is jól működött: 28 gólpasszt osztottak ki az immár edző Jason Kidd fiai.

Sok hiányzó mindkét oldalon. A Lakersnél már megszoktuk, hogy Bryant és Nash nincs, míg a túloldalon Brook Lopez egész szezont kihagyja – éppen az ő pótlására igazolták le a veterán Jason Collinst (annak idején Kidd csapattársa volt), aki egyébként pályára lépésével történelmet írt: ő az első aktív NBA-játékos, aki nyíltan vállalja, hogy a saját neméhez vonzódik. Lopezen kívül is voltak azonban távolmaradók: Kevin Garnett és Shaun Livingston pihenőt kapott, a nemrég igazolt Marcus Thornton pedig ételmérgezéssel dőlt ki.

A Brooklyn végig kontrollálta a meccset. Félidőben 63-47-re vezetett a vendégcsapat, és bár a végére fogyott az előnyből, a Lakers erejéből ma csak fellángolásokra futotta, folyamatos jó játékra nem – védekezésükre jellemző, hogy úgy is simán kikaptak, hogy 51 százalék felett dobtak mezőnyből.

A Lakers legjobb dobói: P. Gasol 22, Meeks 19/6, Bazemore 17/3.
A Nets legjobb dobói: Williams 30/3, Pierce 25/12, Johnson 10/6, Kirilenko, Blatche 10-10.

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 108–97

A második félidőre elfogyott a Wolves. Kevin Love ezúttal is eljutott 30 pont fölé (sorozatban ötödször), emellett olyan szériában van, amit 2001 és Shaquille O’Neal óta nem látott a liga: zsinórban 10. meccsén ért el legalább 25 pontot és 10 lepattanót. Azonban a múltkori tripla-duplája után a Portland ellen nem tudott gólpasszt kiosztani – nem rajta múlt. JJ Barea (21 pont) és Dante Cunningham (12) játszott jól a Wolvesból, a többiek viszont rettenetes dobóformát fogtak ki, összességében a gárda 40 százalék alatt maradt hatékonyságban – főleg a második félidőben. A nagyszünetig 60 pontot szórt a Wolves, fordulás után 37-et…

Hős a kispadról. Damian Lillard (32 pont, 11/17 mezőnyből, 5 gólpassz) és Nicolas Batum (22 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz és 3 blokk) is extrát játszott a továbbra is sérült LaMarcus Aldridge távollétében, de ez nem lett volna elég a sikerhez, ha nincs Thomas Robinson. A fiatal kora ellenére már kalandos NBA-pályafutást maga mögött tudó erőcsatár a padról beszállva 14 pontot, 18 lepattanót és 2 blokkot szállított, plusz-mínusz mutatója +19 volt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/15, Batum 22/9, Matthews 17/9.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 31/6, Barea 21/12, Cunningham 12.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik