Harden és Brewer nagy győzelemre vezette a Houstont

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.11.19. 09:55
null
A Dallas nagy csatában múlta felül a Bostont (Fotó: Reuters)
James Harden 45 ponttal, Corey Brewer pedig egy őrült meccsmentő hármassal járult hozzá ahhoz, hogy a találkozó előtt órákkal a vezetőedzőjét kirúgó Houston Rockets hosszabbításban legyőzze a Portlandet az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. Russell Westbrook 43 pontos meccsével verte a Thunder a New Orleanst, Paul George újra villogott és csapata simán győzte le a Sixerst, az Orlando viszont túlórában, Evan Fournier triplájával nyert a Minnesotával szemben. Szoros meccsen aratott sikert a Dallas, az Atlanta és a Utah, Tony Parker a Spurs, Jimmy Butler a Bulls győzelméből vállalt oroszlánrészt, a Charlotte pedig túldobta a Brooklynt – íme a részletek!

 

Charlotte Hornets–Brooklyn Nets 116–111

Batum javított
. A Hornets francia játékosa parádés formában játszik novemberben, de legutóbb egyetlen mezőnykosarat tudott csak szerezni – most azonban javított, 24 ponttal és 8 gólpasszal állt csapata élére. Mellette még hatan elérték a tíz pontot a hazaiaknál, a második félidőben pedig már inkább az ő akaratuk érvényesült, simán nyerték a lepattanózást és a sok eladott labda ellenére főleg kinti dobásokkal haladtak előre – az utolsó percekben is nekik sikerült előbb úrrá lenni a káoszon, így meg tudták őrizni párpontos előnyüket.

Nagyokat hibázott a végén a Nets. Az utolsó két percben több esélye is volt a Brooklynnak, de előbb Young, majd Brook Lopez hibázott nagyon könnyű helyzetben, aztán a centerre szabálytalan zárást fújtak a következő támadásnál – ennyi lehetőséget nem lehet elpuskázni clutch szituációkban. Ennek és a gyenge periméter-védekezésnek köszönhetően úgy kapott ki a Nets, hogy támadásban viszonylag jól működött, a Lopez-Young duó ötven pontot szórt, Jack pedig majdnem tripla-duplázott, de a Hornets ezt túl tudta dobni – a vendégek mérlege így 2-10-re romlott.

A Hornets legjobb dobói: Batum 24/9, Walker 18/9, Jefferson 18
A Nets legjobb dobói: Young 27, Lopez 23, Johnson 16/9, Jack 16/6

Orlando Magic–Minnesota Timberwolves 104–101 – hosszabbítás után

Fournier triplája győzelmet ért.
A negyedik negyedben hétpontos fórt épített ki a Magic, de innen visszakapaszkodott a Minnesota és Andrew Wiggins egy rá jellemző betörés-lefordulással egyenlített az utolsó pillanatban. A hosszabbításban szinte végig egál volt, Payton elrontotta a tempót 22 mp-cel a vége előtt, a támadópattanóért azonban megharcolt Jason Smith, majd megnyerte a feldobást is, így adott még egy lövést csapatának. Ezt Fournier kapta, aki lepörgette az órát négy másodpercig, majd elsüllyesztett egy nagy triplát – LaVine válaszára már esély sem volt, a 26 pontig (5/7 tripla) jutó francia dobógép megnyerte a meccset csapatának.

Towns ízekre szedte Vucsevicset. A Minnesotának a vereség ellenére jutott részsiker, egyrészt Andrew Wiggins 28 pontos estét produkált, másrészt pedig egészen elképesztő meccset játszott az újonc Karl-Anthony Towns – a center 21 pontos, 12 lepattanós dupla-duplát produkált, kiosztott hat (!) blokkot és teljesen levette a pályáról Nik Vucsevicset. Ennek ellenére azonban a festékből a Magic nyert, Elfrid Payton folyamatosan támadta a gyűrűt (24 pont, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés), emellé pedig sokkal jobban dobtak kintről a hazaiak – centiken múlt, de megszerezte hatodik sikerét az Orlando.

A Magic legjobb dobói: Fournier 26/15, Payton 24, Harris 12
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 28, Towns 21, LaVine 14/6

Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 85–112

Paul George megint.
A Pacers sztárja tartalmasan töltötte 32 percét a pályán, ugyanis ez idő alatt 34 ponttal, 8 lepattanóval, 5 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel húzta csapatát – ugyan elvállalt 24 dobást, de ezeket 54%-kal értékesítette is. Mellette fellépett CJ Miles, a padról pedig Budinger és Jordan Hill érte el a tíz pontot, a harmadik negyed végén 30 pont körül járt már a különbség, tükörsima győzelmet aratott az Indiana.

31 eladott labda. Nem kevesebb, mint 31 alkalommal ajándékozta el a játékszert a hazai csapat, innentől mindegy is, hogy mi mást csináltak – 16-tal kevesebb dobásuk volt, mint a vendégeknek. McConnell nem igazán osztogatott, inkább dobott, Okafornak kevesebb lehetőség jutott, de akadt egy-két kabaréba illő jelenet is a Philly-nél, például amikor hatan mentek fel a pályára – természetesen így 0–12 a mérlegük…

A 76ers legjobb dobói: McConnell 16/6, Okafor 14, Grant 13
A Pacers legjobb dobói: George 34/15, Miles 20/12, Budinger 15/3

Boston Celtics–Dallas Mavericks 102–106

Megkapta az esélyt a Boston.
Az első negyedben már 18 ponttal is vezetett a Celtics, de innen fokozatosan jött vissza a vendégcsapat és a második félidő nagy részét már kis különbség mellett töltötték a felek. A negyedik negyedben egy 14-2-es futással sikerült fordítania és kicsit meglépnie a Dallasnak, de 102-104-nél Felton két büntetőt hibázott – időkérés nélkül jöhetett a Boston 12 mp-cel a vége előtt, de Thomas elhagyta a labdát, így nagy csatában megnyerte sorozatban ötödik találkozóját is a Mavs.

Nem volt vezér a Celticsnél. Smart borzasztóan játszott, Turner sem volt faktor és Thomas sem tudott a hazai csapat élére állni a negyedik negyedben, egyszerűen hiányzott egy higgadt veterán, aki kicsit megnyugtatja társait a nagy dallasi roham közben. A védekezésük sem volt most rendben, a Dallas 51 százalékkal dobott mezőnyből, ráadásul kintről is szinte veszélytelennek bizonyultak – mindezek ellenére egy dobásra voltak az egyenlítéstől a végén a back-to-back második napján, de végül megszakadt a győzelmi sorozatuk.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 19/3, Sullinger 18/3, Bradley 18/9
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 23/3, Matthews 18/9, D. Williams 16/6

Atlanta Hawks–Sacramento Kings 103–97

Holiday kezdő volt, jól védekezett az Atlanta.
A hazaiaknál az ex-szolnoki Justin Holiday került be a kezdőcsapatba a sérült Kent Bazemore helyére és két triplája mellett hátul is nagyon igyekezett – a meccset egyébként a védekezéssel nyerte meg a Hawks. Támadásban eléggé döcögött a szekér, ugyanakkor hátul nagyon stabilak voltak végig, 20 eladott labdába hajszolták bele a Sacramentót és a perimétert nagyon jól megfogták, ráadásul Cousinst is tudták annyira lassítani, hogy ne tudja eldönteni a meccset a vendégek javára. A vezér mindenképpen Paul Millsap volt, aki 22 pontja és 16 lepattanója mellett ellopott három labdát, kiosztott két blokkot és az ő clutch kosara állította meg a Kings utolsó rohamát.

Majdnem révbe ért a Sacramento. Két és fél perccel a vége előtt még tizenegy ponttal vezetett az Atlanta, ám jött egy rövidzárlat, három rossz dobás és két eladott labda, a Kings pedig egy 9-0-s rohammal nyílttá tette a meccset. Azonban kevesebb, mint fél perc volt már csak hátra, amikor Paul Millsap a helyére küldött egy duplát, ezzel elállította a vérzést és több lövése már nem volt a vendégcsapatnak. Rajon Rondo újfent tripla-duplázott, de eladott hét labdát, ami ezúttal nem fért bele, így megszakadt a Sacto győzelmi sorozata.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 23, Schröder 22/9, Horford 17/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 24/3, Gay 14, Koufos 13

Houston Rockets–Portland Trail Blazers 108–103 – hosszabbítás után

Harden 45-öt szórt, de Brewer mentette meg.
A harmadik negyedben 15 pontos hátrányban volt a Kevin McHale-t a nap folyamán kirúgó Rockets, hiába játszott extrát (45 pont, 19/20 büntető, 8 pattanó, 11 gólpassz, 5 labdaszerzés) James Harden. A felzárkózás lassan indult, a Portland többnyire tudott válaszolni mindenre, ám az utolsó másodpercekre így is egy labdára csökkent a távolság. A rohanás végén Harden leosztotta az érkező Brewernek, aki kicsavart mozdulattal, nagyon távolról, a dudaszó pillanatában bevágta az egyenlítést és így hosszabbítást érő triplát. A ráadásban már a Rockets volt fölényben, a végén Lillard elhagyta a labdát, így J. B. Bickerstaff győzelemmel debütált a gárda kispadján.

Kiengedte a kezéből a Portland. A vendégek előtt ott volt a lehetőség, ám a védekezésük fokozatosan omlott össze a mérkőzés végéhez közeledve, az utolsó negyedben 38 pontot kaptak, miközben már elöl sem igazán voltak meg a figurák – így is csak egy őrült Brewer-dobás vette el tőlük a győzelmet. Lillardék így nem tudták kihasználni a Houston óriási gondjait (Ty Lawson kikerült a kezdőből, Terry irányított) és elszenvedték zsinórban hetedik vereségüket is.

A Rockets legjobb dobói: Harden 45/12, Ariza 18/12, Brewer 16/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/3, McCollum 19/3, Aminu 16/6

Oklahoma City Thunder–New Orleans Pelicans 110–103

Westbrookra nem volt ellenszer.
Az OKC vezére nem tűrt ellentmondást ezen a találkozón, 14/25-ös mezőnymutatóval beszórt 43 pontot 9 lepattanó és 8 gólpassz mellett, ráadásul csapata utolsó 15 egységéből 12-t ő szerzett – egymaga verte vissza a Pelicans rohamait a záró percekben. A Thunder egyébként a második negyed közepétől vezetett végig, de igazán meglépni nem tudott, Ryan Andersonék mindig visszakapaszkodtak – azonban a káprázatosan játszó Westbrook mellett Kanterrel 24 pont, 14 pattanó) sem tudtak mit kezdeni, ez pedig elégnek bizonyult az OKC-sikerhez.

Anthony Davis nem játszott. Tegnap vállsérülést szenvedett a vendégek franchise-playere és kihagyta ezt a találkozót, így összesen kilenc játékos öltözött át a New Orleansnál – mindannyian pályára is léptek. A szűk rotáció is majdnem elég lett a győzelemhez, Ryan Anderson 30 ponttal pótolta Davist, de Gordon és Smith is 20-20 dobást vállalt, igaz, ők már nem túl hatékonyan – a támadójátékkal nem lett volna nagy gond így sem, de a védekezésük most sem tudott mit kezdeni a Thunder fő fegyvereivel. 1-11, lassan Alvin Gentry alatt is elkezdhet inogni a kispad a sérülések ellenére…

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 43, Kanter 24, Morrow 9/9, Augustin 9/6
A Pelicans legjobb dobói: Anderson 30/12, Gordon 18/3, Smith 18

San Antonio Spurs–Denver Nuggets 109–98

Az irányítók villogtak a Spursben.
A sokat kritizált Tony Parker 25 ponttal, remek dobásokkal, illetve 9 gólpasszal remekelt, amikor pedig leült, akkor érkezett Patty Mills (17 pont, 6 pattanó, 3 gólpassz) – gyakorlatilag az általuk kreált sebességkülönbségre épített végig a San Antonio, és gond nélkül elbírta a csípősérüléssel bajlódó Ginobili hiányát. No meg Kawhi Leonardra támaszkodhattak, aki 20 pontja mellett leradírozta Danilo Gallinarit, megfojtva ezzel a Denver alapjátékát. A vendégek végig lőtávolban maradtak, de egy percig sem vezettek (köszönhetően a légelhárításnak is, a hazaiak a hat blokkos Duncan vezetésével 13-szor szereltek a levegőben), a Spurs zsinórban hatodik győzelmét aratta.

Mudiay figyelt, Jokicsot figyelték. A Denver újonc irányítója is dicsérte Tony Parkert, ő maga viszont nem volt a topon, 2/12-es mezőnymutatója mellett hiába adott 7 gólpasszt és szórt el mindössze két labdát, nem volt hatással csapata játékára. Nem úgy Nikola Jokics: az előző idény ABA Liga MVP-je eddigi legjobb meccsét játszotta az NBA-veterán magasemberekkel teletűzdelt Spurs ellen, 23 pontját parádés dobásokkal (8/13 mezőnyből, 6/6 büntető) szerezte, ráadásul 12 pattanót és 3 blokkot is betett a közösbe. Az ő extrájával tartotta valamelyest a lépést a fiatal Denver, de megakadályozni ő sem tudta, hogy 6-6-ra módosuljon a Nuggets mérlege.

A Spurs legjobb dobói: Parker 25, Leonard 20/9, Mills 17/9.
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23/3, Harris 15/3, Faried 15.

Utah Jazz–Toronto Raptors 93–89

A Jazz találta meg a végén a kulcsot.
A Utah már tavaly is védekezésével tűnt ki, a Raptors pedig idén igyekszik minél jobb munkát végezni hátul – ebből sült ki egy 59-64-es állás a 3. negyed végén. A negyedik negyedben aztán kiszakadt a zsák, az addig mindössze két pontot szerző DeRozan pontjaival és passzaival győztesnek látszott a Toronto – a végjátékra azonban néhány triplával visszajött a Jazz, majd Favorst kétszer is megtalálták a palánk alatt. Az utolsó percben éppen DeRozan adta el könnyelműen a labdát, ami megpecsételte a vendégek sorsát.

Valaki félhet Torontóban. A Raptors Achilles-sarkaként fogalmazta meg a vezetőedző Dwane Casey a rossz meccskezdéseket, ez a probléma ma is jelentkezett. Casey azt nyilatkozta, hogy ebben az esetben a kezdőben kell variálni – előfordulhatnak tehát változások a következő meccseken. A magasemberek hiába dobtak nagyon jól (Scola és Valanciunas 33 pontot szerzett a 89-ből, bőven 50 százalék feletti hatékonysággal), a Toronto All-Star hátvédjei 3 negyeden keresztül szenvedtek a fojtogató Jazz-védelemmel szemben. DeRozan a 4. negyedre feléledt, Lowry viszont egész meccsen nem találta a játékát (20 pont, 6/17 mezőnyből, 6 gólpasszra 5 eladott labda). A védekezés hiába működött ma Luis Scolával is, 7-6-os mérleggel állnak, ami egyértelműen csalódás a szezon előtt vártakhoz képest.

A Jazz legjobb dobói: Favors 18, Hayward 17/6, Hood 16/6.
A Raptors legjobb dobói: Scola 22/3, Lowry 20/3, DeRozan 14.

Phoenix Suns–Chicago Bulls 97–103

Butler megnyerte a Bullsnak.
Derrick Rose hiányában Kirk Hinrich került be a kezdőcsapatba és bár jól játszott, elsősorban Jimmy Butlernek kellett hátára vennie csapatát. A dobóhátvéd ezt 32 pontot szezoncsúcsával meg is tette, ráadásul ebből 14-et az utolsó negyedben szerzett – öt perccel a vége előtt még a Suns vezetett, ám Butlerre innentől nem volt megoldás és megfordította a meccset a Chicago. Rajta kívül főleg Pau Gasolt lehet kiemelni a vendégeknél, de érdekesség, hogy amíg Butler szűk 43 percet töltött parketten, mindenki más 28-nál kevesebbet…

Egy jó Bledsoe kellett volna a Suns-sikerhez. Ezen a meccsen is volt fantázia a Phoenixben, Brandon Knight mellett PJ Tucker is elérte a húsz pontot, korai nagy hátrányát pedig ledolgozta, majd a vezetést is átvette a hazai csapat. Az utolsó percekben azonban nem volt, aki biztos kézzel és hideg fejjel fejezze be az akciókat, Eric Bledsoe csak 7/22-t dobott mezőnyből – ha neki nincs gyenge, csak átlagos napja, alighanem megnyeri ezt a meccset a Suns. Nem így történt, Butler sikerre vitte a Bullst, Fred Hoiberg együttese pedig sorozatban negyedik győzelmével 8-3-ra javította mérlegét.

A Suns legjobb dobói: Knight 23/3, Bledsoe 21/6, Tucker 20/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 32/9, Gasol 17, Hinrich 14/6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik