PATAI GERGELY
2023.02.07 10:48 Frissítve: 2023.02.07 14:10

Vízilabda: Alkalmazkodnunk kell a modern kor kihívásaihoz – Gergely István

A Honvéd ügyvezető elnökét, Gergely Istvánt választotta meg a küldöttgyűlés a Magyar Vízilabda-szövetség alelnökének. A sportvezető javaslataival, tanácsaival segítené Madaras Norbert elnök munkáját, akivel játékosként két olimpián is felértek a csúcsra.

„Olimpiai bajnokként a vízben már bizonyítottunk, de a parton vagy az irodában még sokat tehetünk a sportágért” (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)– Milyen tervekkel, célokkal állt munkába a Magyar Vízilabda-szövetség alelnökeként?

– Mindent a vízilabdának köszönhetek, amit elértem, ezért továbbra is a legjobb tudásom szerint igyekszem szolgálni a sportágat – mondta lapunknak a 46 éves Gergely István, akit a szombati közgyűlésen választottak meg alelnöknek. – Az elmúlt évtizedben elnökségi tagként már volt rálátásom a szövetség működésére, mostantól pedig a sportvezetőként szerzett tapasztalataimat is szeretném kamatoztatni. Bizonyos folyamatok eddig is jól működtek, például rengeteget fejlődött az utánpótlás-nevelés, de mint minden szervezetben, nálunk is van min javítani.

GERGELY István
SZÜLETETT: 1976. augusztus 20., Dunaszerdahely (Szlovákia)
SPORTÁGA: vízilabda
KLUBJAI: KVP Komárno (szlovákiai, –1994), Slávia UK Bratislava (szlovákiai,
1994–1997), NCHZ Nováky (szlovákiai, 1997–1999), Cagliari (olasz, 1999–2000), Terrassa (spanyol, 2000–2002), Domino-Honvéd (2002–2014)
LEGNAGYOBB SIKEREI: 2x olimpiai bajnok (2004, 2008), világbajnok (2003), vb-2. (2005), 2x világligagyőztes (2003, 2004), Euroliga-győztes (2004), európai Szuperkupa-győztes (2004), 2x szlovák bajnok (1996, 1997), 4x magyar bajnok (2003–2006), 2x Magyar Kupa-győztes (2006, 2010)
PÁLYAFUTÁSA EDZŐKÉNT: a magyar férfiválogatott kapusedzője (2013–2016)
PÁLYAFUTÁSA SPORTVEZETŐKÉNT:
a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tagja (2013–2023), a Honvéd ügyvezető elnöke (2017–), a Magyar Vízilabda-szövetség alelnöke (2023–)

– Egyeztetett már Madaras Norbert elnökkel a legfontosabb teendőiről?
– Természetesen, amúgy is sokat beszélünk a vízilabdáról, baráti kapcsolatot ápolunk. Olyan változtatásokat tervez, amelyek által operatívabbá válna a szövetség működése, szeretné átláthatóvá és ellenőrizhetővé tenni a különböző feladatköröket. Nagyjából hasonlóan gondolkodunk a sportágról, mindkettőnknek szívügye a vízilabda, talán ezért is esett rám a választása. Már az első egyeztetésünkön leszögezte, hogy minden új ötletéről kikérné a véleményemet, ami nagyon megtisztelő, bízom benne, hogy tudok érdemben segíteni. Nem én szabom az irányokat, inkább javaslatokat teszek, tanácsokat adok az elnökségnek.

– Az összhang bizonyára már megvan, elvégre az athéni és a pekingi olimpián is együtt értek fel a csúcsra.
– Valóban, de remélem, nem azért kért fel alelnöknek, mert annak idején szép sikereket értünk el együtt... Már elnökségi tagként igyekeztem segíteni a vízilabda népszerűsítését, nyílt napot szerveztem, jártam az uszodákat, és különböző statisztikai adatokat gyűjtöttem, ezekről pedig Norbinak is volt tudomása. Olimpiai bajnokként a vízben már bizonyítottunk, de a parton vagy az irodában még sokat tehetünk a sportágért, és jó érzés, hogy a szövetségben elkötelezett emberekkel dolgozhatok együtt.

– Tíz évvel ezelőtt pályázott a szövetség elnöki posztjára, de Kemény Dénest választotta meg a küldöttgyűlés. Gondolkodik még azon, mi lett volna, ha…?
– Ha tehetném, sem változtatnám meg az akkori döntést. Örülök, hogy más utat jártam be, mint amilyet elterveztem, mert értékes tapasztalatokat szereztem a magyar sportirányításról, a Honvéd ügyvezető elnökeként huszonhárom sportággal foglalkozom napi szinten. A vízilabda természetesen fontos helyet foglal el a szívemben, de a szakosztály működésébe nem szólok bele, mert minden területnek megvan a felelőse.

– Hasonló szemlélettel vág neki az alelnöki megbízatásnak is?
– Igen, mert rengeteg jó szakember dolgozik a sportágban, akiket elsősorban támogatni, segíteni szeretnék a munkájukban. Hazai terepen érzem magam, már nem kell időt töltenem a kapcsolat-
építéssel, úgyhogy elkezdhetjük megvalósítani azokat a terveket, amelyeket az elnök úr felvázol. Az elmúlt években több sportág szervezeti felépítését, versenyrendszerét is megismertem, és a vízilabdába is szeretnék átemelni olyan újításokat, amelyek máshol már beváltak.

– Mi kell ahhoz, hogy felvegye a versenyt a vízilabda a modern kor vívmányaival, de a tradíciók ne sérüljenek?
– Hosszú beszélgetés lenne, ha kifejteném, mert rengeteg összetevője van.

– Mégis, hogyan lehetne eladhatóbbá tenni a sportágat?
– A legfontosabb, hogy a vízilabdát elsősorban önmagához kell hasonlítani, nem más, népszerűbb csapatsportágakhoz. Az első lépés, hogy sportszakmailag és üzletileg is felmérjük, hol tartunk, csak ezt követően lehet növelni a tömegbázist, javítani a nézettségi mutatókon. Szolgáltatásalapú szövetséget szeretnénk létrehozni, vagyis megkérdeznénk a sportszerető közönséget és az egyesületek képviselőit, hogy szerintük milyen változásokra van szükség. Alkalmazkodnunk kell a modern kor kihívásaihoz, mert már nemcsak a többi sportággal, hanem a könnyen fogyasztható internetes tartalmakkal is versenyzünk.

– Bizakodó vagy borúlátó a vízilabda jövőjét illetően?
– Az eredményesség miatt optimista vagyok, nem tartok tőle, hogy lemaradunk a versenyben. A vízilabdázók az élet más területein is megállják a helyüket, ennek köszönhetően a sportág megítélése sem romlott, és az utánpótlás helyzete is rendkívül biztató. Hinnünk kell magunkban és az elvégzett munkában, mert jó irányba haladunk.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.